Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Državno priznanje 'Stilskim vježbama'
[ 22.2.2018. ]

U povodu 50. obljetnice 'Stilskih vježbi', Peri Kvrgiću i Leli Margitić, prevoditelju Tonku Maroeviću te postumno redatelju Tomislavu Radiću, predsjednica je uručila Povelju za promicanje kulture. Na posebnoj svečanosti upriličenoj u Uredu predsjednice na Pantovčaku, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako joj je veliko zadovoljstvo i čast uručiti Povelju RH za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka umjetničkom timu 'tog na svijetu jedinstvenog umjetničkog projekta koji je nedavno ispunio pola stoljeća trajanja na našoj kazališnoj sceni'.

'Vjerujem da nitko, pa ni pokretači ovog projekta, nisu slutili ovako dug vijek trajanja jedne predstave', istaknula je predsjednica, napomenuvši kako joj je posebno drago da povelje za cjelokupni doprinos njegovanju jezične kulture u hrvatskoj književnosti i svojem prevoditeljskom opusu dobivaju upravo na dan 21. veljače, kada se obilježava Dan materinjeg jezika.

Redatelj Tomislav Radić maestralno je režirao tekst za dvoje glumaca i radnju koje gotovo da i nema 'ali neprestano traje', a akademik Tonko Maroević, 'umjetnik riječi', taj je tekst Raymonda Queneaua proslavio svojim prijevodom, stvorivši zahvalnu podlogu glumcima, ocijenila je nadalje.

Osvrnuvši se na 'legendarni dvojac iz tramvaja broj 11 koji putuje već 50 godina', predsjednica Grabar-Kitarović napomenula je kako Lela Margitić i Pero Kvrgić već pola stoljeća prepunim gledalištima prenose 'veličanstvene trenutke glume kao trajno životno nadahnuće, čime su učinili tu predstavu iznimnim povijesnim događajem hrvatskog glumišta'.

Na poveljama se ispred umjetničkog tima predsjednici Republike zahvalio prevoditelj akademik Maroević. Istaknuo je kako sebe smatra zasigurno najmanje zaslužnim članom ekipe, osobito s obzirom na to da je prijevod u velikoj mjeri napravio sam redatelj Radić, koji ga je dijelom i dopunio.

Za mene ta povelja znači veliko zadovoljstvo prisjećanja na davne dane, rekao je akademik Maroević, ocijenivši gotovo nevjerojatnim uspjeh predstave 'koja nosi duh jednoga vremena, nije se mijenjala, a i dalje nastavlja biti interesantna publici'.
'Obično se prilikom primanja priznanja daju obećanja novih djela, ali kako je riječ o 50. godišnjici, dakle pola vijeka, s obzirom na rok koji je ispred i iza nas, mi umjesto obećanja možemo samo reći da ćemo se truditi', poručio je Maroević.

Glumci su zahvalili na povelji, istaknuvši kako je velika čast primiti predsjedničko priznanje, koje je 'točka na i' na jedno dugo razdoblje igranja 'Stilskih vježbi' koje je prošlo 'a da nismo ni primijetili'. 'To je priznanje također i potvrda nama što smo izdržali sve te godine', poručila je Lela Margitić.

Na novinarsko pitanje 'ide li predstava dalje', Kvrgić je rekao kako misli da je ipak 'sada kraj', iako ostavlja otvorenom malu mogućnost da ponovno zaigra u istome sastavu.

Ispred pokojnog Tomislava Radića, povelju je preuzela supruga Maja Freundlich u pratnji sina Marka i kćeri Nede, a uz umjetnički tim dodjeli je nazočio i ravnatelj Kazališta PlanetArt Marko Torjanac, u čijoj se produkciji od 2007. predstava igra.
'Stilske vježbe' je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua 'Exercices de style' iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu Nje preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio, te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinessovu knjigu rekorda.

Tijekom 50 godina izvođenja, predstava je osvojila brojne nagrade, te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije.

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete