Naslovna stranica Sri, 20.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Dani kršćanske kulture'
[ 1.4.2017. ]

Međunarodna manifestacija 'Dani kršćanske kulture', koja je svečano otvorena u splitskoj palači Milesi, do 11. travnja održavat će se u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Tijekom jedanaest dana održavanja manifestacije organizirano je 70 programskih sadržaja - koncerata, izložbi, tribina, predstava, predstavljanja knjiga, projekcija filmova - na kojima će sudjelovati oko tisuću ljudi.

Otvarajući 'Dane kršćanske kulture', nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je istaknuo da nam ta manifestacija pomaže izdignuti se iznad vremenitog i prolaznog.
'Svima nam je potrebno višestruko obraćenje u duhu kršćanske kulture; prije svega moralno obraćenje, razlikovanje dobra i zla; religiozno obraćenje, od mržnje prema ljubavi; intelektualno, napuštanje laži i traženje istine', poručio je mons. Barišić.
Istaknuo je da je Crkva od samih početaka poticala razvoj znanosti, umjetnosti i kulture.

'Europska i naša kulturna i duhovna baština nosi u sebi snažan pečat kršćanstva, što svjedoči naša umjetnost, arhitektura, književnost i glazba. Odatle i svijest nas vjernika o potrebi očuvanja te baštine za buduće naraštaje. Ne samo očuvanje, već je nužno novo prožimanja kulture društva i kulture evanđelja', istaknuo je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima, primjetno je kako više vodimo brigu o čuvanju kršćanske kulturne baštine, a manje ulažemo truda u oblikovanje suvremene kulture u svijetlu evanđelja. Istaknuo je da Crkva nastoji graditi plodan odnos sa svijetom kulture i umjetnosti kako bi njome stvorila jedan most prema religioznom iskustvu i u ljudima čuvala osjećaj za plemenito i dobro, lijepo i uzvišeno.

'Naše neprocjenjivo kulturno blago velikim djelom ostaje nepoznato i nedostupno široj vjerničkoj i građanskoj javnosti, kao i tolikim koji nas izvana u sve većem broju posjećuju. Nadamo se da će naše kulturno blago, koje je prožeto kršćanskim nadahnućem, uskoro biti još dostupnije široj javnosti, hrvatskoj i svjetskoj, u novim prostorima muzeja sakralne umjetnosti', istaknuo je nadbiskup Barišić.

13. 'Dani kršćanske kulture održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je u pisanoj prigodnoj riječi, koja je pročitana na otvaranju, istaknula kako zbog već dogovorenih obveza nije bila mogućnosti odazvati se pozivu organizatora da nazoči na svečanosti otvaranja te manifestacije.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić je istaknuo kako kako je 'uz Katoličku crkvu, Akademija najveći čuvar identiteta.' 'Kada je Strossmayer osnovao Akademiju tada je postavio dva postulata - znanost i obrazovanje su važni za poziciju naroda a čuvanje identiteta je povjereno kulturi i u umjetnosti. Dakle, kultura i umjetnost je onaj element koji će sačuvati naš identitet', rekao je akademik Kusić.

Istaknuvši kako danas živimo u kulturi spektakla, estrade i poremećenih vrijednosti, akademik Kusić je poručio kako je poruka koja se šalje održavanjem 'Kršćanskih dana kulture' danas, kako se izrazio, 'važnija nego ikada.'

'U današnjem svijetu nerazumijevanja i nesnalaženja, gdje se često pitamo što da radimo, manifestacija 'Dani kršćanske kulture' jedno je od mjesta gdje se šalje važna poruka što svi trebamo raditi, njegovati i isticati', poručio je akademik Kusić. Pri tomu je istaknuo da su 'Dani kršćanske kulture,' koji su svoje održavanje osim Splita proširili na Šibenik i Dubrovnik, važni za cijelu naciju.

'Ova manifestacija pokazuje kako ne postoji samo onaj svijet u koji virimo kroz medije, nego da postoji jedna druga kultura i jedna druga Hrvatska', istaknuo je akademik Kusić na svečanosti otvaranja 'Dana kršćanske kulture'.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je rekao kako je kršćanstvo u temeljima hrvatskog naroda što je prepoznato diljem svijeta. Podsjetio je kako je papa Franjo nedavno prilikom obilježavanja 60. obljetnice Rimskih ugovora, čelnicima zemalja članica Europske unije poručio kao je 'kršćanstvo važno za Europsku uniju.'(Hina) 
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
[ 19.6.2018. ] 'Biciklisti' Veljka Popovića nagrađen u Annecyju
[ 19.6.2018. ] Lipanjska operna noć sutra u Osijeku
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
 
 
Bl. Margareta Ebner
Srednjovjekovna mističarka, proživljena iskustva opisuje u svom poznatom djelu 'Dnevnik'.
Detaljan pregled članka
 
Što ti kažeš, tko sam ja?
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete