Naslovna stranica Sri, 21.3.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
18. Pepelnica umjetnika
[ 15.2.2018. ]

Što je danas istina, dobro i lijepo u umjetnosti, kako umjetnost danas ostvaruje puninu smisla, a kako živi s prazninom, bila su neka od pitanja javne rasprave 'Pepelnica umjetnika'. Javnu raspravu 'Pepelnica umjetnika' pokrenuo je teolog i dominikanac Frano Prcela a održala se u Zagrebu 18. put.

Dirigent Vladimir Kranjčević kazao je da se istina mijenja i da nije uvijek ista. Na pitanje voditelja Prcele kako tumači izjavu austrijskog dirigenta Nikolausa Harnoncourta (1929.-2016.), koji je za glazbu skladatelja Franza Schuberta (1797.–1828.) rekao da je to duboko tužna glazba sa smiješkom, odnosno kako tumači lijepo s obzirom na tu izjavu, Kranjčević je kazao da je Harnoncourt, koji je dio djetinjstva proveo u dvorcu Vinici kod Varaždina, 'morao promijeniti svoju istinu, bolje bi bilo reći vjerovanje'.

Harnoncourt je bio pobornik autentičnog izvođenja barokne glazbe, i snimio 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća ogromnu produkciju koja je bila sasvim suprotna od onoga što smo učili i očekivali, da bi zadnjih 20-tak godina svoga života potpuno promijenio svoje stajalište, odrekao se svega i sve snimio iznova. Nešto potpuno različito!, kazao je Kranjčević na javnoj raspravi 'Umjetnost između praznine i punine', održanoj na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Maestro Kranjčević napomenuo je kako dirigenti nisu stvaratelji glazbe, nego su 'poslužitelji', transmisija glazbe do publike, u najsvetijem smislu, dok su stvaratelji glazbe kompozitori, a 'stvaralaštvo je Božji čin'.

Svaka kompozicija nosi duhovnost, čak i ako je svjetovna, kazao Kranjčević i dodao da je nemoguće stvarati jedno djelo bez uvjerenja. Ne morate biti direktni vjernik, ali ne možete izvesti, na primjer, Muku po Mateju, ako niste netko tko je duboko urastao u to, naglasio je maestro Kranjčević dodavši: 'Dirigirao sam je to 12 puta i slušao ne znam koliko puta, ali to nikad nije gotovo'.

Ni poslužiteljstvo nije bez veze, poslužitelju smo u najsvetijem smislu te riječi, ali onaj tko je to napisao, npr. Bach, u tom je čovjeku nadnaravna sila. Također, onaj tko je napisao Braću Karamazove, to je Božji dar. To ne može bez Boga, zaključio je Kranjčević.

Književnik Miljenko Jergović kazao je kako su ponuđeni pojmovi opći i različito se shvaćaju u trenutku i ranije, jer su naša iskustva različita.

Sad je dobro svaka empatije koja nam pomaže da dođemo do nekoga tko je u lošijoj situaciji od naše u ovom užasnom svijetu, i dobro je ono dobro koje je vam jednako dobro postavlja pitanje vaše odgovornosti kad imate sedam i sedamdeset sedam godina, kazao je.

Prvi uvjet da budeš dobar je da se nosiš sa odgovornošću: što sam učinio sam, što je učinjeno u moje ime a što nisam učio a trebao sam, kazao je Jergović i dodao: 'Dobro je moći se nositi s time, a ne postati zao i kradljivac'.

Na pitanje o vjerovanju kazao je da na njemu počiva čitava književnost. Nema književnosti ako ne vjerujete običnim ljudskim rečenicama, ako ne vjerujete tekstu koji je iznad 'običnog voznog reda'. Vjera u priču je velika književna i teološka priča, kao i velika antropološka tema, kazao je Jergović .

Književnost je kao da gledate u nebo, jer ono što vidite u nebu su davno ugašene zvijezde. To je konkretna slika i metafora jednog vjerovanja. Preko te slike se da naslutiti kako nastaje književnost; da se već postojeća priča iznova ispriča, kazao je.

Na pitanje o praznini u umjetnosti Kranjčević je govorio o pauzi u glazbi koja je sastavni dio glazbe i može biti odlučujuća za djelovanje. 'To 'ništa' nije 'ništa' nego glazba', kazao je.

Jergović je kazao da je praznina kod pisca, za razliku od čitatelja, prisutna uvijek osim kad piše. Čovjek je pisac samo dok piše. Često kad nekom kažem da sam pisac, pa i samom sebi, djelujem kao da varam, kao da se kitim tuđim perjem, zaključio je.


Teolog i dominikanac Frano Prcela kazao je kako je projekt 'Pepelnica umjetnika' pokrenut s ciljem i željom da se potakne i upozori na nužnost dijaloga teologije i umjetnosti. Jer, kazao je, iako Crkva i umjetnost nisu u sukobu, ne mogu se pohvaliti s pretjeranom suradnjom, barem ne u uzajamnom traženju smislu, supstancijalno lijepog i u konačnici posredovanju iskre transcendentalnoga.

Pepelnica je memento našega biti stvoren i biti pozvan na stvaralaštvo, jer se svi bavimo umjetnošću kroz snagu vlastitog samoodređenja i u razvijanju svojih talenata. Ujedno nas Pepelnica podsjeća da se Crkva i umjetnost nalaze na zajedničkom tlu odgovornosti, doduše s različitim načinima promišljanja i traženja smisla u svijetu, zaključio je Frano Prcela.

(Hina)

 
[ 21.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu
[ 20.3.2018. ] Knjiga 'Gospin pjesnik i glazbenik'
[ 19.3.2018. ] Knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“
[ 19.3.2018. ] 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića
[ 15.3.2018. ] 27. svečanosti Pasionske baštine
[ 13.3.2018. ] 14. Dani kršćanske kulture
[ 12.3.2018. ] Predstava 'Kradljivica ključeva' u Osijeku
[ 8.3.2018. ] Virtualni katalog 'Sjećanja na 20. st.'
[ 7.3.2018. ] 70. obljetnica zbora Ivan Goran Kovačić
[ 6.3.2018. ] Projekt za Hrvatski muzej naivne umjetnosti
[ 5.3.2018. ] Projekt za mlade
[ 2.3.2018. ] 'Jesus Christ Superstar' u Lisinskom
[ 1.3.2018. ] 'Zlatno pismo' klasik katoličke literature
[ 27.2.2018. ] 14. Zagrebdox
[ 22.2.2018. ] Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice
[ 22.2.2018. ] Državno priznanje 'Stilskim vježbama'
[ 21.2.2018. ] Manifestacija 'Dan hrvatske glagoljice'
[ 19.2.2018. ] U Muzeju Međimurja izložba 'Trag dobrote'
[ 16.2.2018. ] Splitska izložba o maslinama u Zagrebu
[ 15.2.2018. ] 18. Pepelnica umjetnika
 
 
Sveti Serapion Thumujski
Uz ovoga sveca, koji je zajedno sa sv. Atanazijem na Nicejskom saboru zagovarao istinu o Kristovu božanstvu, danas slavimo i sv. Nikolu Fluea, zaštitnika Švicarske.
Detaljan pregled članka
 
Pilat i Kajfa
Autor: fra Ivan Bradarić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete