Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 3.10.2018. ]

Velika retrospektivna izložba umjetnice Nevenke Arbanas otvara se sutra u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Bit će izloženo oko 350 grafičkih radova koji daju presjek njenog cjelokupnog stvaralaštva.
Izbor se temelji na grafikama velikih formata koje ističu značaj njezina praškog i pariškog ciklusa, a predstavlja i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovane i prepoznate grafičke tehnike.

Uz umjetnice, u autorskom timu izložbe su akademik Tonko Maroević i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos.

Kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos smatra kako retrospektiva te 'prve dame grafike' razotkriva njezinu jedinstvenu umjetničku osobnost stvaranu tijekom gotovo pedeset godina, kada je svoje znanje i vještinu dovela do vrhunskih kreacija praćenih inovativnim grafičkim tehnikama.

Jurčec Kos kaže kako su tom izložbom htjeli dati presjek umjetničina rada, ali na način da izdvoje ono što je bitno, s postavom se prati kronologija, ali nije fiksno vezan po godinama ili ciklusima.

'Krenuli smo od ranih radova, izabrali suhe igle gdje se vidi utjecaj profesora Alberta Kinerta, govori se i o rodnom kraju i inspiraciji Dorom Pejačević, a Luko Paljetak napravio je golemu dionicu grafičkih mapa', napomenula je.

Po njezinim riječima, autorica je prepličući grafiku i slikarstvo, često u velikim formatima kakve rijetko očekujemo i rjeđe predstavljamo na izložbama, oplemenila svoje vrijeme i neumornim pedagoškim radom, kojim je poučila niz mladih umjetnica i umjetnika.

Akademik Luko Paljetak, koji je s Arbanas imao nekoliko zajedničkih grafičkih mapa i knjiga, rekao je kako ih je uvijek zbližavala zajednička radostda i na taj način mogu ostaviti trag. 'Temeljni ljudski poriv je ostaviti za sobom trag, a nema prirodnije tehnike na svijetu osim grafike kod koje je taj trag dvostruko vidljiv - upisan je i ostaje.', dodao je.

Paljetak ističe kako ju je ta polazišna metarfora ono što ju je ubacilo u magični, alkemičarski svijet 'u kojemu je posao stvaraoca takvih otisaka u najvećoj mjeri i njemu samome tajna, a u tajni i razotkrivanju je uvijek ljepota.'

'Nevenka Arbanas je sinonim za vrhunsku grafičarku s virtuoznošću u promišljanju grafike', rekao je ravnatelj Galerije Klovićevih dvora Antonio Picukarić na konferenciji za novinare, dodavši kako se tom izložbom želi upoznati javnost s opusom te umjetnice.

'Grafika danas široj publici predstavlja nešto što se nosi na svadbu i stavlja u zlatni okvir, kupuju se dva, tri autora i par motiva, no mi bismo htjeli uprti prstom u trajne vrijednosti našeg staralaštva, što bi grafika svakako bila s njezinom predvodnicom Nevenkom Arbanas', ustvrdio je.

Najavio je da Galerija Klovićevi dvori nakon retrospektive Nevenke Arbanas za studeni planira retrospektivu Nikole Reisera u povodu stote godišnjice rođenja, a u prosincu retrospektivu Vladimira Becića, prvu njegovu izložbu u Zagrebu nakon više od trideset godina.

Picukarić je izvijestio i da je Galerija Klovićevi dvori prošle godine imala oko 400 tisuća posjetitelja, što smatra velikim brojem za hrvatske, ali i europske uvjete. 'Pri kraju je adaptacija i renoviranje drugog kata Galerije, tako da su Klovićevi dvori danas jedan od najreprezentativnijh galerijskh prostora u Hrvatskoj', dodao je.

Nevenka Arbanas (Batina, 1950.) se poslije osnovnog školovanja u Našicama, upisala na Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Završava ju 1970. kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala u klasi profesora Alberta Kinerta 1975.

Poslijediplomski studij grafike kod istog profesora pohađala je od 1975. do 1977. godine, te stekla zvanje magistra za područje grafičkih izraza. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Radovi te višestruko nagrađivane umjetnice čuvaju se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu, a važan dio njezinog stvaralaštva je i pedagoški rad, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Njezina retrospektiva u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 18. studenog. (Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete