Naslovna stranica Pon, 23.4.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Međunarodni dan muzeja
[ 16.5.2017. ]

Međunarodni dan muzeja obilježit će se od 16. do 21. svibnja u 60 gradova diljem Hrvatske, u stotinjak muzeja s više od 300 programa. Ovogodišnja tema 'Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima', posvećena je propitkivanju uloge muzeja kao institucije u službi društva i njegova razvoja, komuniciranjem univerzalnih i humanističkih vrijednosti.

Tema muzeja kao posrednika u komuniciranju 'teške' prošlosti nametnula se kao misao vodilja slijedom promišljanja načina na koje velike promjene u društvu – demokratizacija, novi komunikacijski modeli, interaktivnost i dinamizam – iz temelja mijenjaju rad muzeja, koji tako preuzimaju ulogu novih modela komunikacije.

Tončika Cukrov iz Muzejskog dokumentacijskog centra, koji je 1980. inicirao obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, pojasnila je na konferenciji za novinare u MDC-u kako je riječ o temi koja se posljednjih godina pokazuje iznimno važnom za cijelu muzejsku zajednicu svijeta, koja je sve angažiranija u području otvorene komunikacije 'teške' prošlosti.

'Takva iskustva definiraju i pojedinca i zajednicu. Teške emocije važno je njegovati, kako bi one bile podloga dijalogu i pomoć pri ozdravljenju od raznih trauma', rekla je Cukrov.

'Baštinu treba artikulirati kako bi ona postala memorija a muzej je taj koji komunicira univerzalne humanističke vrijednosti – poštovanje ljudskih prva, jednakost i solidarnost, slobodu od diskriminacije i odbacivanje od svakog oblika ekstremizma i totalitarizma. Uloga je muzeja uspostaviti ravnotežu između emocija svojih posjetitelja i svoje dogovornosti za podučavanje o ljudskoj patnji', poručila je.

Događanja će se u muzejima održavati cijeli tjedan, u okviru kojega su obuhvaćeni i Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, i Europska noć muzeja, 21. svibnja.

Uz izložbe i veliki broj radionica na temu, koju je tradicionalno odabrao Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, hrvatski muzeji organizirali su predavanja i stručna vodstva na mjestima sjećanja s namjerom komunikacije 'teške baštine' – povijesnih, socijalnih i ekoloških tema koje trebaju postati podloga dijalogu, potaknuti na suočavanje s neugodnim aspektima povijesti i ozdravljenje društva od kolektivnih trauma te ohrabriti mlade ljude da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima kako se ideološki motivirani zločini i kršenja ljudskih prava ne bi ponovili.

Mirjana Paušak iz Muzeja Valpovštine najavila je izložbu 'Zatvoreni krug – povijest jedne nacionalizacije', o postupcima oduzimanja i vraćanja imovine kao posljedici odnosa prema pojedincima u nedemokratskim političkim sustavima. Izložba kroz sudbinu obitelji Putterer govori o teškoj sudbini njemačke manjine na našim prostorima neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata – upravo je u Valpovu 1945./46. bio najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske.

Tiflološki muzej u Zagrebu pripremio je izložbu 'Obilježje invaliditeta kao predmeta traume – (NE)vidljive oznake', koja skreće pozornost na diskriminaciju osoba s invaliditetom i fizičkim poteškoćama kroz povijest. Posjetitelji će tako, među ostalim, moći razgledati oznake koje su slijepe osobe nosile na rukavu kao javno obilježje svojeg invaliditeta.

Niz 'zanimljivih i neobičnih' događanja za Međunarodni dan muzeja pripremio je i Gradski muzej Požega, čija je Maja Žebčević Matić najavila program namijenjen privlačenju građana koji inače ne zalaze u muzeje izlaskom na trg ispred muzeja.
Muzej će izložbom nastojati otkriti i skriveni svijet kontroverznog Požežanina Friedricha Solomona Krausa, potpuno zaboravljenog filologa, etnografa i seksologa, kojega je povijest još za njegova života u 19. stoljeću svjesno i odrješito bacila u ropotarnicu, kazala je Žebčević Matić.

Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka najavila je izložbu fotografija zbirke 'Lipa pamti' u istarskom selu Lipa, čiju cjelokupnu poslijeratnu povijest obilježava stradanje u nacističkom ubilačkom pohodu 30. travnja 1944. 269 stanovnika sela, među kojima je bio velik broj djece, od kojih je najmlađe imao tek sedam mjeseci.

Muzej Moslavine bavit će se pak stradavanjima Židova u drugom svjetskom ratu i Jasenovcu. Mnogi Židovi stradavali su upravo na području Kutine, no ideja ravnateljice Jasmine Uroda Kutlić, kako je rekla, bilo je prikazati da je bilo i pozitivnih priča, akcija spašavanja, na koje je također htjela skrenuti pozornost.

Svake godine u sklopu Međunarodnog dana muzeja provodi se edukativna muzejska akcija namijenjena djeci i mladima, kojoj je ove godine tema 'Tajne'.

Ukupno je 55 institucija sudionika akcije a njezin je nositelj ove godine Hrvatski školski muzej u Zagrebu. Ivana Dumbović iz muzeja istaknula je kako je akcija već u tijeku, traje do 18. svibnja, a djeca kroz nju imaju priliku učiti o, primjerice, tajnama stećaka, umjetnosti, konceptualnosti, o tome kako nastaju žive slikovnice, o coprnicama u Zagrebu itd.

Autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta je dizajner Boris Ljubičić, koji je na temu manifestacije odgovorio plakatom s pitanjem 'Why not?' (Zašto ne). Partneri manifestacije su ICOM, Francusko ministarstvo kulture i komunikacija i Europski muzejski forum.

Detaljan program objavljen je na mrežnim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr, a ulaz na sva događanja je besplatan.(Hina)

 
[ 23.4.2018. ] Noć knjige 23. travnja
[ 20.4.2018. ] Izložba Józsefa Rippl Rónaia u Modernoj galeriji
[ 19.4.2018. ] 'Marulićevi dani'
[ 18.4.2018. ] 'Noć knjige 2018.'
[ 17.4.2018. ] Izložba o Jurju Križaniću
[ 16.4.2018. ] Edukativno-muzejska akcija na temu 'Lađe'
[ 13.4.2018. ] Izložba Pabla Picassa u Đurđevcu
[ 12.4.2018. ] Izložba o Katarini Velikoj u Klovićevim dvorima
[ 9.4.2018. ] Izložba 'Ante Topić Mimara'
[ 3.4.2018. ] Kandidatura za zaštitu proslave Svetog Tripuna
[ 29.3.2018. ] Tradicionalna procesija 'Za križen' na Hvaru
[ 27.3.2018. ] Predstava 'Elizabeta austrijska-Sissi'
[ 23.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Zagrebu
[ 21.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu
[ 20.3.2018. ] Knjiga 'Gospin pjesnik i glazbenik'
[ 19.3.2018. ] Knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“
[ 19.3.2018. ] 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića
[ 15.3.2018. ] 27. svečanosti Pasionske baštine
[ 13.3.2018. ] 14. Dani kršćanske kulture
[ 12.3.2018. ] Predstava 'Kradljivica ključeva' u Osijeku
 
 
Sv. Juraj, mučenik
Zaštitnik je Engleske, Portugala, Armenije, Katalonije i Litve. Država Georgija dobila je po njemu ime. Zaštitnik je Barcelone, Genove, Senja i Lovrana.
Detaljan pregled članka
 
Ponedjeljak
Autor: mons. Petar Palić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete