Naslovna stranica Sri, 26.9.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Nova sezona Kazališta Trešnja
[ 13.9.2017. ]

Prva premijerna predstava nove sezone zagrebačkog Kazališta Trešnja bit će 27. listopada 'Snježna kraljica', klasična adaptacija slavnog Andersenovog djela u režiji Paola Tišljarića. Za sezonu 2017./2018. 'Trešnja' pripremila je još dvije premijere - 'Maša i Božić' u režiji Ivana Lea Leme i 'Tajna dvorca strave' u režiji Nine Kleflin, a na repertoaru će se naći i obnovljena verzija predstave 'I opet... Miffy'.

'U novu sezonu ulazimo s novim webom i vizualnim identitetom, a nakon nekog vremena ponovno imamo i knjižicu sezone što je, nadamo se, znak nekih boljih vremena', rekla je ravnateljica Gradskoga kazališta Trešnja, Višnja Babić, na konferenciji za novinare.

Kaže kako su ovosezonske imaju istu ideju vodilju. 'Želimo napraviti krasne predstave koje publika voli, a Miffy obnavljamo jer je stalno velika potražnja publike za njom', dodala je.

Po njezinim riječima, 'Trešnja' nastavlja s repertoarom koji se pokazao uspješnim u prošlim sezonama, temeljen većim dijelom na klasičnim bajkama, pričama i legendama koje oduševljavaju naraštaje dječje publike.

U sezoni 2016./2017. bile su četiri premijerne predstave, 242 izvedbe koje je pogledalo više od 62 tisuće ljudi.

Za prvu premijernu predstavu, koja će se izvesti 27. listopada, njezin redatelj Paolo Tišljarić kaže da se radi o adaptaciji koja će podsjetiti na ljepotu klasike.

Objasnio je da su tijekom adaptacije on i Lada Kaštelan htjeli 'priču o odanosti, ljubavi i prijateljstvu prikazati na svjež način, ali zadržati strukturu originalne bajke'.

'Pokušat ćemo od onoga što je klasično i svevremeno napraviti novi vizualni i diskurzivni kod, te vratiti Kaia i Gerdu tamo gdje ih se sjećamo iz svog djetinjstva', dodao je Tišljarić.

Odrasle Kaia i Gerdu glume Tvrtko Jurić i Ivana Bakarić, a mlade Luka Bulović i Dubravka Lelas, dok kao kao Snježna kraljica gostuje Senka Bulić.

Za božićne termine rezervirana je premijera predstave 'Maša i Božić' is serije knjiga Sanje Pilić o maštovitoj i razigranoj osmogodišnjoj djevojčici koja ovaj put pokušava oživjeti čaroliju Božića.

'Koliko god se nekad podcjenjuju zadaci za božićne predstave, to je područje od posebne redateljske i dramaturške skrbi. Osjećam posebnu duhovnu odgovornost kada se radi takva predstava', rekao je redatelj Ivan Leo Lemo.

Za novu predstavu kaže da je 'urbana pastorala' o suštinskim vrijednostima Božića, u kojoj mala Maša u jednom sve otuđenijem gradskom kvartu želi na zajedničkoj božićnoj proslavi okupiti obitelji i susjede.

U travnju iduće godine premijerno će se izvesti predstava 'Alfred Hitchcock: Tajna dvorca strave', napeta priča u kojoj trojica osnovnoškolaca istražuju praznu kuću u kojoj se navodno pojavljuju duhovi, a to rade po nalogu slavnog redatelja koji traži idealnu lokaciju za svoj film.

'Priča se događa ranih sedamdesetih, kad mladim detektivima nisu mogli pomoći internet i mobitel, već su imali samo svoju dosjetljivost', ustvrdila je redateljica Nina Kleflin o slabo poznatom djelu kojega se sjeća iz svog djetinjstva, a danas se rijetko može pronaći čak i u knjižnicama.

'Nadam se da će dječaci biti inspirativni publici, jer će u dvorcu strave dokazati da duhova, sablasti i nadnaravnih pojava nema, ili ne možemo biti sigurni da ih ima, ali ono što možemo znati jest da je svijet pun usamljenih i ustrašenih ljudi kojima je potrebna pomoć drugih', napomenula je.

U siječnju iduće godine ponovno će se početi s izvedbama hit predstave kazališta 'Trešnja' - 'I opet…Miffy' u režiji Bruuna Kuijita, što je nastavak najvećeg dječjeg mjuzikla 'Miffy' nastalog prema istoimenim slikovnicama nizozemske ikone dječje književnosti Dicka Brune.

Miffi se u ovoj predstavi suočava s novim pustolovinama, upoznat će se s opasnostima vatre, krenuti školu, a očekuje ju i iznenađujuća vijest od roditelja.

I ove sezone nastavlja se prošle godine pokrenuti program 'Četvrtak u Trešnji' platforma na kojoj mladi redatelji, pisci i autori dobivaju priliku predstaviti svoj rad.

Novost su ove godine večernji termini s predstavama za stariju djecu te radionice za vrijeme školskih praznika, na kojima će polaznici moći naučiti osnove kazališta, od nastajanja teksta do premijere predstave.

Za proljeće iduće godine najavljena je velika izložba plakata s predstava iz povijesti 'Trešnje' čiji su autori mnogi ugledni slikari i dizajneri.

 
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
[ 29.8.2018. ] Izložba 'Pogled u dubinu' Dalibora Andresa u Sisku
[ 29.8.2018. ] Započeo festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'
[ 24.8.2018. ] Najavljeno snimanje filma i serije o Vukovaru
[ 23.8.2018. ] Josipovi umjetnički susreti u Karlovcu
[ 21.8.2018. ] 12. Vukovar Film Festival
[ 17.8.2018. ] Preminula Aretha Franklin
[ 16.8.2018. ] Počinje 20. Špancirfest
 
 
Sveti Kuzma i Damjan
Blizanci arapskog podrijetla, zaštitnici liječnika i apotekara.
Detaljan pregled članka
 
Zašto ne opraštamo?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete