Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 25.5.2018. ]

Cest is d' Best, najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj okupit će od 30. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu oko 500 izvođača iz 20 zemalja diljem svijeta. Koncerti, ulični teatar, cirkus, ples, likovni, sportski i dječji program u fokusu su 22. Međunarodnog festivala Cest is d'Best.

Zlatan Jaganjac, direktor festivala i selektor performerskog programa, najavio je 'iznimno zanimljiv' program ove godine, koji će se održavati na osam pozornica u središtu grada, od Trga bana Jelačića i Zrinjevca do Bogovićeve i Cvjetnog trga.

'Ta ćemo mjesta pretvoriti u svjetsku pozornicu na kojoj će se izmjenjivati fantastični performeri, širiti pozitivna energija, nasmijavati i razveseljavati publiku', rekao je Jaganjac na konferenciji za novinare u Talijanskom institutu za kulturu, koji je odabran s obzirom da je Italija ove godine 'zemlja partner' zagrebačkog festivala.

Po njegovim riječima, inspiraciju za kreiranje programa festival je ovaj put pronašao u životu i djelu Nikole Tesle, kao i u korištenju recikliranja otpada u umjetničkom izričaju.

Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu, partnera festivala, izrazila je uvjerenje kako će 22. Cest is d'Best ponoviti prošlogodišnji uspjeh od prošle godine kada se ona, dolaskom u Zagreb, prvi put susrela s njim.

'Program je i ove godine vrlo bogat, dolaze mnogi performeri koji će nam skrenuti misli s problema svakodnevice', napomenula je.

Bogati glazbeni program za različite ukuse

Zlatko Petrović, suosnivač festivala i selektor glazbenog programa, zahvalio je svim kulturnim centrima koji su, dok je festival imao financijskih teškoća, pomogli da se održi. 'Zagreb je sada prihvatio Cest is D'Best' kao svoj, nešto što je dio naše urbane kulture', dodao je.

Cest is D'Best smatra posebnim jer 'zagrebačke ulice i trgove pretvara u dnevne boravke i mjesta druženja. 'Kada se pojavimo s performerima i izmamimo ljudima osmijehe na lica, potaknemo ih da se druže, to je uspješan festival', istaknuo je.

Petrović je najavio kako će glazbeni program biti raznolik i pokrivat će razne generacije i ukuse, među ostalima, nastupit će Ajngemahtec - tribute bend Ivi Robiću, Zoran Predin, sarajevska grupa Letu Štuke, mostarski bend Zoster, zagrebački Los Caballeros.

Tradicionalno ulični svirači će popuniti sva mala prazna mjesta koja festival nije zauzeo - ove godine nastupaju zbor Kamene babe, Roberto Bitton, Vito Pianist, Mr. Bevanda, Mr. Gruber, Indijanac.

Nova pozornica festivala je Muzej suvremene umjetnosti koji će u subotu, 2. lipnja, postati likovna, glazbena i performerska pozornica.

Bogovićeva ulica udomit će kod Prizemljenog Sunca programe s 'udvaranjem, ljubljenjem, žongliranjem, sviranjem, recitiranjem'.

Program na Trgu bit će ispunjen nastupima performera, uličnih svirača i plesom, a posebno rasplesano biti će u nedjelju, 3. lipnja u petosatnom nastupu plesnih skupina u tradicionalnoj plesnoj Zgroznici, te u programu Zagreb pleše.

Zrinjevac je i ove godine zamišljen kao mjesto za dječji program, cijeli će dan biti ispunjem programom za najmlađe 'cestoljupce' - likovne radionice, igraonice, nastupi klaunova, zborova, pričaonice.

Iz svog 'sportskog' programa festival priprema tradicionalnu utrku smetlara, veliku šahovsku simultanku u suradnji s Crvenim križem i u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, 'usporku' u kojoj pobjeđuje najsporiji biciklist i 'plutrku' - utrku pasa i njihovih vlasnika u znak sjećanja na psa Pluta.

Likovne instalacije kao nezaobilazni dio festivala

Likovni program 'Cesta', na koji će prolaznici nailaziti na raznim, neuobičajenim mjestima, najavila je njegova voditeljica Dijana Nazor, rekavši kako je ove godine bilo raspisano čak pet javnih natječaja u kojima sudjeluje više od stotinu umjetnika.

Bijela golubica, koja je Nikoli Tesli bila inspiracija za nova otkrića oživjet će kroz umjetničku instalaciju “Teslina golubica”, izvedenu kao skulpturu koja svijetli u mraku i metafora je za energiju kao izvor života u modernom svijetu, kao transcendentalna produhovljenost i univerzalni mir.

Tradicionalno, kod Zrinjevca se priprema 'pastelizacija pločnika', oslikavanje u kojemu mogu sudjelovati svi koji se žele likovno izraziti, a ponovno se priprema i izložba umjetničkih zastavica renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva nastalih na temu 'Svjetlost svijetu - hommage Tesli'.

Zanimljiva će biti i modna revija “Pogledaj me “ u kojoj se infracrvenom kamerom otkrivaju skrivene poruke na haljinama nastalima zahvaljujući Infrared slikarstvu i dizajnu, prva hrvatska hodajuća galerija Galiot u svom postavu na stjenkama plašta, predstaviti slike Korane Gjalski Filipović, dok će skupina lutajućih umjetnika svakodnevno će raditi portrete prolaznika

Najbolje fotografije nastale na festivalu ponovno će biti nagrađene - odabrat će ih tročlani žiri (Vinko Šebrek, Neda Rački i Antun Krešić), a izložit će se u Fotogaleriji Dubrava, Narodnog sveučilišta Dubrava, 18. lipnja.

Uz glazbene, scenske i likovne umjetnike festival na Zrinjevcu i na Trgu Europe priprema gastronomsku ponudu turske, indijske, indonezijske, kineske, meksičke i hrvatske kuhinje.

Na Cest is d'Best u Zagreb dolaze umjetnici iz dvadesetak zemalja, Italije, Australije, Argentine, Belgije, Slovenije, Brazila, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske, Francuske, Finske, Kosova, SAD-a, Makedonije, Španjolske, Venezuele, Japana i prvi puta u povijesti festivala iz Južne Koreje. (Hina)


 
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete