Naslovna stranica Uto, 11.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Bogat program uz 120. godina Umjetničkog paviljona
[ 15.12.2017. ]

Umjetnički paviljon u Zagrebu pripremio je za svoju slavljeničku 120. obljetnicu bogati izložbeni program. Umjetnički paviljon u Zagrebu pripremio je za iduću godinu bogati izložbeni program kojim će podsjetiti na svoju dugogodišnju povijest - u slavljeničku godinu ulazi aktualnom izložbom 'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght', a završit će je velikom izložbom posvećenom najslavnijem hrvatskom slikaru bez kojega tog impresivnog izložbenog prostora ne bi ni bilo, Vlahi Bukovcu i njegovom pariškom profesoru Aleksanderu Cabanelu.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić najavila je u petak, na proslavi 119. rođendana Umjetničkog paviljona, da će cijela 2018. biti podređena velikoj obljetnici.

'Od osnutka Umjetničkog paviljona do danas ovdje je postavljeno oko 800 izložbi, a njime je prošao i puno veći broj umjetnika', rekla je Poklečki Stošić, zahvalivši svima koji su ondje izlagali, sudjelovali u pripremi izložbi ili financijski pomogli njihovo održavanje, a posebice dugogodišnjoj ravnateljici Lei Ukrainčik 'čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest Paviljona i muzejsko-galerijske scene Zagreba i Hrvatske.'

Nakon zatvaranja izložbe 'Strast stvaranja' na kojoj se do 14. siječnja mogu razgledati djela Braquea, Chagalla, Miroa, Burya, Jenkinsa i drugih važnih svjetskih umjetnika, priredit će izložba 'Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona'.

U autorstvu akademika Tonka Maroevića od 1. veljače do 4. ožujka ta će izložba predstaviti 120 djela isto toliko umjetnika koji su ondje samostalno izlagali, a samim time i dati povijesni pregled najvećih dometa hrvatske umjetnosti, od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih umjetnika.

Uslijedit će velika monografska izložba slikara kojega, kako je rekla, Poklečki Stošić, svi obožavaju - Emanuela Vidovića u povodu 65 godina njegove smrti, koja će se održati od 20. ožujka do 13. svibnja.

Posljednja velika Vidovićeva izložba bila je 1987. godine, a sada, trideset godina kasnije, njegovo će se djelo prikazati s fokusom na prijelaz s ranoga realizma i njegovu transformaciju u simbolističko-divizionistički rukopis te postimpresionistički intimizam pri kraju četvrtog desetljeća. Izložba će obuhvatiti oko 120 djela, njezin je autor Igor Zidić, a Umjetnički paviljon je planira prezentirati i u Francuskoj.

U obljetničkoj godini neće se zanemariti niti suvremeni umjetnici - od početka lipnja do početka srpnja u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi postavit će se izložba 'Kaleidoskop' video umjetnice Ksenije Turčić, a od kraja srpnja do početka rujna 'Tamno bijela zemlja' Zlatana Vehabovića.

Središnja izložba slavljeničke godine izložba Vlahe Bukovca

Kao središnje događanje u slavljeničkoj godini Poklečki Stošić najavljuje izložbu 'Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexander Cabanel', koja će se održati od 25. rujna do 6. siječnja.

'Nema primjerenije izložbe kojim bismo proslavili obljetnicu, a bit će to i prva prigoda da se djela učenika Bukovca i njegova učitelja budu zajedno izložena', istaknula je.

Dodala je da su već dobili potvrdu posudbi djela iz velikih francuskih muzeja, uključujući i dva najvažnija, Petit Palais u Parizu i Musee Fabre u Montpellieru, ali i Ermitaža u St. Petersburgu. Očekuje se i pozitivan odgovor iz slavnog Metropolitana.

Bukovac je 1895. dao ideju i inicijativu za izgradnju Umjetničkoga paviljona, uoči Milenijske izložbe u Budimpešti kada su na njegov nagovor hrvatski umjetnici tražili da se u Pešti sagradi vlastiti, poseban montažni umjetnički paviljon čiji bi se željezni kostur poslije izložbe prenio u Zagreb.

Tako je i bilo - radovi na podizanju zagrebačkog Umjetničkoga paviljona povjereni su bečkim arhitektima Hellmeru i Fellneru, a gradnju su izveli zagrebački graditelji Honigsberg i Deutch, pod nadzorom gradskog inženjera M. Lenucija.

Zgrada je dovršena tijekom 1897. i 1898., te je svečano otvorena 15. prosinca 1898. reprezentativnom izložbom Hrvatski salon, kao najstariji izložbeni prostor na slavenskom jugu i jedini objekt namjenski sagrađen za održavanje velikih, reprezentativnih izložbi.

Na izložbi posvećenoj Bukovcu podsjetit će se kako je Bukovac na studiju u Parizu upoznao tada izuzetno uglednog i cijenjenog slikara i profesora na École des Beaux-Arts, Alexandera Cabanela. Silno je želio studirati slikarstvo kod njega, no Cabanel ga nije mogao primiti jer mu je klasa bila puna. Ipak uspio se s velikim umjetnikom dogovoriti da ga primi ukoliko u zadanom roku napraviti neko djelo koje mu se svidi - to se i dogodilo zahvaljujući slici 'Ruka'.

Izložba u Umjetničkom paviljonu će pokazati koliku je ulogu imao slavni francuski slikar u Bukovčevom obrazovanju i stilu, te predstaviti njegova remek-djela posuđena iz hrvatskih i inozemnih muzeja te privatnih zbirki. Kroz autorsku koncepciju Igora Zidića, obuhvatit će i vrijeme u kojemu je Paviljon nastao, kroz kulturološki, društveni, sociološki i politički diskurs.

Poseban program Umjetničkog paviljona u vrijeme adventa

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, ocijenila je kako su programi Umjetničkog paviljona redovito prelaze granice Zagreba i jako su važni za kulturnu ponudu Grada Zagreba i njegovo pozicioniranje na karti Europe i svijeta.

'Grad će i dalje poticati programe Umjetničkog paviljona, kako bi on i dalje privlačio veliki broj posjetitelja, sadašnjih i budućih ljubitelja umjetnost te posjetitelja Zagreba koji ga rijetko zaobilaze', napomenula je.

Turistička aspekt Paviljona posebno je vidljiv u vrijeme adventskih događanja kojima je Umjetnički paviljon okružen, pa su pripremili i poseban program za to razdoblje. Posjetitelje očekuje niz prigodnih aktivnosti, pogodnosti i popusta, a izložbeni prostor je otvoren i ponedjeljkom.

Tijekom zimskih školskih praznika, za sve učenike osnovnih i srednjih škola pripremljene su i likovne radionice uz izložbu 'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght'.

Poklečki Stošić je istaknula kako će se iduće godine staviti poseban naglasak na suradnju s Modernom galerijom, 'koja je zlatni rudnik hrvatske umjetnosti', a bit će tu i dva važna posebna programa - obljetnički koncert u suradnji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom i snimanje dokumentarca u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

(Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveta Katarina Labouré
Uz život ove svetice vezana je čudotvorna Gospina medaljica.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete