Naslovna stranica Uto, 23.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
"Izazov moderne" u Beču
[ 19.10.2017. ]

Izložba 'Izazov moderne. Zagreb-Beč oko 1900.' otvara se večeras u Galeriji Belvedere u Beču, a otvorenju će nazočiti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Velika zagrebačka izložba pod nazivom ‘Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.’ koja se u Galeriji Klovićevi dvori mogla pogledati ovog proljeća od sutra će se u nešto drugačijem izboru radova moći vidjeti u Beču. Riječ o izložbi koja je prvi put usporedno izložila radove hrvatskih i bečkih umjetnika prikazavši međusobne sličnosti i utjecaje i time otvorila put predstavljanja hrvatske moderne u Europi. Izložba koja je po prvi puta istodobno predstavila djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture u Zagrebu je privukla veliki broj posjetitelja, a sličnom odazivu nadaju se i u bečkom Belvedereu, gdje će izložba biti postavljena gotovo četiri mjeseca.

Kroz presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće izložba će ukazati na stilske i motivske podudarnosti kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.

Hrvatski su se umjetnici, naime, školovali na Školi umjetničkog obrta i Akademiji u Beču te su tamo usvojili postulate novoga stila koji su prenijeli u našu sredinu. Neki od njih poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Klementa Crnčića, Tomislava Krizmana ili Antonije Krasnik, sudjelovali su u likovnom životu Beča, dok je Ivan Meštrović, svojim ranim opusom pripadao korpusu bečke secesije. Izložba stoga svjedoči o nesumnjivoj važnosti hrvatskog doprinosa razdoblju nazvanom – bečka moderna.

U okviru izložbe mogu se usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Zanimljive se i usporedbe bečke i zagrebačke arhitekture kroz ostvarenja Otta Wagnera, Josefa Hofmanna, Adolfa Loosa te Vjekoslava Bastla, Aladara Baraniaya ili Viktora Kovačića.

Izložba osim toga pokazuje i uspon nove generacije slikarica koje postaju ravnopravni sudionici modernih promjena. Antonija Krasnik i Nasta Rojc učile su slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod uplivom bečke secesije.

Izložba obuhvaća oko 130 djela, među kojima su antologijska djela hrvatske moderene prikupljena iz najvažnijih muzejsko-galerijskih institucija i privatnih zbirki. Uz naše umjetnike bit će izložena djela austrijskih umjetnika iz fundusa Galerije Belvedere, Muzeja grada Beča te austrijskih privatnih zbirki.

Katalog izložbe tiskan je na engleskom i njemačkom jeziku. Autrice tekstova su Petra Vugrinec, koja je napisla članak 'Zagrabački salon i bečka secesija' u kojem donosi vrlo hrabru usporedbu Klimta i Bukovca, kao ključnih protagosnista toga vremena. Darija Alujević koja piše o hrvatskim kiparima u Beču te Marina Bagarić o usporedbi zagrebačke i bečke arhitekture. Urednica kataloga Irena Kraševac pisala je o Ivanu Meštroviću u okviru bečke secesije.

Izložba će u Beču biti otvorena do 18. veljače u Galeriji koja je središnja institucija za pohranu austrijske likovne umjetnosti u razdoblju od srednjega vijeka do suvremenoga doba, koja godišnje ima više od milijun i pol posjetitelja.

 
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
 
 
Sveti Ivan Kapistran
Njegovo propovijedanje mnoge je vratilo u okrilje Katoličke crkve. Svečano ga slave vjernici u Iloku. Ne zna se točno gdje mu je grob.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete