Naslovna stranica Sub, 22.7.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Miro Gavran - prozni i kazališni pisac'
[ 9.5.2017. ]

Danas predstavljen zbornik 'Miro Gavran-prozni i kazališni pisac' sadrži viđenja književnog i kazališnog rada uglednog književnika Mire Gavrana iz pera uglednih teatrologa i književnih teoretičara. Zbornik je znanstvena posveta opusu najizvođenijeg i najprevođenijeg hrvatskog dramatičara i nagrađivanog proznog pisca.

Zbornik sadrži šesnaest izlaganja s istoimenog stručnog skupa održanog u listopadu 2015. u Novoj Gradiški u sklopu književno kazališne manifestacije 'Let s Gavranom'.

Uvodno ga je u Društvu hrvatskih književnika predstavila koordinatorica projekta Biljana Dakić, ravnateljica organizatora manifestacije, Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Istaknula je kako je Miro Gavran jedan od rijetkih mladih srednjoeuropskih pisaca koji je svojim proznim a napose dramskim stvaralaštvom postigao jedinstven uspjeh i potvrdio status svjetski priznatog dramatičara i romanopisca.

'Taj zbornik sadrži iscrpna i nadahnuta izlaganja vrsnih poznavatelja njegova stvaralaštva koja su nam na skupu pomogla rasvijetliti čudesnost njegova uspjeha, da s lakoćom osvaja privrženost svih uzrasta čitatelja i redatelja diljem svijeta', rekla je Dakić.

O tome govore prijevodi na 38 svjetskih jezika, više od 20 prestižnih europskih i svjetskih nagrada, preko tri milijuna gledatelja njegovih više od 300 dramskih uprizorenja u zemlji i svijetu, te preko 200 izdanja njegovih knjiga na hrvatskom i drugim jezicima, a Gavran je i jedini živući dramski pisac kojemu je posvećen čitav jedan festival, Gavranfest, kazala je.

Napomenula je da je 'Miro Gavran preletio mora i oceane i svojim književnim stvaralaštvom povezao kontinente, ali se kao rijetko koji pisac vjerno i s radošću vraća svojem rodnom gradu' - rođen je u Gornjoj Trnavi, u Brodsko-posavskoj županiji.

Cilj međunarodnog skupa posvećenog tom 'danas najeminentnijem književnom imenu u svijetu' jest afirmacija i potvrda važnosti njegova djela u suvremenom književnom i kazališnom kontekstu, a želja je izdavača da zbornik nadahnutih stručnih radova o njemu nađe najkraći put do uma i srca čitatelja diljem Hrvatske i svijeta, te da bude dodatan poticaj za nova proučavanja njegova stvaralaštva, zaključila je Dakić te najavila održavanje trećeg 'Leta s Gavranom' koncem 2017., koji će u cijelosti biti posvećen djeci i mladima.

Na Gavranovu vjernost zavičaju osvrnula se i urednica zbornika, književnica Julijana Matanović, koja je napomenula kako je Gavran 'čovjek koji je oduvijek znao da je veliki čovjek i veliki pisac dužan svome zavičaju', a 'Miro Gavran i Nova Gradiška su najbolji primjer jedne velike ljubavi između zavičaja i njegova pisca'.

'Potom, tu je i Zagreb, koji je uvijek pomalo skeptičan prema 'ljudima od uspjeha' i koji od svijeta prepisuje ljubav i poštovanje prema Gavranu', kazala je Matanović, koja je i koordinatorica simpozija.

Istaknula je kako 'pisca treba uzimati u njegovu poetičkom vrtu', a u vrtu Mire Gavrana nalazi se 'stvaralaštvo koje njeguje tradicionalne vrijednosti, ne želeći se svidjeti, a ipak se sviđa više nego svi mi ostali'.

U zbornik su uvršteni radovi cijenjenih autora, književnih teoretičara, teatrologa, kritičara iz Hrvatske, Rusije, Slovačke i Makedonije. Uz Julijanu Matanović, to su Venko Andonovski, Alen Biskupović, Zdenka Đerđ, Alica Kulihova, Ana Lederer, Željka Lovrenčić, Lucija Ljubić, Miroslav Međimorec, Mira Muhoberac, Sanja Nikčević, Jasmina Pacek, Dubravka Težak, Galina G. Tiapko, Ivan Trojan i Igor Žic.

Na vrijednost Gavranovih dramskih predložaka ukazala je dizajnerica i kostimografkinja Jasmina Pacek, autorica niza scenografija i kostimografija za Gavranova djela.

Istaknula je kako je raditi prema Gavranovu predlošku veliki izazov zbog s jedne strane složenih kompozicijskih struktura, dok s druge autor daje veliku slobodu minimalnim didaskalijama.

Teatrologinja Mira Muhoberac osvrnula se na Gavranovu 'mizanscensku strukturu napravljenu matematičkom preciznošću', napomenuvši kako Gavran svojim drama 'pokazuje školski primjer discipline, pouzdanosti, razumljivosti, jasnoće, izvrsnoga poznavanja dramaturškog i spisateljskog zanata ali i vrhunsku umjetnost utemeljenu na tajni egzistencije'.

Gavran je zahvalio svima na uloženom velikom trudu u oblikovanje zbornika, te svim autorima koji su sudjelovali u njegovu nastanku.

'Tu nema niti jednog teksta koji je napisan ovlaš, reda radi, to su tekstovi ljudi koji me doista prate, koji su vidjeli desetke mojih predstava i pročitali desetke knjiga, koji su tu saželi svoje znanje i vještinu', rekao je Gavran, te poručio kako je on 'zaista možda najsretniji pisac u Hrvatskoj i Europi, što se ne sramim priznati, jer imam ljude koji me čitaju i koji me podržavaju na ovako stručan ali i prijateljski način'. (Hina)

 
[ 21.7.2017. ] Kuzma Kovačić dobio uglednu rimsku nagradu
[ 19.7.2017. ] Počela Međunarodna smotra folklora u Zagrebu
[ 18.7.2017. ] Zagrebački muzej Mimara slavi 30. rođendan
[ 15.7.2017. ] preminuo Vojo Radoičić
[ 14.7.2017. ] Seviljski brijač otvara 63. Splitsko ljeto
[ 13.7.2017. ] 'Labuđe jezero' u Dubrovniku
[ 12.7.2017. ] Predstavljen časopis 'Glasnik HAZU'
[ 11.7.2017. ] Počele su Dubrovačke ljetne igre
[ 7.7.2017. ] Jakši Fiamengu Nagrada Fonda Miroslava Krleže
[ 6.7.2017. ] Ernestu Fišeru Nagrada "Tin Ujević"
[ 6.7.2017. ] 'Komedija gala' na Tomislavcu
[ 5.7.2017. ] Histrionsko ljeto otvara 'Kći Lotrščaka'
[ 3.7.2017. ] Umjetničko blago Strossmayerove katedrale u Đakovu
[ 1.7.2017. ] Slavna 'Carmina Burana' sutra na Tomislavcu
[ 29.6.2017. ] Đakovački susreti književnih kritičara
[ 28.6.2017. ] Monografija 'Radoičić: San'
[ 26.6.2017. ] Ero s onoga svijeta večeras na Tomislavcu
[ 22.6.2017. ] Izložba Krune Bošnjaka 'Lice milosrđa'
[ 17.6.2017. ] Otvoren Muzej crkve sv. Blaža u Zagrebu
[ 16.6.2017. ] Počinju 26. Dani hrvatskoga filma
 
 
Sv. Marija Magdalena
Kad Crkva štuje Magdalenu, u njoj štuje Kristovu učenicu, onu koja je bila podno Kristova Križa i onu koja je prva vidjela Uskrsloga te postala blagovjesnica njegova uskrsnuća.
Detaljan pregled članka
 
Vrijeme danas
Autor: fra Zvjezdan Linić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete