Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Bogorodica s djetetom' Andrije Medulića u MUO
[ 22.12.2017. ]

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt predstavio je u svojem Stalnom postavu dosad nepoznato remek djelo - ulje na platnu 'Bogorodica s djetetom' kasnorenesanskog slikara Andrije Medulića Schiavonea. Slika je u zagrebački muzej stigla zahvaljujući Dinku Podrugu, uglednom psihijatru iz New Yorka.

'Zahvaljujući Podrugu slika našeg mitskog slikara sada se vraća u Europu. On ju je kupio u Sothebyju i zaželio da se izloži u nekom muzeju, a mi smo imali tu veliku sreću da odabir padne na MUO, gdje je savršeno ušla u naš stalni postav, među venecijanske slikare 15. stoljeća', rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Gaparović je zahvalio i ministrici kulture bez čije intervencije, kako je rekao, ne bi niti došlo do susreta s Podrugom. 'Nadam se da smo u ovom sektoru otvorili novi način funkcioniranja, onoga što se naziva društvenom odgovornosti, što kod nas i nije tako čest slučaj', napomenuo je.

Proteklu godinu za Muzej ocijenio je 'sjajnom'. 'Iako je protekla godina bila označena izložbama venecijanskih umjetnika, ona je u povijesti Muzeja zapravo bila najbogatija godina po donacijama, poput one baletnog umjetnika Jelka Yureshe ili azulejosa, portugalskih keramičkih pločica', dodao je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je uvjerenje da broj ljudi koji su se okupili na predstavljanju tog remek-djela u MUO govori o važnosti doprinosa svih onih koji prikupljaju umjetnost, stvaraju zbirke i doniraju vrijedna djela.

'U vremenu kada u medijima rijetko možemo pročitati ili vidjeti priče o pojedincima i njihovom doprinosu državi, društvu i umjetnosti i kulturi prezentira na pravi način, prisustvo medija je pohvala i podstrek', dodala je.

Dinko Podrug otišao je iz Zagreba prije 40-ak godina u Ameriku, a danas ima privatnu praksu na Manhattanu.

Njegova supruga, Nena Podrug, rekla je kako su, kada su odlučili donijeti sliku u zagrebački muzej, bili upozoreni da je to ovdje jako teško tako napraviti, za razliku od SAD-a. 'Kada smo isto tako došli s nekim slikama u newyorški Metropolitan oni su odmah pristali', napomenula je.

'Bez ravnatelja MUO-a i ministrice ta bi slika sada čučala u mom stanu, morala bi paziti na vlažnost i temperaturu prostorije, no ipak je puno bolje kada je možemo podijeliti sa svima vama', rekla je.

Andrija Medulić - Andrea Schiavone (Zadar, oko 1510.- Venecija, 1563.), pravim imenom Andrea Meldolla, bio je hrvatsko-talijanski slikar i bakrorezac, jedan od najvažnijih umjetnika koji su potekli iz hrvatske sredine, a uspješno djelovali izvan domovine, ali i najistaknutijih predstavnika talijanskog manirizma.

Hrvatski oblik njegova prezimena, Medulić, po kojemu se zove poznata ulica u središtu Zagreba iako se najčešće ne zna kome pripada, izveo je Ivan Kukuljević Sakcinski u 19. stoljeću od prezimena talijanske obitelji Meldolla. Medulić si je sam dodao nadimak Schiavone (dalmatinski Hrvat).

Uz Medulića se još uvijek vežu mnoge nepoznanice, s obzirom da mu slike nisu potpisane (neke grafike nose umjetnikovo ime ili monogram), nije poznata točna godina rođenja, niti izvori pravoga oblika imena, kao ni kronologije i atribuiranja pojedinih djela.

Prema istraživanjima zadarskih povjesničara, slikareva obitelj porijeklom je iz gradića Meldolla, u okolici grada Forli u Romagni, odakle su preselili u Zadar obnašajući vojnu službu Mletačke Republike.

Opus mu je većinom posvećen biblijskim, mitološkim, povijesnim i alegorijskim temama. U Italiji je među prvima radio samostalne pejzaže, u svojim crtežima i bakropisima primjenjivao je izrazito slikarske efekte, a u bakrorez uveo nov postupak rada suhom iglom. Autor je i pet fresaka na stropu u knjižnici Marciani u Veneciji (1556–57).

Njegova se djela čuvaju u najpoznatijim europskim muzejima i galerijama, a jedno od njih 'Bogorodica s djetetom' od sada i u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. (Hina)

 
[ 21.6.2018. ] Monografija 'Zlatko Keser/crteži'
[ 20.6.2018. ] Dodijeljene „Nagrade Vladimir Nazor“
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
[ 19.6.2018. ] 'Biciklisti' Veljka Popovića nagrađen u Annecyju
[ 19.6.2018. ] Lipanjska operna noć sutra u Osijeku
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete