Naslovna stranica Sri, 21.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
12. Vukovar Film Festival
[ 21.8.2018. ]

12. Vukovarski filmski festival održat će se od 23. do 26. kolovoza u Vukovaru i Borovu Naselju. Više od 60 filmskih projekcija s ponajboljih europskih i svjetskih festivala bit će prikazano na šest lokacija. Novost programa je i nova kategorija koja donosi četiri pobjednika Cannesa.

Ukupno će biti prikazano 56 filmova, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će šest dugometražnih, te po osam kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Niz atraktivnih naslova počinje hrvatskom premijerom domaćeg filma 'Za ona dobra stara vremena', 'savršenom mješavinom umjetničkog i komercijalnog filma' u priči o generaciji koja 'živi prijelaz iz socijalizma u kapitalizam' redatelja Eduarda Galića.

Filmovi su birani po principu 'što je bolje, to je naše', napomenuo je umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić, pa je zbog gustoće odličnih ostvarenja ovogodišnji program filmskog festivala u Vukovaru pojačan za još jednu filmofilsku kategoriju, 'Pobjednici Cannesa'.

Istaknuo je kako VFF uvijek nastoji dovesti najbolje filmove s prestižnih svjetskih festivala, ponajprije Cannesa, Berlina i Karlovyh Vary. 'Ta se tradicija nastavlja i ove godine, gdje ćemo imati sjajnu selekciju filmova – oni ponajbolji u svijetu bit će prikazani i u Vukovaru', rekao je Sinovčić.

'Za ona dobra stara vremena', čijoj će projekciji prisustvovati i ekipa filma, nalazi se u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova u kojoj će se za festivalske nagrade natjecati i srpska znanstveno-fantastična drama 'Ederlezi Rising' redatelja Lazara Bodrože, njemačka drama 'Ples između redova' redatelja Thomasa Stubera, te rumunjski film 'Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari' Radua Judea, koji je ujedno i rumunjski kandidat za Oscara.

Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova izdvaja se i bugarska drama 'Radiogram' Rouzie Hassanove, ujedno i film s kojim se zatvara ovogodišnji festival u Vukovaru. Tu je i hvaljeni njemački film '3 dana u Quiberonu' redateljice Emily Atef, dobitnik svih najvažnijih ovogodišnjih njemačkih nagrada German Film Award: za najbolji film, režiju, glavnu glumicu, te sporednu glumicu i glumca. Film je također prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea, a bavi se njemačkom glumicom Romy Schneider.

Životom Romi Schneider inspiriran je i film 'Bijeg' redatelja Vladimira Tintora, koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavska drama 'Cica maca', rumunjski 'Crna mantija', dva austrijska uratka 'Lacrimosa' i 'Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku', te tri hrvatska – 'Nisam pio', 'Ulazak vlaka u stanicu' i 'Izlazak radnika iz tvornice'.

Sinovčić je najavio i iznimno jaku konkurenciju dokumentarnih filmova na ovogodišnjem VFF-u, koja donosi mađarski film 'Ultra' redatelja Balazsa Simonyija, srpski 'Druga strana svega' Mile Turajlić, te dokumentarni film hrvatske redateljice Lane Šarić 'Živjeti, ploviti'. Tu su još i češki 'Život u Batinim naseljima' Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački 'Izlaz' redateljice Katharine Woll, bugarski 'Jam Session' Borislava Koleva te još dva hrvatska – 'Uvik isto' Slavice Šnur i 'Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača' Ivana Živkovića.

Tu će biti prikazana četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na tom najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu: 'Obiteljske veze' redatelja Hirokazua Kore-Ede, dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala; 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog (nagrada za najboljeg redatelja), talijanski 'Dogman' Mattea Garronea (nagrada za najboljeg glumca) i 'Izgaranje' redatelja Leeja Changa-donga, koji je na festivalu odnio nagradu FIPRESCI za najbolji film.

To je, međutim, tek dio filmova prikazanih u Cannesu koji će biti u programu ovogodišnjeg VFF-a: 'Cannes, 'svjetsko prvenstvo u filmovima', bit će dosljedno predstavljeno u Vukovaru i to kroz niz pobjedničkih filmova ali i onih koji nisu osvojili nagrade ali su konkurirali za Zlatnu palmu. Sve što vrijedi iz Cannesa seli se u Vukovar i bit će to jedna prava poslastica', poručio je Sinovčić, napomenuvši kako je redom riječ o hrvatskim premijerama.

Već tradicionalno u popratnom programu festivala projekcije se održavaju i u kategorijama 'Europo, otvori se', 'Francuski fokus' i 'Viking invazija', gdje je Sinovčić posebno izdvojio norveški ilm 'Utoya, 22. srpnja' redatelja Erika Poppea, nastao na temelju stvarnog događaja u kojemu je prije nekoliko godina masovni ubojica Breivik ubio sedamdesetak ljudi na tome otoku.

Kao jednu od atraktivnijih kategorija najavio je i 'Europskih velikih četiri' gdje će biti prikazan novi film Asghara Farhadija 'Svi znaju sve' s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama.

Kao i prethodne dvije godine, VFF ponovo nastavlja s programom 'DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović' u kojem prikazuje komercijalne dokumentarne filmove koji su jednako dobro prepoznati od strane publike, kritike i medija. Svakoga dana program Matineja u jutarnjim će satima prikazivati selekciju animiranih filmova za najmlađu publiku, a za posebne sladokusce organizatori su pripremili i retrospektivu Charlesa Chaplina.

Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film.

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete