Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
4. Festival kršćanskog kazališta
[ 31.5.2018. ]

Četvrti festival kršćanskog kazališta počinje sutra u Zagrebu u organizaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Festival kršćanskog kazališta će se održati u Dvorani Sv. Franje na zagrebačkom Sv. Duhu tijekom prva dva iduća vikenda: od 1. do 3. i od 7. do 10. lipnja. Fra Ivan Marija Lotar, voditelj festivala istaknuo je kako je selektorica, prof. dr. sc. Sanja Nikčević za ovo izdanje odabrala devet predstava, a tema festivala je 'Bog – snaga za život'.

U šest dana Festival će ugostiti devet predstava profesionalnih i amaterskih kazališnih skupina iz šest gradova: Zagreb, Visoko, Široki Brijeg (BIH), Osijek, Sarajevo (BIH), Pula. Festival će otvoriti autorski projekt Marije Sekelez u produkciji Kazališne družine Mare, 'Oskar i dama u ružičastom' Érica-Emmanuela Schmitta, a zatvorit će ga predstava 'Faustina – Božje ime je milosrđe' u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara.

Marija Sekelez predstavila je svoj autorski projekt te je istaknula kako se radi o predstavi koja je ujedno i njeno životno svjedočanstvo. O tekstu je ova istaknuta kazališna umjetnica promišljala gotovo deset godina, a nakon što ga je preveo Vjenceslav Kapural, uspjela ga je postaviti i adaptirati za scenu.

Producentica festivala, dr. sc. Miriam Mary Brgles, istaknula je kako festival želi njegovati i razvijati interes za kazalište kod djece te je u program uključeno i nekoliko predstava za najmlađu publiku: Kazalište Prijatelj prikazat će 'Priču o Bogici ili nije sramota biti siromašan' u režiji Hrvoja Zalara, a predstavu 'Ribica Srebrica' u režiji Daniele Totić izvest će članovi Kazališta Budilica. Obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama koje kod djece treba poticati i razvijati te o važnosti igre i prijateljstva.

Predstave za zreliju publiku predstavljaju raznolik spektar tema: od natežih životnih borbi kao što je teška bolest djeteta (Oskar i dama u ružičastom) ili invaliditet ('Kako glumiti normalnog čovjeka', autobiografska drama Marija Filipija) preko života svetaca i svetih ljudi te njihove borbe za dobro ('Gospa od Svijećnice', koja govori o služebenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martna te predstave o sv. Faustini i fra Didaku) do konačne, mistične teme smrti i kraja života, koja će se prikazati plesom ('Moja smrt' u koreografiji igora Grubišića i izvedbi Koreosa iz Osijeka). I ove će godine festival ugostiti mlade iz Bosne i Hercegovine: Frama i Franjevački svjetovni red iz Širokoga Brijega izvest će predstavu 'Fra Didak-sebet nas i naše dice' u režiji Mirele Lovrić a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva dolaze sa predstavom 'Simpatični stric župnik' autora Franca Roberta u režiji Drage Buke.

No, zajednički nazivnik svim tim predstavama je Bog kao snaga koja nam život daruje i koja nas kroz taj život nosi te festival poručuje kako nam u svakom životnom trenutku ostaje pouzdati se u Boga i u Njemu tražiti snagu i radost, makar i ne imali odgovore na naša pitanja, osobito ona „vječna“, o trpljenju, boli i smrti.

Ozana Iveković, koordinatorica festivalskih radionica predstavila je voditeljice radionica te ukratko razložila teme radionica. Tijekom dvije subote održat će se četiri edukativne radionice za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri, (Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka, Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka, Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja, Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst), dok su nedjeljna prijepodneva rezervirana za obiteljske radionice namijenjene roditeljima i djeci (Dramska radionica Blagoslov molitve, Biblija i lutka u obitelji), kako bi se obiteljima pružila mogućnost kvalitetnih zajedničkih aktivnosti.

Fra Ivan Marija Lotar ukratko je izložio kako je nastajala predstava 'Faustina-Božje ime je milosrđe' te istaknuo kako će krajem lipnja biti praizveden i mjuzikl o sv. Antunu, 'Svetac svega svijeta' u izvedbi Ansambla Kolbe dodavši kako uz Provinciju u organizaciji festivala sudjeluju i Samostan Duha Svetoga te Veritas.

Festival će se odvijati u Dvorani Sv. Franje na zagrebačkom sv. Duhu, a ulaz na sve programe je slobodan, uz dobrovoljnu donaciju.

 
[ 21.6.2018. ] Monografija 'Zlatko Keser/crteži'
[ 20.6.2018. ] Dodijeljene „Nagrade Vladimir Nazor“
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
[ 19.6.2018. ] 'Biciklisti' Veljka Popovića nagrađen u Annecyju
[ 19.6.2018. ] Lipanjska operna noć sutra u Osijeku
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete