Naslovna stranica Pet, 17.8.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju'
[ 23.1.2018. ]

Hrvatski prijevod 'Knjige o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju' Josipa Bedekovića, koju je s latinskoga na hrvatski jezik preveo Marko Rašić, predstavljen je u utorak u Matici hrvatskoj u Zagrebu. O knjizi su govorili potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, kroatolog Alojz Jembrih, urednik knjige akademik Dragutin Feletar i prevoditelj Marko Rašić.

Sučić je ocijenio kako je Bedekovićevo djelo najvažnija knjiga o hrvatskim zemljama u Međimurju te dodao kako je ona iznimno važna za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

Po riječima Ivana Pranjića, ovo je prevažno djelo za međimursku kulturnu povijest. 'Bilo je nasušno pružiti našim povjesničarima potporu', rekao je dodavši kako je to bio veliki izazov, koji su u suradnji s Međimurskom županijom uspjeli realizirati.
Silna erudicija, veliko znanje i financijska pomoć te iskustvo u izdavaštvu akademika Dragutina Feletara i ekipe, napravili smo, rekao je, posao iznimno vrijedan za hrvatsku kulturu.

Jembrih je istaknuo kako je riječ o prvom prijevodu s latinskoga jezika jednog od najvrjednijih dijela hrvatske latinističke literature 18. stoljeća.
Ocijenio je kako je Bedeković bio čovjek velike erudicije te dodao kako je njegov djelo od prvorazredne vrijednosti za hrvatsku historiografiju.
Smatra kako je knjiga dragocjeno štivo za studente povijesti naglasivši kako je po njegovu mišljenju Bedeković ponudio uvjerljive dokaze o mjestu rođenja sv. Jeronima u međimurskom mjestu Štrigovi.

'Djelo učenoga Pavlina Josipa Bedekovića izvorno je na latinskom tiskano 1752. godine u Bečkom Novigradu', napomenuo je dodavši kako je knjiga iz 1752. jedino pravo veliko latinističko djelo hrvatske kulture 18. stoljeća koje do danas nije bilo prevedeno i objavljeno na hrvatski jezik.

Bedeković pripada, naglasio je, korpusu zaslužnih pavlina koji su uvelike unaprijedili kulturni, znanstveni, duhovni, ali i gospodarski život i razvoj Hrvatske tijekom 17. i 18. stoljeća.

Prevoditelj knjige Marko Rašić rekao je kako je prevođenje potrajao dugo jer se, istaknuo je, radi o iznimno teškom tekstu u jezičnom pogledu i u pogledu imena mjesta i osoba te česte uporabe neologizama.
Objavom Bedekovićeva djela mi smo na znanstveni način sigurni da je sveti Jeronim rođen upravo u Štrigovi, rekao je dodavši kako o tome govore ne samo Bedeković, već i dvjestotinjak najeminentnijih znanstvenika svoga vremena, u prvom redu povjesničara i zemljopisaca.

Redakturu knjige je obavio ravnatelj Nadbiskupijskog arhiva u Zagrebu Stjepan Razum, a lekturu je napravio stručni tim iz Međimurja predvođen prof. Ivanom Pranjićem.

Predgovor je napisao stručnjak za hrvatsku crkvenu povijest mons. Juraj Kolarić, a opsežnu studiju o Josipu Bedekoviću napisao je akademik Dragutin Feletar.

'Knjige o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju' (555 str.) Josipa Bedekovića sadrži dvije knjige. Prva, opsežnija, odnosi se na temeljitu povijest Ilirika. Bedeković posebno razrađuje pitanje razgraničenja rimskih provincija Dalmacije i Panonije, dokazujući da je sv. Jeronim rođen u antičkom trgovištu Stridonu, koji se nalazio na lokaciji današnje Štrigove u Međimurju. Unutar ovog dijela knjige, napisao je i opsežnu povijesno-zemljopisnu monografiju Međimurja, prvu takvu studiju o nekom hrvatskom kraju. Drugi dio knjige odnosi se na dotad najtemeljitiju studiju o životu i djelovanju sv. Jeronima te na popis svih svetaca i blaženika s područja Ilirika do 18. stoljeća.

Knjigu su objavili nakladnici: Meridijan, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Zrinska garda Čakovec te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pavlin Josip Bedeković (1688. – 1760.) jedan je od najvažnijih pisaca i prosvjetitelja 18. stoljeća u Hrvatskoj, a poznat je i kao pronositelj kulta sv. Jeronima i graditelj barokne crkve sv. Jeronima u Štrigovi, čije je svetište oslikao znameniti slikar Ivan Ranger.

 
[ 16.8.2018. ] Počinje 20. Špancirfest
[ 14.8.2018. ] Smjena straže Kravat pukovnije
[ 13.8.2018. ] Misli pozitivno, djeluj humanitarno!
[ 10.8.2018. ] Eshilova 'Orestija' na Mosoru
[ 8.8.2018. ] Knjiga pjesama u čast Stadleru
[ 7.8.2018. ] Izložba Tonke Alujević
[ 3.8.2018. ] 6. Papandopulijana
[ 2.8.2018. ] Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća
[ 1.8.2018. ] DLJI: Odbrojavanje s Držićem i Nalješkovićem
[ 30.7.2018. ] Preminuo Oliver Dragojević
[ 27.7.2018. ] Izložba 'Neopisivo!!!' u HPM-u
[ 26.7.2018. ] Olive Classic Festival u Lunjskim vrtovima maslina
[ 26.7.2018. ] Otvorena 17. Rapska fjera
[ 25.7.2018. ] Festival Orgulje zagrebačke katedrale
[ 23.7.2018. ] Klasika u pulskoj Areni
[ 23.7.2018. ] 'Glazbene večeri kod Sv. Jeronima'
[ 20.7.2018. ] Predstavljena monografija 'Hod po rubu, s Ivicom'
[ 20.7.2018. ] Hrvatski zborovi osvojili šest medalja
[ 19.7.2018. ] Počinje festival Orgulje zagrebačke katedrale
[ 18.7.2018. ] 52. Međunarodna smotra folklora
 
 
Sveti Hijacint
Pripisuje mu se devet čudesa, od kojih se najčešće spominje ono kad je s trojicom pratilaca prešao preko nabujale Visle, rasprostrijevši po njoj svoj plašt.
Detaljan pregled članka
 
Marija kao uzor vjere
Autor: dr. don Ivan Bodrožić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete