Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Projekt za Hrvatski muzej naivne umjetnosti
[ 6.3.2018. ]

Nedostatak prostora godinama je problem Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti pa bi realizacija prijedloga interpolacije nove zgrade na Vranyczanyjevoj poljani bio dobrodošlo rješenje. Složili su se oko toga prijedloga sudionici prezentacije buduće zgrade Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, održane u Muzeju Mimara.

Inicijatori projekta su bivši i dugogodišnji ravnatelj muzeja, Vladimir Crnković, koji se tom zamisli bavi već desetak godina, te arhitekt Mario Pehnec biroa Idea studio koji ju je arhitektonski oblikovao, povezavši staro, povijesno gradsko tkivo sa suvremenom arhitektonskom kreacijom.

Novi muzej većim bi dijelom bio ukopan iza južnog bedema iznad Strossmayerovog šetališta, gdje bi se na dvije etaže realizirali izložbeni prostori, dok bi površinski dio bio ostakljeni paviljon i jednokatnica za upravu.

Crnković kaže kako tim projektom pokušava ukazati na dva otvorena problema - dugoročno rješenje smještaja malog, ali značajnog muzeja, te arhitektonsko i urbanističko rješenje atraktivnog, ali sadržajno neartikuliranog prostora Vranyczanyjeve poljane.
 
Podsjetio je kako je muzej u zadnjih petnaestak godina imao više od 200 tisuća posjetitelja. 'Ako se tome pribroje posjetitelji velikih izložaba u Americi, Italiji, Slovačkoj i Japanu, riječ je o gotovo pola milijuna poklonika likovnih umjetnosti kojima na sadašnjoj adresi u Ćirilometodskoj ne može predstaviti brojna vrhunska djela iz svog muzejskog fundusa', ističe.

Uvjeren je kako bi se u novoj zgradi mogla dati veća pozornost stranim majstorima ili izlošcima starih kultura. 'Složena multikulturalna prezentacija bila bi od iznimnog interesa za posjetitelje čime bi metropola dobila dodatno na važnosti, a moderna prezentacija koja povezuje različite kulture, prošlost i sadašnjost, mogla bi polučiti potporu iz Europskih fondova čime bi takav projekt mogao istinski zaživjeti', smatra.

Ocijenio je kako je hrvatska naiva, uz Henrija Rousseaua i francuske klasike prve generacije, najvažniji segment svjetske naive, s djelima Ivana Generalića, Rabuzina, Skurjenija, Feješa i Smajića. 'Samim nizanjem imena može se pojmiti vrijednost i važnost tog segmenta hrvatske umjetnosti', istaknuo je.

Crnković smatra kako bi nova bi zgrada muzeju omogućila prezentaciju i djela Krste Hegedušića iz zemljaškog razdoblja, kao i djela ostalih autora Udruženja umjetnika Zemlja iz međuratnog doba, čime se tumači geneza Hlebinske škole, sami počeci naive u Hrvatskoj.  

Optimalan broj stalno izloženih djela iznosio bi oko 220 umjetnina, dok ih je u sadašnjem postavu tek osamdesetak. U novom prostoru bilo bi moguće predstaviti povijesni razvoj slikarstva na staklu, u kojem je hrvatska naiva bez premca u svjetskim razmjerima..

Arhitekt Mario Pehnec je rekao kako dio muzeja iznad površine ne bi konkurirao okolnim zgradama niti mijenjao vizuru parka, krovovi bi bili zeleni, a u prostoru bi bio dio za dječje igralište, interaktivna kinetička fontana, staze, zdenac s vodom za piće, vidikovac, klupe.

Otvorila bi se nova pješačka veza između Strossmayerovog šetališta i same poljane te, napomenuo je, novi urbani javni prostor pogodan za različite sadržaje, kulturna zbivanja, koncerte, sajmove knjiga i likovne umjetnost. Prostor bi ukupno obuhvaćao oko 2900 četvornih metara.

Procjenjuje da rok gradnje ne bi bio predug, unutar dvije godine 'od prve lopate' do prvih posjetitelja muzeja, a niti sama izgradnja ne bi bila preskupa, oko tri milijuna eura.

'Projektom se revitalizira i obogaćuje taj dio grada, te ističe Vranyczanyjeve poljane kao kulturnog dobra', rekao je.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti nije povezan sa samim projektom, no daje mu potporu. 'Svaka inicijativa za novim prostorom je dobrodošla jer se stalni postav muzeja prostire na samo 200 četvornih metara', rekla je ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Mira Francetić Malčić.

Podsjetila je kako su zbog manjka prostora veliki izložbeni projekti morali biti postavljeni u drugim ustanovama čime se, ocijenila je gubi vidljivost njihova rada i samog muzeja.

'Oduševljeni smo tim hvalevrijednim i relevantnim projektom koji je od istinskog interesa za Hrvatski muzej naivne umjetnosti koji je postao prepoznatljiv brand, nezaobilazno i važno mjesto na zagrebačkoj turističkoj karti', istaknula je.
Osnovan je 1952. i najstariji je muzej tog izdvojenog segmenta likovnog stvaralaštva 20. stoljeća u svijetu. Jedan je od najposjećenijih muzeja likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, a poseban interes za njega pokazuju strani turisti kojih je u tom gornjogradskom muzeju više od 90 posto.(Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete