Naslovna stranica Uto, 20.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Noć kazališta u subotu. 25. studenog
[ 21.11.2017. ]

Noć kazališta održat će se 25. studenog u 50 mjesta u Hrvatskoj. Dosad najbogatije slavlje kazališne umjetnosti, prije 9. godina pokrenulo je Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu. Gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova u pedesetak mjesta diljem Hrvatske uključit će se u subotu 25. studenoga u još jednu, devetu po redu Noć kazališta, koja je u utorak u Zagrebu najavljena kao dosad najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti u povijesti te manifestacije.

Program 9. Noći kazališta predstavila je na konferenciji za novinare u Palači Dverce na zagrebačkom Gornjem Gradu organizatorica i koordinatorica Sandra Banić Naumovski.

'Središnji dan manifestacije održat će se u subotu 25. studenoga u 50 mjesta u Hrvatskoj, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, na što smo iznimno ponosni. Ove godine, Noć kazališta održat će se na više od 70 lokacija, kazališnih, kulturnih, obrazovnih i drugih javnih i privatnih prostora, i u njoj će sudjelovati više od 80 institucija', rekla je Banić Naumovski.

Istaknula je kako je posebno ponosna na to što se brojnim programima u manifestaciju uključuje niz mjesta koja inače imaju slabiju kazališnu infrastrukturu ili uopće nemaju kazališnu djelatnost, ali entuzijazmom i uloženim naporima nastoje barem taj jedan dan u godini omogućiti tamošnjim stanovnicima pristup kazališnim sadržajima.

Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga, zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.

No, događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknula je kako je misija Noći kazališta promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva, razmjena produkcija, stvaranje novih produkcija, omogućavanja stvaranja kazališnih mreža.

'Ali posebno nam je važno njegovanje postojeće publike i, naravno, stvaranje nove publike, što korespondira s kulturnom politikom ministarstva kulture i europskom kulturnom politikom', kazala je Hraste Sočo, te pohvalila napore koje svi uključeni od početka ulažu u tu vrijednu manifestaciju.

Entuzijazam sudionika u širenju kazališne umjesnoti

Među 80-ak institucija iz čitave zemlje u 9. Noći kazališta svojim programom sudjelovat će i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella. Ravnatelj Boris Svrtan istaknuo je kako ove godine teatar u Frankopanskoj tom prigodom svojoj publici po popularnoj cijeni karte od deset kuna nudi svoj najveći hit posljednjih godina, predstavu 'Kolovoz u okrugu Osage'.

'I ove godine Gavella je punim plućima uključena u Noć kazališta. Uvijek je prekrasno vidjeti svake godine koliko ljudi žudi za kazalištem. Ta je manifestacija toliko vrijedna i toliko obostrano potrebna i glumcima i publici, jer riječ je o jednom posebnom susretu u kojoj glumci praktički jednom u godini imaju prilike vidjeti koliko publika svoje glumce voli', rekao je Svrtan.

Ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Maja Trlaja napomenula je kako se HNK Šibenik od samoga početka rado uključuje u obilježavanje Noći kazališta s ciljem njegovanja i prezentacije kazališne umjetnosti što široj publici, a ove godine pripremilo je kolaž program koji će izložiti sve ono što se u tome kazalištu u umjetničkom smislu događa, od izložbe, koncerta klasične glazbe, obilaska, do same kazališne izvedbe.

'Naša je filozofija uvijek tom prilikom ugostiti neko drugo kazalište, a ove godine dolazi nam u goste Teatar Rugantino s predstavom 'Nuklearna ljubav'', rekla je Trlaja. 'Želimo kazalište otvoriti nekim novim umjetnicima i pokazati da kazalište zaista može biti mjesto susreta', poručila je.

Drugi puta u manifestaciji sudjeluje i Hrvatski dom Vukovar, a ravnatelj Dalibor Jurišić istaknuo je kako je kazališna družina koja djeluje unutar tamošnje Scene Marin na neki način 'dijete' Noći kazališta, budući da je uključivanje Vukovara u Noć kazališta privuklo pozornost publike, što je potaknulo nastavak djelovanja te amaterske družine tijekom čitave godine.

Jasminka Molnar, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina ocijenila je kako je riječ o manifestaciji koja pridonosi popularizaciji kazališne djelatnosti a kojoj se i ove godine Kutina priključuje sa zadovoljstvom i entuzijazmom.

Jedna noć je postala premala

Inicijativi se ponovo pridružuju druge europske zemlje, a tradicionalna Europska noć kazališta ove se godine pretvorila u 'noći kazališta' koje su započele još 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavile su se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a 25. studenog svojim programima Hrvatskoj će se pridružiti Crna Gora i Srbija.

'Ususret desetoj obljetnici manifestacije u RH, pokazuje se da nam je jedna noć zapravo postala premala', poručila je Banić Naumovski.

Organizator i idejni pokretač Noći kazališta je Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, čiji je ravnatelj Željko Šturlić istaknuo kako je riječ o iznimno značajnoj manifestaciji koja je od skromnih početaka tijekom godina, polako ali sigurno, obuhvatila cijelu zemlju.

'Ove godine po broju prijavljenih sudionika dosegnula je maksimum', istaknuo je, te zahvalio pokroviteljima, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, kao i svim ostalim dionicima koji su od početka prepoznali njezinu važnost.

Detaljan program Noći kazališta 2017. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com. (Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete