Naslovna stranica Uto, 12.12.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Nagrade Europa nostra za 2017.
[ 5.4.2017. ]

Među ovogodišnjim laureatima Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu su i dva postignuća iz Hrvatske, kapela sv. Martina u Starom Brodu i povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder. Nagradu je 2002. pokrenula Europska komisija, dodjelu i izbor nagrada vodi organizacija Europa Nostra, a cilj je na taj način pridonijeti većem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškog resursa europskog gospodarstva i društva. Nagradu podupire program Europske unije Kreativna Europa.

Zbog iznimnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti, Europska komisija i organizacija Europa Nostra ove su godine Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu/nagradu Europa Nostra nagradile ukupno 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja.

Njih je neovisno stručno povjerenstvo odabralo među ocijenjene 202 prijave iz 39 europskih zemalja.

Među ovogodišnjim laureatima su i dva izuzetna postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine kapela sv. Martina u Starom Brodu, a u kategoriji predanog rada povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

Čestitke laureatima uputio je u posebnom priopćenju povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics. Istaknuo je kako takvi projekti naglašavaju važnost uloge kulturne baštine u životu i društvu, što je osobito važno danas, kada je Europa suočena s mnogim velikim društvenim izazovima.
Kultura je od iznimne važnosti za podizanje svijesti o zajedničkoj prošlosti i vrijednostima, kao i za poticanje tolerancije, razumijevanja i socijalne uključenosti, a takva postignuća svjedoče koliko su brojni Europljani predani očuvanju i zaštiti kulturne baštine, napomenuo je Navracsics.

'Europska godina kulturne baštine, koja se obilježava 2018. godine, idealna je prilika da se usredotočimo na vrijednosti koje nas povezuju kao Europljane, a to su naša zajednička prošlost, kultura i baština. Programom Kreativna Europa Europska komisija nastavit će podupirati dodjeljivanje ove nagrade i ostalih baštinskih projekata', poručio je.

U svojoj čestitci nagrađenima, predsjednik organizacije Europa Nostra, slavni operni pjevač Plácido Domingo, posebno se osvrnuo na sve one koji su 'zahvaljujući svom hvalevrijednom talentu, strastvenoj predanosti i velikodušnosti' omogućili da ta iznimna postignuća postanu dio izabrane skupine od oko 450 izuzetnih postignuća ovjenčanih nagradom Europa Nostra u posljednjih 15 godina.

'Svi laureati potvrđuju da je baština ključni čimbenik održivog gospodarskog razvoja, društvene kohezije i povezanije Europe. Čelnici Europske unije trebali bi iskoristiti povijesnu prigodu koju im pruža obilježavanje 2018. godinu kao godine europske kulturne baštine, kako bi prepoznali višestruke dobrobiti baštine i njezinih temeljnih vrijednosti koje ona ima u povezivanju država, zajednica i kultura u Europi i izvan nje', poručio je Domingo.

Kapela sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod izniman je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na tom području, koje se datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Prije početka konzervatorsko-restauratorskih radova, koje su izvodili i koordinirali djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, oslikana drvena oplata i struktura građevine bile su u poodmaklom stadiju propadanja. 

Ocjenjivački sud u obrazloženju nagrade naveo je kako je riječ o uzornom projektu koji je istaknuo veliku vrijednost tradicionalne hrvatske arhitekture, dijela nacionalne baštine koji je proteklih stoljeća suočen sa zaboravom. 'Osjetljiva i krhka arhitektura pažljivo je i s puno poštovanja obnovljena, čime je oslikana ornamentika kapele došla do punog izražaja', stoji u obrazloženju.

Ferdinand Meder posvetio je cijeli svoj radni vijek, od 1970. godine do danas, zaštiti hrvatske kulturne baštine. U tom je vremenu nebrojeno puta prvi reagirao na brojne prijetnje hrvatskoj baštini. Kao konzervator i povjesničar umjetnosti, radio je na njezinu dokumentiranju, konzerviranju i restauriranju te na podizanju svijesti o hrvatskoj kulturi. Sudjelovao je u osnivanju čak triju sveučilišnih studija restauriranja u Hrvatskoj, te u uvođenju i razvijanju polaganja državnog stručnog ispita iz konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

'Ferdinand Meder institucionalizirao je konzervatorsku djelatnost i podigao obrazovne standarde u svojoj zemlji, te je izniman primjer javnog djelovanja na području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. Činio je mnogo više od onoga što se od njega očekivalo, prilagođavao se različitim okolnostima, djelujući uvijek u interesu zaštite kulturne baštine. Čak je i u vrijeme ratnih sukoba pokazao nepokolebljivu posvećenost zaštiti baštine te je podizao svijest međunarodne zajednice o vrijednosti hrvatskoga kulturnog blaga', obrazložio je žiri.

Potporu nekom od nagrađenih projekata putem online glasovanja mogu dati svi zainteresirani iz bilo koje zemlje svijeta, te tako sudjelovati u odabiru dobitnika Nagrade javnosti, čije će ime biti objavljeno na svečanoj dodjeli 15. svibnja u finskom gradu Turkuu. Uključivanjem u glasovanje dobit će priliku osvojiti putovanje u Finsku za dvije osobe, a bit će i posebni gosti na svečanosti dodjele nagrada.

Na svečanosti koju će u crkvi sv. Mihovila voditi povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo bit će predstavljeno i sedam dobitnika Velike nagrade (Grand Prix) u vrijednosti od 10 tisuća eura. Svečanost će okupiti oko 1200 uzvanika, uključujući stručnjake za baštinu, volontere i simpatizere iz cijele Europe, kao i visoke predstavnike institucija Europske unije, zemlje domaćina i ostalih država članica.

Dobitnici nagrada predstavit će svoja iznimna postignuća tijekom Sajma izvrsnosti, koji će se održati 14. svibnja u dvorani Sigyn Glazbenog zavoda grada Turkua, a sudjelovat će i u mnogim događanjima u sklopu Europskog kongresa baštine (od 11. do 15. svibnja) u Turkuu.

Kongres, koji organizira Europa Nostra, bit će poticajna platforma za umrežavanje i raspravu o najnovijim europskim dostignućima na polju baštine, a s posebnim naglaskom na nadolazećoj Europskoj godini kulturne baštine.(Hina)

 
[ 8.12.2017. ] 'Željezara Sisak tvornica čelika i života'
[ 5.12.2017. ] Izložba 'Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe'
[ 1.12.2017. ] 2. Festival adventskih i božićnih pjesama
[ 30.11.2017. ] 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću'
[ 28.11.2017. ] Izniman interes za Noć kazališta
[ 24.11.2017. ] 9. Noć kazališta
[ 23.11.2017. ] Izložba o Nikoli Tesli u Domu HDLU-a u Zagrebu
[ 21.11.2017. ] Noć kazališta u subotu. 25. studenog
[ 20.11.2017. ] 'Kroatološki ogledi' Tihomila Maštrovića
[ 17.11.2017. ] 'Kad mi je duša napustila tijelo'
[ 16.11.2017. ] Izložba 'Na obalama Jadranskoga mora'
[ 16.11.2017. ] Miro Gavran dobitnik nagrade Dr. Alois Mock
[ 7.11.2017. ] Otvoren 40. Interliber
[ 6.11.2017. ] „Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja'
[ 3.11.2017. ] 40. Interliber od 7. do 12. studenoga
[ 30.10.2017. ] Preminuo Vlado Štefančić
[ 27.10.2017. ] Revija lutkarskih kazališta Rijeka
[ 24.10.2017. ] Simpozij 'Fotografska baština u muzejima'
[ 20.10.2017. ] Zagrebački vikend galerija
[ 19.10.2017. ] "Izazov moderne" u Beču
 
 
Sveta Ivana Franciska Chantal
Ova je svetica, zajedno sa sv. Franjom Saleškim, osnovala red 'Marijina pohođenja'.
Detaljan pregled članka
 
Očekujući rođenje Gospodinovo - Josip
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete