Naslovna stranica Ned, 21.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Međunarodni dan muzeja
[ 17.5.2018. ]

Stotinjak muzeja u šezdeset gradova diljem Hrvatske obilježit će u petak, 18. svibnja, Međunarodni dan muzeja koji se ove godine održava na temu 'Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika'. 'Muzeji su svjesni da živimo u digitalnom dobu koje nam nameće sasvim drugačiji oblik komunikacije među muzejima, ali i komuniciranja baštinskih sadržaja', rekla je voditeljica projekta Tončika Cukrov, u ime Muzejskog dokumentacijskog centra koji organizira manifestaciju proteklih 38 godina.

Na konferenciji za novinare najavila je da će muzeji ove godine pokazati što kreativno nude u interpretacijskom i prezentacijskom smislu, kao i u korištenju novih tehnologija, od računala i pametnih telefona do društvenih mreža, kako bi se posjetitelj osjećao ugodno, zabavljeno i educirano, da ga sadržaj zainteresira iako nije stručnjak.

'Danas više ne možemo reći da je muzej hram kao nekada, digitalno doba je stavilo nove izazove pred nas i muzeji se obraćaju suvremenom posjetitelju, publici koja je potpuno drugačija nego što je bila ranije', istaknula je.

Hiper-povezanost muzeja je termin koji u posljednjih petnaestak godina označava komunikaciju digitalnog doba, gdje su muzeji aktivni u društvu i mjesto su inkluzije za kulturne, obrazovne i socijalno-komunikacijske potrebe korisnika.

Na Međunarodni dan muzeja posjetitelji će, uz besplatan ulaz, imati priliku saznati, među ostalim, kako napraviti animaciju s poznatim povijesnim likovima iz prošlosti Hrvatske, kako 'lađariti' u muzeju, koje se kratke priče s audio vodiča o lokalitetu rijeke Ljuta u Konavlima mogu preslušati na osobnom telefonu ili tabletu, što rade migranti u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla', koji su novi pristupi u komunikaciji hrvatske književne baštine te zašto su muzeji izašli na ulicu.

U skladu s temom Muzejski dokumentacijski centar će objaviti svoje nove mrežne stranice 'Književna baština u muzejima' s vodičem kroz muzeje i zbirke koji posjeduju pojedine predmete ili pak cjelovite ostavštine književnika.

Korisnicima će u imaginarnom virtualnom muzeju moći razgledati petstotinjak različitih predmeta 261 književnika, unutar 602 muzeja i srodnih baštinskih ustanova, kao i popis petstotinjak referenci o različitim publikacijama, izložbama i projektima kojima je književna baština promovirana.

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu organizira radionicu izrade animiranog filma tehnikom stop animacije na temu ilustriranih povijesnih osoba za najmlađu publiku. Radionica počinje izradom scenarija, povezan je s aktualnom izložbom 'Nedostupna baština' i temelji se na ilustracijama koje je za izložbu napravio Milan Trenc.

Muzeji i galerije Konavala predstavit će audio vodič s kratkim pričama o lokalitetu rijeke Ljuta, koji je moguće preslušavati s osobnih telefona ili preko tableta koji se posuđuju na samom lokalitetu. Organizirat će i šetnju lokalitetom uz slušanje audio vodiča.

Muzej Lapidarium iz Novigrada donosi tri izložbe koja je svaka za sebe usmjerena na čovjeka i njegov život u obilju i u virtualnom dijalogu - 'AKT Barbara Luisi', 'Feat Treatt' i 'Grčki dnevnik' Bojana Mrđenovića i Stipana Tadića.

Tehnički muzej 'Nikola Tesla' predstavlja na taj dan projekt 'Nikola Tesla. Migrant', koji je osmišljen s ciljem da se taj zagrebački muzej pozicionira kao mjesto interkulturalnog dijaloga i susreta te okuplja sve one koji doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza.

Organizira i tribinu na temu 'Tehnologija i migranti/izbjeglice' na kojoj će se govoriti o tome u kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj im mjeri tehnologija pomaže ili odmaže.

U aktualnom 'tjednu muzeja', kada se obilježava i Europska noć muzeja, traje i manifestacija 'Muzeji izvan muzeja' u kojoj sudjeluju Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej 'Nikola Tesla' te 23. Edukativno-muzejska akcija Hrvatskog muzejskog društva 'Lađa', kojoj je ove godine domaćin Gradski muzej Karlovac.

Detaljan program manifestacije nalazi se na web stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

(Hina)

 
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
 
 
Sveta Uršula i sveti Hilarion
Utemeljiteljica uršulinki, zaštitnica grada Kölna, a smatraju je zaštitnicom dobrog braka, učiteljica i trgovaca suknom.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete