Naslovna stranica Čet, 19.4.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Umjetničko blago Strossmayerove katedrale u Đakovu
[ 3.7.2017. ]

O 150. obljetnici početka gradnje te katedrale nazvane 'najljepšom od Venecije do Carigrada' predstavljena je monografija Dragana Damjanovića u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zagrebačko predstavljanje okupilo je brojne uzvanike i ugledne predstavljače koji su suglasni da je riječ o važnom događaju za hrvatsku kulturu i povijest.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić istaknuo je da je đakovačka katedrala Svetog Petra jedan od četiri velika Strossmayerova kapitalna projekta, uz osnutak Akademije 1861., modernoga Sveučilišta u Zagrebu 1874. i Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, osnovane 1884.

'Strossmayer je bio gigantska figura, vizionar koji je objedinio hrvatski intelektualni i kulturni prostor prije nego je Hrvatska bila ujedinjena. Svojim djelom pozicionirao nas je u Europi kao europsku zemlju, a Zagreb je učinio pravom metropolom, ne samo političkim, nego i kulturnim i znanstvenim središtem Hrvatske', rekao je Kusić.

Spomenuo je iznimnu važnost izgradnje katedrale u Đakovu 'na rubu Europe' - na granici s Osmanskim carstvom, gdje je biskup doveo najslavnije umjetnike toga doba, poput arhitekta Karla Rösnera, Friedricha Schmidta i Hermana Bollea te slikara oca i sina Alexandera-Maximiliana i Ludwiga Seitza.

Akademik Vladimir Marković, tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU, rekao je da je monografija bitno proširena doktorska disertacija autora brojnim novim saznanjima, koja je Damjanović u monografiji sažeo i približio ih širem krugu čitatelja kojima je ona i namijenjena, ali je i dalje bitno znanstveno utemeljena.

Đakovačko-srijemski nadbiskup dr. Đuro Hranić ustvrdio je da je katedrala Svetoga Petra u Đakovu najznačajnije djelo koje je biskup Josip Juraj Strossmayer ostavio svome biskupskom sjedištu i svojoj biskupiji. Pozvao je sve da pomognu da se ta 'stara ljepotica' kvalitetno obnovi.

Recenzenti - profesori Zvonko Maković i Sanja Cvetnić te urednik knjige Žorž Draušnik suglasni su da je monografija znanstveno, ali i vrlo čitljivo djelo. Suglasni su i da je autor zapravo jedini koji je zbog svoje iznimne stručnosti i poznavanja teme te velikoga znanja koje posjeduje kao povjesničar umjetnosti, povjesničar i arhivist, i mogao napisati tako vrsnu monografiju.

Maković je tako podsjetio da je upravo on sugerirao Damjanoviću da tema njegove doktorske disertacije bude đakovačka katedrala jer je bio svjestan da taj veliki pothvat može učiniti baš Damjanović. Istaknuo je kako je biskup Strossmayer jedan od njegovih uzora, ali i ocijenio kako je uz to što je bio vizionar, Strossmayer bio i pragmatičan te tvrdoglav što, napomenuo je, pokazuje i primjer da, zbog političkih razloga, nije prihvatio velikoga slikara Celestina Medovića, već je angažirao drugorazredne talijanske slikare.

Recenzentica Cvetnić ukazala je i na to da je vrstan autorov tekst popraćen i s velikim brojem odličnih fotografija Mire Martinića te je istaknula iznimnu stručnu koncepciju urednika Žorža Draušnika.

Kako je rekao autor Dragan Damjanović, njegova zahvala je kronološkoga karaktera pa je tako spomenuo dvojicu đakovačkih gradonačelnika - bivšega Zorana Vinkovića i sadašnjega Marina Mandarića, koji je bio na svečanosti, Ivicu Mandića koji je moderirao svečanost predstavaljanja i predsjednika je odbora 'Strossmayerovih dana' gdje je, podsjetio je Damjanović, sve počelo.

Zahvalio je i recenzentima i posvjedočio da nije bilo njegova mentora Zvonka Makovića đakovačka katedrala zasigurno ne bi bila tema njegove doktorske disertacije, te je istaknuo izuzetno kvalitetnu suradnju s urednikom Žoržom Draušnikom.

Monografija je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Grada Đakova i suizdanju Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

(hina/hkr)

 
[ 19.4.2018. ] 'Marulićevi dani'
[ 18.4.2018. ] 'Noć knjige 2018.'
[ 17.4.2018. ] Izložba o Jurju Križaniću
[ 16.4.2018. ] Edukativno-muzejska akcija na temu 'Lađe'
[ 13.4.2018. ] Izložba Pabla Picassa u Đurđevcu
[ 12.4.2018. ] Izložba o Katarini Velikoj u Klovićevim dvorima
[ 9.4.2018. ] Izložba 'Ante Topić Mimara'
[ 3.4.2018. ] Kandidatura za zaštitu proslave Svetog Tripuna
[ 29.3.2018. ] Tradicionalna procesija 'Za križen' na Hvaru
[ 27.3.2018. ] Predstava 'Elizabeta austrijska-Sissi'
[ 23.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Zagrebu
[ 21.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu
[ 20.3.2018. ] Knjiga 'Gospin pjesnik i glazbenik'
[ 19.3.2018. ] Knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“
[ 19.3.2018. ] 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića
[ 15.3.2018. ] 27. svečanosti Pasionske baštine
[ 13.3.2018. ] 14. Dani kršćanske kulture
[ 12.3.2018. ] Predstava 'Kradljivica ključeva' u Osijeku
[ 8.3.2018. ] Virtualni katalog 'Sjećanja na 20. st.'
[ 7.3.2018. ] 70. obljetnica zbora Ivan Goran Kovačić
 
 
Sv. Leon IX.
Car Henrik III. odredio ga je za papu, ali je on rekao da će to prihvatiti ako ga kler i narod u Rimu jednoglasno izaberu.
Detaljan pregled članka
 
Objed s Isusom
Autor: p. Arkadiusz Krasicki
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete