Naslovna stranica Uto, 11.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću'
[ 30.11.2017. ]

Knjiga 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću' Zorane Sokol Gojnik, prvi sustavni, kritički i znanstveni prikaz sakralnog arhitektonskog nasljeautorice predstavljena je sinoć u Zagrebu. Knjiga se, u širem kulturnom, povijesnom i teološkom te europskom kontekstu bavi katoličkim liturgijskim građevinama Zagreba nastalim u proteklome stoljeću.

Zorana Sokol Gojnik (1977.) docentica je na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podnaslovljena 'Katoličke liturgijske građevine', njena knjiga 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću' na gotovo 350 stranica donosi rezultate autoričina višegodišnjeg interdisciplinarnog bavljenja problematikom sakralne umjetnosti i arhitekture u gradu Zagrebu i suvremenom svijetu.

Sokol Gojnik u njoj se bavi poviješću gradnje pojedinih liturgijskih građevina u Zagrebu i Europi, problemom liturgije kroz povijest i danas, te odnosnom liturgije i arhitekture unutar pripadajućeg kulturološko-povijesnog i filozofsko-teološkog konteksta.

Provedena istraživanja dio su njezine doktorske disertacije s temom 'Arhitektonska i urbanistička obilježja liturgijskih građevina u Zagrebu u 20. stoljeću', obranjene na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom stručnjaka sakralne arhitekture Tomislava Premerla i akademika Mladena Obada Sčitarocija, koji su i recenzenti knjige.

Obad Sčitaroci je istaknuo kako je riječ o prvoj publikaciji u Hrvatskoj koja na tako cjelovit način sažima najvažnije o temi sakralne arhitekture Zagreba u katoličkim liturgijskim građevinama 20. stoljeća.

'Koristeći se svim dostupnim izvorima i informacijama, autorica u njoj analizira i vrednuje izgradnju liturgijskih građevina Zagreba u 20. stoljeću u okviru europskih stremljenja, povezujući ostvarenja naših arhitekata s relevantnim europskim primjerima, te ukazujući na nedvojbenu pripadnost zagrebačke sakralne arhitekture europskom kulturnom krugu', rekao je Obad Sčitaroci.

Na višestruk doprinos knjige osvrnuo se i Premerl, koji je napomenuo da je riječ o radu kojim je liturgijska arhitektura Zagreba dobila ključno mjesto u cjelovitoj arhitektonskoj baštini Zagreba 20. stoljeća.

'Autorica Sokol Gojnik provela je prvo sistematsko istraživanje niza relevantnih podataka i dala značajan prilog velikom i složenom problemu značajnog sudjelovanja specifične arhitektonske i urbanističke teme u razvoju grada Zagreba tijekom za takve građevine politički i društveno burnoga razdoblja', ocijenio je Premerl.

Prodekan za znanost Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Zlatko Karač napomenuo je kako ta knjiga, iako je proizašla iz doktorata, nije doktorska disertacija, jer nije pisana teškim jezikom za samo uzak krug ljudi iz struke, već je pisana pitkim jezikom prikladnim za čitanje široj publici.

'Kroz jednu stilsku stratifikaciju autorica nas provodi kroz desetljeća tijekom kojih je Zagreb dobio čak 50 crkava, donoseći pred nas panoramu neobično bogate baštine Zagreba koje gotovo da nismo svjesni, baštine moderne i suvremenosti, sakralne baštine 20. stoljeća', kazao je Karač.

Njena knjiga pouzdano je djelo koje nije subjektivna interpretacija već objektivizirani pristup, rekao je, te napomenuo kako je riječ o velikome projektu koji je 'zaista na ponos Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu'.

Kriza transcedentnoga u sakralnoj arhitekturi 20. stoljeća

Knjiga se dijeli na šest poglavlja, koja se bave genealogijom izgradnje liturgijskih građevina u Zagrebu u urbanističkim planovima 20. stoljeća, njihovim arhitektonskim obilježjima, urbanističkim osobitostima primjenjivanih u izgradnji i planiranju. Liturgijske se građevine Zagreba u knjizi sagledavaju i iz perspektive zahtjeva liturgije, a stavljanjem u širi europski kontekst zagrebačko se liturgijsko nasljeđe nastoji i vrednovati kao doprinositelj europskoj kulturi.

Knjiga sadrži i katalog koji predstavlja zbir podataka o genezi izgradnje 50 zagrebačkih sakralnih zdanja.

Autorica je zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji toga projekta, istaknuvši kako je riječ o temi koja ju je oduvijek intrigirala.

'Iz primjera crkava sagrađenih kroz povijest učimo o arhitekturi - ono što je ostalo u povijesti naše civilizacije su crkve koje su obilježile sve domete koje je arhitektura ostvarila kroz povijest', rekla je Sokol Gojnik.

No, u 20. stojeću javlja se kriza sakralnog graditeljstva, rekla je, čemu je kriva 'neosjetljivost suvremenog čovjeka na transcedentno, nedostatak sposobnosti izražavanja simboličkim govorom, što je dovelo do skliznuća arhitekture, posebno sakralne, u jedan svijet čiste senzorike i estetike, neutemeljen u onome što bi sakralna arhitektura trebala biti, a to je oprostorenje teološko-simboličnog govora suvremenim arhitektonskim jezikom'.

Ta spoznaja otvorila joj je horizont da je riječ o kompleksnom problemu kojemu se ne može pristupi samo iz pozicije arhitekture, istaknula je Sokol Gojnik, te istaknula kako je cijela knjiga zapravo jedan 'poziv na suradnju struka, koja je prijeko potrebna da bismo bili osposobljeni napraviti kvalitetna arhitektonska ostvarenja'.

Knjiga je objavljena uz potporu Nadbiskupskog duhovnog stola, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Zaklade HAZU i Grada Zagreba.
Knjiga je objavljena u izdanju naklade UPI-2M PLUS i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveta Katarina Labouré
Uz život ove svetice vezana je čudotvorna Gospina medaljica.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete