Naslovna stranica Pet, 25.5.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Histrionsko ljeto otvara 'Kći Lotrščaka'
[ 5.7.2017. ]

Zagorkina 'Kći Lotrščaka' u režiji Zlatka Viteza otvorit će u subotu 8. srpnja na Ljetnoj pozornici Opatovina 32. zagrebačko histrionsko ljeto. Glumačka družina Histrion, kako je rečeno u srijedu u Zagrebu, ponovno će nakon 27 godina oživjeti romantičnu priču Marije Jurić Zagorke o vjernosti, dobroti i ljubavi.

Perjanicu ovogodišnjeg ljetnog programa otvorene scene teatra iz Ilice najavio je na konferenciji za novinare u Histrionskom domu ravnatelj te družine i redatelj predstave Zlatko Vitez.

Istaknuo je kako su upravo Histrioni prvi počeli kazališno oživljavati Zagorkina djela, a ove godine družina je u povodu obilježavanja 60. obljetnice smrti te 'vrlo popularne zagrebačke književnice i novinarke koja je jako voljela svoj Zagreb', odlučila svoj ljetni program ponovno posvetiti predstavi posljednji puta postavljenoj prije punih 27 godina, 1990.

'Poznato je da je 90-ih godina Zagorka činila veći dio repertoara zagrebačkog histrionskog ljeta, gdje su, među ostalima, postavljena i njena djela 'Grička vještica', 'Vitez slavonske ravni', 'Tajna krvavog mosta i druga', rekao je Vitez.

Svoje poštovanje prema toj velikoj Zagrepčanki Histrioni su iskazali i tako što su s vlastitim prihodima Zagorki postavili 1991. spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, rad akademskog kipara Stjepana Gračana, napomenuo je.

'Drago mi je da nam se Zagorka vraća i ove godine, jer mislim da je došlo vrijeme za to, budući da se u međuvremenu rodila cijela jedna mlada generacija, i vrijeme je da upozna Zagorku', rekao je Vitez, koji potpisuje i adaptaciju teksta.

'Kći Lotrščaka' postavio je 1990. upravo Vitez, a odluku da se ove godine postavi baš taj komad, kako je pojasnio, donio je zato što mu je to najdraže od svih Zagorkinih prikazanja koje su Histrioni imali na Opatovini, ali i zato što mu se čini da se ta priča jako dobro uklapa u današnje vrijeme.

'U toj se Zagorkinoj priči jako dobro vide problemi današnjice, jer to je priča o silnoj mržnji i neprijateljstvu prema nečemu što je dobro. Činilo mi se da Zagrebu nedostaje upravo jedna takva predstava', kazao je.

To je također roman o vjernosti, dobroti i ljubavi ali i na određeni način i 'hommage' našem dragom Zagrebu, jer 'kao što Dubrovnik ima svojeg Gundulića, Split svojeg Marulića, Zagreb ima Zagorku', poručio je Vitez, te najavio glumačku postavu sastavljenu od mladih i starih glumaca, među kojima su i Žarko Potočnjak, Zlatko Ožbolt i Franjo Kuhar, koji su igrali u originalnoj postavi prije 27 godina.

Kuhar, koji je jedini zadržao istu ulogu - Iglice, prisjetio se velike popularnosti te predstave 1990., kada je gledalište bilo toliko prepuno da su ljudi morali stajati i sjediti na pozornici, a 'bilo je i momenata kada se publika toliko smijala da bismo se i mi glumci počeli smijati'.

Uz njih, legendu o postanku Zagreba kroz priču o ljubavi Manduše i Divljana izvodit će na Opatovini i Vini Jurčić (Manduša), Ivan Čuić (Divljan), Zlatko Vitez (Sudac Benčić), Pero Juričić (Mekina), Davor Svedružić (Barilec), Ivica Pucar (Kosacki), Žarko Savić (Čupina), Ivan Magud (Žugec), Martin Kuhar (Mirko), Mirela Brekalo-Popović (Žofa) i Ivan Jončić/Zijad Gračić (Boltek).

Vitez je istaknuo da se u jezičnom smislu predstava više-manje oslanja na Zagorkin izvornik, koji je mješavina štokavštine i zagrebačke kajkavštine, malo prilagođene vremenu.

Kostime osmišljava Elvira Ulip, scenograf je Miljenko Sekulić, a sve će se odvijati uz glazbenu podlogu originalne glazbe Arsena Dedića za koju je Drago Britvić napisao tekstove koji su korespondirali s onim vremenom.

32. Zagrebačko histrionsko ljeto počet će već u četvrtak, 6. srpnja, kada će 'Kći Lotrščaka' biti prikazana pretpremijerno, kao i u petak, 7. srpnja, a ovogodišnja će ljetna priredba potrajati do 2. rujna, do kada će se ljubitelji kazališta moći svaki dan, osim nedjeljom i ponedjeljkom, u večernjim satima družiti s glumcima Histriona na zagrebačkoj Opatovini.

 
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
[ 17.5.2018. ] Međunarodni dan muzeja
[ 15.5.2018. ] Nagrađen Muzej Sinjske alke
[ 14.5.2018. ] Nagrađen Muzej betinske drvene brodogradnje
[ 11.5.2018. ] Počinje 25. festival glumca
[ 11.5.2018. ] 50. obljetnica Galerije naivne umjetnosti u Hlebin
[ 10.5.2018. ] Nacionalni nakladnički projekt 'Hrvatski velikani'
[ 9.5.2018. ] U Splitu počeo Mediteranski festival knjige
[ 8.5.2018. ] Počeo 5. Festival povijesti 'Kliofest'
[ 7.5.2018. ] U Zagrebu 'Muzeji izvan muzeja'
[ 4.5.2018. ] Umro redatelj Georgij Paro
[ 4.5.2018. ] Predstavljena knjiga 'Čitanja' Ive Frangeša
[ 3.5.2018. ] Hrvatska izložba na 16. Venecijanskom bijenalu
[ 2.5.2018. ] Najavljena izložba o Frankopanima u Rijeci
[ 30.4.2018. ] 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' u Vukovaru
[ 27.4.2018. ] Izložba crteža Đure Sedera u Galeriji Forum
 
 
Sveti Beda Časni
Bio je čudo svetosti i učenosti svoga vremena.
Detaljan pregled članka
 
Naše pobjede i porazi
Autor: fra Mario Knezović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete