Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Izložba o Katarini Velikoj u Klovićevim dvorima
[ 12.4.2018. ]

U Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika izložba djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga. Izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.) pružit će presjek kroz to jedinstveno razdoblje ruske povijesti prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta.

Izložba će uvodno predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba (kontekst izložbe i razdoblje – Rusija i Europa u Katarinino vrijeme, europski vladari koji su vladali u isto vrijeme i slično), a potom kroz nekoliko zanimljivih tema ispričati priču o Katarini.

Publika može vidjeti na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori više od 1000 eksponata, preko kojih će saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, a ponajprije će moći osjetiti caričinu strast za umjetnošću koja ju je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.

Osim veličanstvenim carskim portretima i djelima slikarstva europskih škola, izložba obiluje skulpturom, grafikama, odjevnim predmetima carice i ostalih pripadnika dvora, predmetima umjetničkoga obrta (staklo, keramika, servisi, srebro, zlato), medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima.

Organizirana u suradnji s tim prestižnim svjetskim muzejem, a u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba, izložba se fokusira na rusku caricu, s obzirom da je rijetko kada neka muzejska institucija u tolikoj mjeri bila povezana s nekim vladarom.

S konceptom posebno napravljenim za prostor Klovićevih dvora izložba otkriva dio strasti i bogatog svijeta Katarine Velike, jedne od najmoćnijih žena u povijesti koja je najdulje vladala Rusijom - od 1762. do 1796. godine.

Život carice, koji je bio obavijen tajnama i legendama, a ni danas nije do kraja istražen, prikazat će se na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, s nizom zanimljivosti o njezinu životu u nekoliko tema - od njezina dolaska u Rusiju i na prijestolje, carskoj obitelji, prosvjetiteljskoj ulozi, ljubavi prema umjetnosti, osnivanju Ermitaža, vanjskoj politici i Katarini kao carici svih Rusa.

Kustosice izložbe su Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis i Danijela Marković.

Prvi kat posvećen Katarini, a drugi Ermitažu

'Koncept izložbe u potpunosti je prilagođen našem prostoru, pa je cijeli prvi kat posvećen samoj Katarini i njezinom dolasku na vlast te najvažnijim elementima njezine vladavine koji su u konačnici doveli do uspostave Ermitaža', rekla je kustosica Danijela Marković provevši u utorak novinare izložbom.

Prva prostorija uvodi posjetitelje u život Katarine i kronologiju njezina dolaska na vlast, što je osobito zanimljivo s obzirom da, napomenula je Marković, uopće nije bila Ruskinja, nego Njemica koja potječe s prostora Njemačke.

'Sa zadnjom prostorijom na prvom katu počinje priča o Ermitažu i na cijelom drugom katu pratimo kako su se osnivale i okupljale Katarinine zbirke, kako je Ermitaž nastao i prerastao u jedan od najvećih svjetskih muzeja', dodala je.

Putovanje u prošlost na izložbi se odvija kroz više tema koje oslikava 1077 eksponata - skulpture, grafike, slike europskih umjetnika, odjevni predmeti carice i ostalih pripadnika dvora, predmeti od stakla, keramike, metala, srebra i zlata - servisi, posude, čaše, zdjele, tabakere, svijećnjaci, oružje, šahovske ploče, nakit, ukosnice, ukrasni predmeti, namještaj.

Kustosica Ermitaža Natalia Bakhareva kaže kako taj muzej često izlaže posebne izložbe posvećene Katarini II jer je ona najveća politička figura 18. stoljeća. 'Njezinu vladavinu zovu zlatnim stoljećem Ruskog carstva, a za Ermitaž je posebno važna jer ga je stvorila, kao i njegovu zbirku s puno remek-djela koja je osobno kupovala', ustvrdila je.

'Sada prvi put izlažemo osobne stvari Katarine i njezine obitelji, a prikazujemo i njezinu osobnu zbirku slika, skulpture i primijenjene umjetnosti kako bi se vidjeli i njezini interesi', rekla je.

Bakhareva je istaknula i kako Ermitaž ne radi često tako velike izložbe te je uvjerena u njezin uspjeh 'zahvaljujući odličnoj suradnji Ermitaža i Galerije Klovićevi dvori'.

