Naslovna stranica Ned, 28.5.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Uručene nagrade HAZU-a u povodu dana Akademije
[ 27.4.2017. ]

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća uručene su danas u Zagrebu: Nikoli Đuretiću za književnost, a Damiru Fabijaniću za likovne umjetnosti. Vjera Katalinić dobitnica je nagrade HAZU za glazbenu umjetnost, Ivo Alfirević za područje tehničkih znanosti, Marko Kralj i Branka Salopek Sondi za područje prirodnih znanosti i matematike, Ana Kovačević za područje filoloških znanosti i Maja Valić za medicinu.

Nagrade su laureatima uručene na svečanoj sjednici upriličenoj u povodu Dana Hrvatske akademije, koji se obilježava 29. travnja, u atriju palače HAZU-a, gdje se okupljenima uvodno obratio predsjednik Zvonko Kusić.

Istaknuo je kako je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, čija je uloga promicanje najviših vrijednosti nacije nadilazeći svaku ideologiju i pristranost.

Jedna od glavnih uloga Akademije je čuvanje identiteta i predstavljanje države i nacije – Akademija mora na neki način naciji osigurati pouzdan pristup svim izazovima u društvu i mora biti kao takva prepoznata, napomenuo je Kusić, ocijenivši kako se čini da se u današnje vrijeme najviše dosad približila tome cilju.

'Naime nikad dosad Akademija nije jasnije artikulirala svoje stavove o gotovo svim važnim i temeljnim pitanjima društva i države. Na taj način Akademija utječe kao kolektiv društvenih zbivanja i ona na neki način dijeli sudbinu društva', rekao je.

Akademija se pritom drži principa da nikada ne kritizira ukoliko ne može predložiti realno rješenje određenog problema, a sve više teži preuzimanju inicijative umjesto da tek reagira na pojave, istaknuo je.

HAZU danas okuplja 143 redovita člana, 89 suradnika članova, te 129 dopisnih članova; radi u devet razreda, 18 je znanstvenih vijeća, te 22 odbora, a ima i sedam muzeja.

Predsjednik HAZU-a izrazio je posebno zadovoljstvo što su se među ovogodišnjim dobitnicima Akademijinih nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća našli mnogi mladi znanstvenici, te što među njima ima i jako puno žena.

'To je vrlo važno jer se ta nagrada dosad pozicionirala kao jedna od najuglednijih nagrada. Ona je na neki način priznanje, ali i poticaj, ne samo nagrađenima nego i društvu, jer ona valorizira stvarne vrijednosti. U društvu zahvaćenom relativizacijom sustava vrijednosti, ovakve nagrade koje uživaju veliki ugled vrlo su bitne, jer na neki način predstavljaju stav Akademije da društvo mora cijeniti znanost i umjetnost', poručio je Kusić.

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodijeljene su dvije nagrade, i to Marku Kralju za niz radova koji se mogu objediniti pod zajedničkim nazivom 'Istraživanja kemijski i strukturno modificiranog kvazi-slobodnostojećeg epitaksijalnog grafena', o čemu je u posljednjih pet godina objavio 14 radova u časopisima visokog faktora utjecaja; te Branki Salopek Sondi za niz radova koji se mogu objediniti pod zajedničkim nazivom 'Funkcija, regulacija i moguća primjena biljnih bioaktivnih molekula'.

Svojim istraživanjima Salopek Sondi dala, je 'osim niza novih i vrhunskih fundamentalnih rezultata, i mogućnost njihove primjene u agronomiji, biotehnologiji te prehrambenoj i farmaceutskoj industriji', obrazloženje je Odbora za nagrade.

Nagrada za medicinske znanosti pripala je Maji Valić, za rad 'Intermittent hypercapnia-induced phrenic long-term depression in revealed after serotonin receptor blockade with methysergide in anaesthetized rats', objavljen u časopisu Experimental Physiology, koji sadrži znanstveno otkriće koje 'pruža nove spoznaje o tome kako receptori za serotonin moduliraju respiratornu plastičnost izazivanjem dugotrajne depresije freničkog živca u stanju hiperkapnije anesteziranih životinja'.

Ana Kovačević nagradu za područje filoloških znanosti dobila je za djelo 'Negacija od čestice do teksta – Usporedna i povijesna raščlamba negacije u hrvatskoglagoljskoj pismenosti', koje je ocijenjeno kao 'jedan od uspješnih uzleta hrvatske paleoslavistike i hrvatske filologije općenito'.

Nikoli Đuretiću nagradu za područje književnosti donijela je knjiga 'Posljednja predaja', koju krasi 'visoka kvaliteta stila, kompozicije i karakterizacije, te snažnog literarnog doživljaja'.

Za područje likovnih umjetnosti nagradu je dobio fotograf Damir Fabijanić, koji se 'u trideset godina profesionalnoga rada istaknuo u svim područjima fotografije – od arhitekture, pejzaža, turizma i portreta sve do socijalne fotografije i gastronomije'. Nagradu mu je donijela izložba 'Dubrovnik – Ville illustre, classée au patrimoine mondial de l'UNESCO', održana u Rueilu od 6. rujna do 1. listopada 2016.

Vjeri Katalinić pripala je nagrada za područje glazbene umjetnosti za dvojezično hrvatsko-englesko izdanje 'Sorkočevići: dubrovački plemići i glazbenici', u kojemu 'autorica promatra Sorkočeviće u širem društveno-političkom okviru te komparativnim i interdisciplinskim pristupom prilazi obradi njihovih biografija i analizi stvaralaštva, pružajući čitateljima u Hrvatskoj i inozemstvu uvid u renesansnu glazbenu kulturu Dubrovnika'.

Za tehničke znanosti, nagradu je dobio professor emeritus Ivo Alfirević, za znanstvenu monografiju 'Povijest mehanike u okviru prirodne filozofije Od Talesa do Leonarda da Vincija', koja 'daje važan doprinos tehničkim znanostima, posebno tehničkoj i općoj mehanici', a čija je 'posebna vrijednost u tome što daje širok uvid u primarne izvore citirane na izvornim jezicima od grčkog sve do ruskog'.

Odluku o dodjeli nagrada donijelo je jednoglasno Predsjedništvo HAZU na svojoj 3. (230.) redovitoj sjednici, održanoj 29. ožujka, a na temelju prijedloga i mišljenja razreda HAZU.

Svečanosti proslave Dana HAZU-a i uručenja nagrada nazočili su brojni predstavnici vrha hrvatskog akademskog, političkog i kulturnog establishmenta, među kojima i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

 
[ 27.5.2017. ] Počinje Tjedan suvremenog plesa
[ 26.5.2017. ] Izložbu 'Strasna ljepota'
[ 25.5.2017. ] 'Nagrade Vladimir Nazor'
[ 24.5.2017. ] Zbornik posvećen 85. obljetnici rođenja Jože Skoka
[ 23.5.2017. ] Animirani filmovi na Medijskoj fasadi zgrade MSU
[ 22.5.2017. ] Nagrada Europa Nostra za obnovu kapele sv. Martina
[ 19.5.2017. ] Izložen reljef koji se pripisuje majstoru Radovanu
[ 18.5.2017. ] 'Dalibor Parać-donacija Modernoj galeriji'
[ 17.5.2017. ] Preminuo Zvonko Špišić
[ 16.5.2017. ] Međunarodni dan muzeja
[ 15.5.2017. ] Uručene nagrade Milka Trnina
[ 13.5.2017. ] Otvoren 57. Venecijanski bijenale
[ 12.5.2017. ] 'Lado' u Areni Zagreb
[ 12.5.2017. ] 'Novele od Stanca'
[ 11.5.2017. ] Preminuo Ladislav Tulač
[ 10.5.2017. ] 'Enciklopedija Hrvatskoga zagorja'
[ 9.5.2017. ] Izložba '845⁰C Ad Turres' u Arheološkom muzeju
[ 9.5.2017. ] Film 'Sve je bio dobar san' nagrađen u Houstonu
[ 9.5.2017. ] 'Miro Gavran - prozni i kazališni pisac'
[ 8.5.2017. ] Dani otvorenih vrata HAZU
 
 
Sveta Marija Ana Paredes
Zaštitnica Ekvadora, prva svetica s toga područja.
Detaljan pregled članka
 
Amen ili zašto
Autor: mons. Anto Orlovac
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete