Sveti Pavao od Križa, Ivan Brebefski
[ 10/19/2018 ]

Uz isusovačke misionare-mučenike koji su djelovali među Indijancima na području Sjeverne Amerike, Crkva se danas spominje i utemeljitelja Družbe pasionista.

Crkva se danas spominje misionara: sv. Ivana Brebefskog, Isaaca Joguesa i ostalih mučenika koji su u 17. stoljeću djelovali među Indijancima Huronima u Sjevernoj Americi. Nisu poznavali kulturu ni jezik plemena, a dodatne poteškoće bile su i epidemije za koje su Indijanci optuživali upravo njih. Sve to bilo je razlogom da je Ivan Brebefski nakon šest godina misionarenja uspio krstiti tek jednog jedinog odraslog čovjeka.

Misionari su mučenički pogubljeni, ali pokazalo se da njihov trud nije bio uzaludan. Od Huronskog plemena ostalo ih je tek nekoliko stotina, ali upravo su oni, raspršeni na tom području, katoličku vjeru proširili među ostalim Indijancima zapada. Crkva u Kanadi i SAD-u sv. Ivana Brebefskog i Izaka Joguesa slavi kao svoje apostole i utemeljitelje mjesne Crkve.

Družba pasionista danas slavi blagdan svog utemeljitelja sv. Pavla od Križa. Još od rane mladosti svoj je duhovni put izgrađivao razmatrajući Kristovu muku. Nakon ustrajnog rada okupio je oko sebe zajednicu s kojom je provodio duboki kontemplativni život. Papa Benedikt XIII. zaredio ga je za svećenika i odobrio Družbu. Sačuvano je oko 2000 duhovnih pisama sv. Pavla, koji je u Rimu umro 1775., u 82. godini života. Svetim ga je proglasio papa Pio IX. Družba pasionista djeluje u 25 provincija diljem svijeta, te dvadesetak misijskih središta.

Danas se spominjemo i velikoga asketa sv. Petra Alkantarskoga, franjevca, začetnika duhovnog pokreta unutar franjevačkog reda. Bio je i savjetnik sv. Tereziji Avilskoj u njezinim reformatorskim pothvatima. Umro je 1562. godine. Njegov spis 'Rasprava o molitvi i razmatranju' preveden je na hrvatski jezik još u 18. stoljeću.