Azimov: izložba o Katarini II. naš je poklon Hrvatskoj

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov ocijenio je skorašnju izložbu velikim događajem za hrvatsku kulturu. 'Takva izložba organizira se prvi put u Hrvatskoj i na Balkanu, to je naš poklon za Hrvatsku i ljude u Hrvatskoj i veliki događaj za razvoj naše kulturne suradnje', istaknuo je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da izložba ima prijateljsku, političku i kulturnu dimenziju, a ponosan je što će ona dodatno približiti dvije kulture i dva naroda koje 'ne veže samo kultura nego i topla slavenska duša'. 'Ponosan sam i zbog turističkog značaja za našu zemlju i grad, kao i zbog političkih razloga jer je uvijek vrijeme da se bolje razumijemo', dodao je.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić smatra kako se tom izložbom nastavlja niz sjajnih izložbi iz proteklih tridesetak godina gornjogradske galerije i vjerojatno će biti vrh njegove karijere. 'Radimo kampanju za zemlje u okruženju, a već postoji ogroman interes, nadam se da će deseci tisuća ljudi uživati u izložbi', dodao je.

Velik dio postava posvećen je slikama i grafikama, među kojima je niz caričinih portreta, te drugi vrijedni izlošci, poput “Apoteoze Jakova I.' Petera Paola Rubensa, “Redovnika iz Calaisa”, kineski zlatni nakit i predmeti kineske toaletne garniture, vaze, posude, figure, tanjurići od porculana, kamena, stakla, metala, zlata i srebra te ondašnji namještaj - od stolova za kartanje do komode.

Izloženi su i caričini osobni predmeti koji govore o ondašnjoj modi i trendovima u odjeći i dizajnu - haljine i odore, toaletna kutijica u obliku čizmice, šahovska ploča i ukosnice za frizuru, prstenje, putni servis za jelo, staklene paste i odljevi graviranih gema, precizno izrađenih do najsitnijih detalja.

Tu je i više tabakera, rodoslovno stablo ruskih vladara, medalje, lepeze, portret Voltairea s kojim se redovito dopisivala i koji ju je nazvao ju je najsjajnijom zvijezdom sjevera, kao i njezin autograf, izložen na radnom stolu sa slikom Katarine za takvim stolom u pozadini.

Značajan je i 'dječji' dio, primjerice može se vidjeti uskrsno jaje koje je Katarina sama izradila, bubanj koji je dala izraditi za unuka i njegova paradna dječja odjela, te kutija s mirazom, dječjom odjećom i cipelicama za unuku.

Ermitaž je nastao pokraj jugoistočnoga dijela novoga Zimskoga dvorca u kojem se nastanila carica - vrtni paviljoni, ili dvorane u dvorcu gdje su se mogle održavati tajne i neformalnije večere, nazivani su ermitažom (na francuskom pustinjačke nastambe ili vrtne kućice na osami), a tim se nazivom poslije označavao cijeli kompleks građevina pokraj Zimskoga dvorca.

Na zagrebačkoj izložbi jedna je dvorana posvećena upravo tim večerama i okupljanjima, s namještenim svečanim stolom, nacrtom prostora koji otkriva kako su funkcionirali stolovi koji su po potrebi postajali pod te s deset pravila za ponašanje svih onih koji dolaze na njih.

Katarina je strastveno željela postati caricom, pa nije izbjegavala spletke i brojne političke igre, no marljivo je radila na sebi i svom obrazovanju, povezujući se s prosvjetiteljima, na što se podsjeća i na izložbi. Kako bi Rusija postala napredna i bogata zemlja, ali i kako bi sami Rusi upoznali i zavoljeli svoju zemlju, fokusirala se i na reforme, poticala geografska istraživanja, istraživanja biljnoga i životinjskog svijeta i etnografije zahvaljujući čemu su nastale mnogobrojne enciklopedije, albumi i putopisi.

Likovni postav potpisuju kustosice i Berislav Biondić, a vizualni identitet Šesnić&Turković. Izložba će biti otvorena do 29. travnja.


 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete