Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Izložba Józsefa Rippl Rónaia u Modernoj galeriji
[ 20.4.2018. ]

Izložba 'József Rippl – Rónai - Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva' otvorena je u Modernoj galeriji u Zagrebu. Osamdesetak umjetnikovih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa Rippl-Rónai muzeja iz Kaposvára predstavljeno je prema autorskoj koncepciji Melinde Géger, Jánosa Horvátha i ravnateljice Moderne galerije Biserka Rauter-Plančić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar ljudskih resursa Zoltán Balog otvorili su ovu izložbu na kojoj je prvi put hrvatskoj publici predstavljena reprezentativna djela jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika iz razdoblja likovne moderne.

Izložba se ostvaruje u suradnji s Rippl-Ronai muzejem iz slikareva rodnog Kapošvara, a otvorenje se nastavlja na uspješan dvodnevni hrvatsko-mađarski bilateralni susret na ministarskoj razini, u okviru kojega se u četvrtak, nakon više od 25 godina djelovanja, otvorilo novouređeno Hrvatsko kazalište Pečuh, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smatra kako je izložba u Modernoj galeriji još jedan dokaz međudržavne suradnje koju Ministarstvo kulture podržava i potiče. 'Uspostavljene kulturne i umjetničke spone ostaju trajna poveznica i inspiracija za buduće suradničke projekte, koji će, baš kao i ova izložba, biti posvećeni promociji i valorizaciji kulturnih i umjetničkih vrijednosti u suvremenom okruženju, produbljivanju dijaloga i snažnijoj međudržavnoj povezanosti', istaknula je na otvorenju.

Po njezinim riječima, na izložbi se vidi koliko je Rippl-Ronai podjednako plodonosno stvarao u slikarstvu, grafici i primijenjenoj umjetnosti, a poveznica s hrvatskom likovnom scenom otkriva se u tome što su njegova djela uvrštena i u izložbu 'Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe' u bečkom Belvedereu, na kojoj su izložena i djela hrvatskih likovnih velikana Milivoja Uzelca i Vilka Gecana iz fundusa zagrebačke Moderne galerije.

'Ovom se izložbom Moderna galerija ponovno pokazala kao uspješan promicatelj umjetničkog stvaralaštva moderne umjetnosti, dovodeći hrvatsko stvaralaštvo u vezu s istodobnim europskim umjetničkim kretanjima i senzibilitetima', istaknula je ministrica.

Mađarski ministar ljudskih resursa Zoltan Balog, koji je u Zagrebu već bio u studentskim danima i sviđa mu se bogatstvo kulture na koje je ovdje naišao, smatra kako je kultura 'najkraći, najbrži i najsigurniji put od Kapošvara do Zagreba ili od Zagreba do Budimpešte'.

'Možemo si međusobno predstaviti gospodarsku situaciju, govoriti o dostignućima, usporediti vojnu moć, broj sunčanih sati godišnje ili duljinu obale, ali pravo približavanje se zbiva preko kulture', istaknuo je.

Izrazio je zadovoljstvo što suradnja s hrvatskom ministricom kulture pokazuje kako izgleda mađarsko-hrvatska suradnja. 'Mi u Mađarskoj, a vjerujem i u Zagrebu, sigurni smo da je došao kraj svim našim konfliktima, sada ponovno nastupa vrijeme znatiželje. Ne samo da želimo suživot u Srednjoj Europi, nego želimo i podupirati jedni druge', dodao je.

'Važno je da su svi ti problemi zanemarivi i upravo zato se moramo skoncentirati, raditi na kulturi jer nam ona pomaže da otkrijemo naše zajedničke vrijednosti, a kada otkrijemo njih, otkrivamo zajedničke interese koji vode rješavanju svih problema', ustvrdio je.

Gradonačenik Kapošvara Karoly Szita rekao je da je, ušavši u prostore Moderne galerije, osjetio koliku moć ima umjetnost. 'Djela Rippl-Ronaija jednako su moćna bez obzira jesu li izložena u mađarskim, londonskim, pariškim, zagrebačkim muzejima ili u Kapošvaru', napomenuo je.

Izrazio je zadovoljstvo što njegov grad sudjeluje u sve sadržajnijoj kulturnoj suradnji dviju zemalja, osobito zato što Kapošvar već ima jako dobre odnose s Koprivnicom i izvrsne veze s lokalnom hrvatskom samoupravom, a ondje je osnovano i Hrvatsko-mađarsko društvo prijateljstva.

U Kapošvaru je Muzej grada dao počast svome slavnom slikaru, time što je u njegovu nekadašnjem domu, u Vili Rim sakupio i svima omogućio upoznavanje s njegovim umjetničkim djelima i osobnim relikvijama.

Rauter Plančić: izložba otkriva podudarnosti s hrvatskim umjetnicima

Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije naglašava kako ta izložba, osim što obogaćuje kulturnu suradnju Mađarske i Hrvatske, doprinosi i rasvjetljavanju europskih likovnih zbivanja u kontekstu modernizama krajem 19. stoljeća.

'Izložba zorno otkriva podudarnosti koje su pratile taj razvoj u obje zemlje. Tijekom živahnog i dinamičnog prijeloma prošlih dvaju stoljeća, u Austro-ugarskoj, modernistički su se umjetnički izričaji uspostavljali gotovo istodobno i sa sličnim karakteristikama', dodala je.

Ocijenila je kako je, u kontekstu 'fin de sieclea', modernistički pluralizam koji u naše zemlje dolazi širenjem tendencija iz Beča, Muenchena i Pariza, stjecajem okolnosti ključno utjecao na formiranje umjetničko izričaja Rippl-Rónaija, ali i Miroslava Kraljevića, dvojice prvaka modernom slikarstva u prijelomnim desetljećima 19. i 20. stoljeća.

'S Rippl-Ronaijevom izložbom, koju autorski potpisuju Melinda Géger i Janos Horváth, želimo ukazati na podudarnosti njihova razvoja i istaknuti majstorov jednako presudan značaj za mađarsko slikarstvo modernoga doba', rekla je.

Izložene slike najvećim dijelom prate njegov razvoj od dolaska u Pariz i napuštanja pariškog atelijera velikog slikara Mihalyja Munkacsyja, preko nagrađivanog stvaralaštva u znaku 'art decoa' i radnog boravka u Maiollovu katalonskom zavičaju, do konačnog povratka u domovinu 1902. i plodnog rada u Kapošvaru i Budimpešti do 1925. godine.

'Upravo ta kapošvarska dionica, sa slikama jarkih boja iz 'kukuruznog ciklusa', revolucionarizirala je teoriju i praksu mađarske likvne umjetnosti dajući joj osnovu za kubistička, apstraktna i druga avangardna nastojanja mlađih mađarskih slikara prve polovice 20. stoljeća', ustvrdila je Rauter-Plančić.

Od studija farmacije do jednog od najvažnijih mađarskih umjetnika

József Rippl-Rónai (1861.-1927.) najprije je studirao farmaciju u Budimpešti te, u pokušaju da slijedi svoje srce koje ga vuče slikarstvu, radio kao kućni učitelj kod obitelji grofa Zichyja.

Čim je skupio dovoljno novaca počinje studirati na Akademiji u Muenchenu, a kasnije je kao stipendist mađarske vlade otišao u Pariz, gdje radi u atelijeru slikara Mihálya Munkácsyja.

Svoju prvu parišku izložbu priredio je 1892. godine, u vrtnom paviljonu palače Galliera, zgradi poslanika Austro-Ugarske Monarhije, kada mu djela otkupljuju princeza Matilde Bonaparte i glumac Cadet Coquelin.

Dvije godine poslije na pariškom Salonu Champ-de-Mars izlaže sliku 'Moja baka' koja dobiva pohvale kritike, a slikarska skupina Nabis poziva ga u svoje članstvo.

Surađivao je s Aristideom Maillolom, Pierrom Bonnardom, Edouardom Vuillardom, te radio s Toulousom Lautrecom.

Nove okolnosti mu omogućuju da posjetiti atelier Paula Gauguina i Paula Cezanneom, a karijera mu kreće uzlaznom putanjom - izlaže u Budimpešti, Beču, Italiji i drugdje.

Slikarska djelatnost Jozsefa Rippl-Rónaija organski je vezana uz moderne europske likovne pokrete, a mađarsku umjetnost spaja s jednim od najveličanstvenijih umjetničkih razdoblja Francuza, sa secesijom i fovizmom.

Nakon povratka u rodni grad kupuje Vilu Rim, ondje stvara svoja najznačajnija djela, a od 1978. u tom je ljetnikovcu smještena umjetnikova spomen-izložba s izvornim namještajem te više od stotinu djela.

Izložba njegovih reprezentativnih djela u Modernoj galeriji bit će otvorena do 13. svibnja.

(Hina)

 
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete