Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Noć knjige 23. travnja
[ 23.4.2018. ]

Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu potiče čitanje i razgovore o značaju knjige u suvremenom društvu, održat će se na temu Budućnost knjige 23. travnja. Noć knjige održava se u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te nakon Dana hrvatske knjige. Na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama i drugim prostorima organizirat će se predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice.Očekuje se da će se ove godine knjiga i čitanje slaviti u više od 200 hrvatskih gradova, s više od tisuću prigodnih programa.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.Podsjećaju kako je nedavno u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim 'vozačem' (lutkom astronauta), simboličnog imena 'Starman' prema slavnoj pjesmi Davida Bowieja. Društvo mu radi 'Vodič kroz galaksiju za autostopere' Douglasa Adamsa iz 1979. čiji je futuristički omot krasio utješni natpis 'Bez panike!', što je i poruka ovogodišnje Noći knjige.

'Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija', poručuju organizatori.

S obzirom da se, kada se govori o knjigama u budućnosti, one povezuju sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama, u fokusu će biti pitanje o tome kako tehnologija i društvene mreže mijenjaju naše živote i načine na koje pričamo priče.

Također, propitivat će se i poteškoće koje se javljaju za knjigu s razvojem novih tehnologija, te utjecaj koje imaju na zainteresiranost za čitanjem.

Tema se neće obraditi samo iz te perspektive, već će joj se pristupiti i na razini sadržaja, pa će se pozornost dati onim djelima iz povijesti književnosti koja su se bavila kozmološkim temama i temama leta, od Šeherezadina letećeg tepiha, preko metloboja Harryja Pottera do Muskova Starmana.

'Mogućnost leta oduvijek je golicala ljudsku maštu u nastojanju da se tijelo, oslobođeno zemljine sile teže (i težine ljudske svakodnevice) uzdigne i poput ptice vine u visine, pretvarajući se u putnika letača, omogućujući (nam) istovremeno nov i začudan pogled na vlastitu stvarnost', napominje se u najavi.


'Nalik na astronauta budućnosti, čitatelj se danas pretvara i u vremenskog putnika, a vrijeme uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet', dodaje se.

Uoči Noći knjige za djecu i mlade čitatelje bio je otvoren natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Neka od pitanja koja natječaj postavlja su - što će se dogoditi ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, hoćemo li imati sposobnosti knjigu pročitati jednim dodirom, kako će izgledati police knjižnica budućnosti i hoće li računala jednog dana brzinski bilježiti misli pisaca.

Među pristiglim radovima odabrat će se tri najbolja koji će dobiti nagrade, a proglašenje najboljih će se održati na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete