Naslovna stranica Uto, 20.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 25.10.2018. ]

Skupnom Izložbom 'Okruženju usprkos', koja se otvara u petak, 26. listopada, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) obilježit će 150. obljetnicu osnutka i 80 godina od izgradnje Doma HDLU. HDLU, danas najveće i najstarije umjetničko udruženje, koje okuplja više od 1.900 likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske, priredio je u obljetničkoj godini prigodna predavanja, okrugle stolove i problemsku izložbu kao središnje događanje, kojoj je kustos povjesničar umjetnosti i kustos Branko Franceschi.

Izložba donosi 60-ak umjetničkih djela nastalih u svim medijima tijekom cijele povijesti Društva, a posuđena su iz različitih institucija diljem Hrvatske te privatnih kolekcija, članova HDLU.

Kao cilj izložbe iz HDLU-a ističu želju da se obilježi i promovira dugogodišnja uloga tog društva u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske, predstavi istaknuta, ikonična umjetnička djela koja oblikuju recentnu hrvatsku umjetnost te napravi kritički rezime umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj u posljednjih 150 godina.

Po riječima kustosa Branka Franceschija, sraz vrhunske kreativnosti i nepovoljnog društvenog konteksta postavio se kao prirodno polazište izložbe o sto pedeset godina dugoj povijesti HDLU-a i osamdesetoj godišnjici izgradnje njegova sjedišta, zgrade Doma HDLU-a, čija sudbina u mnogočemu može poslužiti kao metafora odnosa društva prema vrhunskom umjetničkom djelu.

'Predstavljeni umjetnički radovi u sebi sublimiraju vrijeme i kontekst svog nastanka pa su se u kolektivnoj ili barem subjektivnoj kustosovoj memoriji ukotvili kao idealna predodžba o razdoblju svog nastanka', ustvrdio je u tekstu o konceptu izložbe.

Franceschi smatra da su se ti radovi pokazali 'kao intrigantni i nadahnjujući odraz ili komentar referentne društvene zbilje, odnosno svojom formom ili sadržajem predstavljali su odmak u odnosu na promovirane estetske i društvene vrijednosti te u vrhunskim primjerima predstavljali su nagovještaj vremena koja dolaze'.

'Svojim postojanjem oni svjedoče o predvodničkoj ulozi umjetnika u konstituiranju predodžbe o vlastitom vremenu i artikulaciji smjernica za budućnost', istaknuo je.

Izložba funkcionira kao preplet triju linija priče o 'uspjehu usprkos okruženju nepovoljnom za njihov razvoj i realizaciju', a ta se tri narativa prožimaju i nadopunjavaju, prateći kružnu arhitekturu izložbenog prostora.

U središte paviljona, današnje Galerije Bačva smještena je 'Povijest Hrvata' Ivana Meštrovića, autora Doma hrvatskih likovnih umjetnika i nekadašnjeg predsjednika Udruženja, kao podsjetnik na ondašnju prvu izložbu članova

Društva i afirmacija autorove ambicije isticanja važnosti hrvatske kulturne i političke samosvojnosti u središtu mikrokozmosa koji je sam osmislio.

Prva linija izložbe donosi izbor radova članova HDLU-a od početaka do danas, a grupirani su tako da stvaraju asocijativna polja, dok se druga bavi poviješću zgrade i arhitekture Meštrovićevog paviljona kroz medij dokumentarne fotografije, dokumentarnog i animiranog filma te prostorno specifičnih projekata i crteža.

Taj segment izložbe bit će predstavljen kroz sva tri izložbena prostora unutar za ovu prigodu crtežom na zidu rekonstruiranih arhitektonskih elemenata zgrade na šest pozicija na kojima su po izvornoj arhitekturi bila vrata koja su međusobno povezivala izložbene prostore.

Prikazivat će se dokumentarni film Željka Senečića po scenariju Branka Franceschija i Ivice Župana te animacije Darija Bardića, koje predstavljaju složenu povijest zgrade i trga te povijesne okolnosti koje su uvjetovale promjenu njihovog imena, odnosno, funkcije.

Treća linija priče o razvoju HDLU-a i povijesti zgrade bit će predstavljena uz pomoć vremenske legende postavljene na drvenom završetku parapeta Galerije PM.

Tri izložbene cjeline odgovaraju podjeli paviljona na tri izložbena prostora i referiraju se na položaj stvaralaštva unutar međunarodne scene (Galerija Bačva), domaću povijest i sadašnjost (Galerija Prsten) te prostor osobnosti i vizije (Galerija PM).

Iz dugog popisa umjetnika koji su izlagali u Domu HDLU, popularnoj 'Džamiji', odabran je širok raspon generacija i medija u kojima su stvarali, od klasika do suvremenih autora.

Tu su Kosta Angeli Radovani, Ljubo Babić, Dario Badrić, Vojin Bakić, Boris Bućan, Mato Celestin Medović, Boris Cvjetanović, Boris Demur, Marijan Detoni, Braco Dimitrijević, Vladimir Dodig Trokut, Emilija Duparova, Dušan Džamonja, Eugen Feller, Ivana Franke, Igor Grubić, Ljubo Ivančić, Sanja Iveković, Anto Jerković, Željko Jerman, Marijan Jevšovar, Ignjat Job, Leo Junek, Željko Kipke, Julije Knifer.

Izlažu i Zlatko Kopljar, Alem Korkut, Ivan Kožarić, Kristian Kožul, Miroslav Kraljević, Ferdinand Kulmer, Andreja Kulunčić, Milena Lah, Branko Lepen, David Maljković, Antun Maračić, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Ivan Mesek, Ivan Meštrović, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Josip Franjo Mucke, Edo Murtić, Zoran Pavelić, Pavle Pavlović, Ratko Petrić, Ivan Picelj, Renata Poljak, Ivan Posavec, Ivo Režek, Željko Senečić, Miljenko Stančić, Sandra Sterle, Mladen Stilinović, Miroslav Šutej, Stipan Tadić, Ksenija Turčić, Marija Ujević Galetović, Josip Vaništa, Vladimir Varlaj, Zlatan Vehabović, Milisav Vesović.

Izložba će biti otvorena do 9. prosinca. (Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete