Naslovna stranica Sub, 15.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
64. Splitsko ljeto
[ 5.7.2018. ]

Premijerom obnovljene izvedbe Verdijeva 'Nabucca' na Peristilu u subotu, 14. srpnja otvara se 64. Splitsko ljeto. Tijekom festivala na 13 ambijentalnih pozornica do 14. kolovoza bit će izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, a otvorit će se i tri izložbe te održati promocija knjige, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u kazalištu.

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko najavio je da će se festival ove godine, koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine, vratiti antici i pučkom kazalištu te da će biti otvoren premijernom obnovom Verdijeva Nabucca na Peristilu. Ovogodišnji će festival, dodao je, svima nama stvoriti priliku da zastanemo i razmislimo do koje mjere našu baštinu imamo pravo komercijalizirati i dovoditi u pitanje njezinu opstojnost, a time i pitanje svojega identiteta.

'Splitsko ljeto smo pokušali vratiti njegovim repertoarskim korijenima i vjerujem da ćemo ostvariti bogat i sadržajan program, kao i da će naša publika i posjetitelji grada moći uživati u izvrsnim umjetničkim ostvarenjima. Ovoga ljeta u sklopu Heritart festivala prvi put ostvarujemo suradnju i sa Solinskim kulturnim ljetom, pa će naša dva plesna programa biti izvedena u amfiteatru u Saloni, a dan prije početka Splitskog ljeta ćemo u rimskom teatru u talijanskim Ostijama izvesti balet 'Zaštitničko more' koji će biti izveden i na Ljetu, a uz to i dramsku premijeru Eshilove 'Orestije' koja će se izvesti na samom rubu grada, u Sitnom Gornjem', najavio je Golovko.

Ravnatelj drame Trpimir Jurkić najavio je da će publika, uz premijeru 'Orestije', moći pogledati i reprize 'Suze i smij staroga Splita' te 'Bužu' na Carrarinoj poljani.

Od gostovanja na programu su koprodukcijska predstava 'Barufe' Goldonija i Lucića u Carla Goldonija u izvedbi kazališta iz Pule, Kopra, Trsta i Nove Gorice, 'Famozna' Petera Quiltera u izvedbi zagrebačkih Histriona te 'Mizantrop' riječkoga HNK koje će biti izvedene na pozornici splitskoga HNK, dok će podrumi Dioklecijanove palače ugostiti predstave 'Za umrijet od smijeha' Christophera Duranga u izvedbi Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, 'Orfej sluša radio' Pavlice Bajsić Brazzoduro u izvedbi kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, 'Dvoje' Jima Cartwrighta u izvedbi Teatra Exit te 'Da kraj bude lijep' Mohameda El Khatiba u izvedbi ljubljanskoga Mini teatra, MG Ptuj i Novoga kazališta Zagreb.

Ravnatelj opere Ivo Lipanović najavio je povratak na Peristil 'Nabucca', koji je splitskoj publici prirastao srcu. Riječ je o obnovi predstave nedavno preminuloga redatelja Georgija Para, koju postavlja njegova asistentica Jelena Bosančić. Publika će nakon toga moći uživati i u 'Aidi', jer, kako je rekao Lipanović, festival konačno Peristil dobiva na dvadesetak dana.

'Do sada smo Peristil mogli koristiti samo tjedan dana, pa se sada zahvaljujem gradonačelniku i Gradskom vijeću koji su nam to nakon puno godina omogućili. Publika će tradicionalno moći uživati i u 'Eri s onoga svijeta' koji će se održati na Česmi u Vrlici', kazao je Lipanović.

Baletni program ponudit će Baletnu gala večer, koprodukciju splitskog i riječkog baleta 'Bernstein pleše', 'Connect' Igora Kirova, te njegovu '5 do 12' na Sustipanu, a tu su i 'Staging a play: Tartufe' Matije Ferlina, 'Zaštitničko more' i 'Mediterraneo suite', koje se izvode u Amfiteatru Salona.

Za ljubitelje glazbe na klaviru će na koncertu u Kaštilcu svirati Aljoša Jurinić, a koncerte će održati i Hrvatski barokni ansambl, gitarist Petar Čulić, klarinetist Branimir Norac, Zagrebački solisti i Goran Tudor.

U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorit će se izložba Vlade Marteka 'Na kraju manirizma - priprema za umjetnost', u Galeriji fotografije u Marmontovoj 'The end' Ante Verzottija, u Galeriji Meštrović 'Umjetnik kod Meštrovića' Frane Missie, dok će u Kazališnoj kavani Split biti upriličena promocija monografije Gordane Gadžić 'Hod po rubu, s Ivicom'.

(Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete