Naslovna stranica Pon, 23.4.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Tragovima Fausta Vrančića'
[ 2.3.2017. ]

Izložba 'Tragovima Fausta Vrančića', postavljena u prigodi 400. godišnjice smrti hrvatskoga polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa Fausta Vrančića otvorena je u Knjižnici HAZU. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je u uvodnoj riječi kako su Hrvati dali humanizmu znatan broj vrsnih mislilaca i ličnosti, čiji je ugled u njihovo doba bio neosporan te koji su na različite načine pridonosili kulturnom i znanstvenom razvoju Europe.

Među njima se ističe, kako je rekao, šibenski patricij Faust Vrančić (1551.–1617), koji je bio izumitelj, konstruktor, tehnički pisac, jezikoslovac, filozof, teolog te pisac književnih i povijesnih djela.

Ovaj osebujni hrvatski mislilac i istraživač bio je primjer iznimno uspješnoga i svestranoga renesansnog čovjeka koji se ostvarivao u različitim područjima, ocijenio je dodavši kako je bio godinama u službi rimsko-njemačkoga cara i hrvatsko-ugarskoga kralja Rudolfa II.

Naglasio je kako je Vrančić dao znatan doprinos različitim područjima i napisao više djela trajne vrijednosti. 'Među njima se posebno ističu petojezični leksikon 'Dictionarium' iz 1595., prvi cjeloviti hrvatski rječnik, u koji je uvrstio hrvatski jezik u društvo pet najizvrsnijih europskih jezika, i tehničko djelo 'Machinae novae' iz 1615./1616. kapitalno djelo renesansne tehnike u kojem kroz svoje vizionarske projekte anticipira daljnji razvoj tehnike.

Pojedini izumi koji su po prvi puta zaživjeli u tiskanom obliku u njegovu djelu, koriste se i danas, podsjetio je Kusić dodavši kako su padobran, most od metala, most ovješen o lance i žičara, modificirani u skladu sa suvremenim razvojem tehnike.

Multimedijski dio izložbe ostvaren je uz pomoć Memorijalnoga centra 'Faust Vrančić', kao partnera na izložbi, te autora četverodijelnoga dokumentarnog serijala o Faustu Vrančiću San o strojevima, Nenada Obrenovića i Hrvoja Šajbingera.

Izložba je tematski podijeljena na nekoliko dijelova. Tematski dio vezan uz život i rad Fausta Vrančića izložen je na panoima na kojima je prikazano Vrančićevo stasanje u uspješnog renesansnog čovjeka koji se ostvario u različitim aspektima života, te njegovi najznačajniji doprinosi.

Drugu tematsku cjelinu predstavljaju objavljena djela Fausta Vrančića. Tako su u vitrinama izloženi i komentarima popraćeni pretisci objavljenih Vrančićevih djela, među kojima je i 'Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmaticae et Ungaricae' (Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog/hrvatskog i mađarskog, Venecija, 1595, stariji pretisak iz 19. stoljeća te noviji pretisci načinjeni u Hrvatskoj).

Izložen je original Vrančićeva djela 'Život nikoliko izabranih divic' (Rim, 1605.), kao i njegov pretisak koji je priredila Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku. To je jedino djelo koje je Vrančić napisao na materinjem jeziku, a načinio ga je dvadesetak godina prije njegova objavljivanja i posvetio opatici i sestrama benediktinkama iz samostana svetog Spasa u Šibeniku.

Faust Vrančić pisao je i filozofska djela, a na izložbi su izložene naslovnice i fragmenti prijevoda na hrvatski jezik. Pod pseudonimom Justus Verax Sicenus tiskao je dva djela: 'Logica suis ipsius instrumentis formata' (Rim, 1608.) i 'Ethica cristiana '(Rim, 1610.), koju je objavio u zajedničkom svesku 'Logica suis ipsius instrumentis reformata et recognita' (Venecija, 1616.) pod vlastitim imenom.

Najdetaljnije je u okviru izložbe prikazan Vrančićev tehnički priručnik 'Machinae novae' (Venecija, 1615./1616.) jedno je od kapitalnih djela iz područja europske tehničke literature na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.

U okviru izložbe može se vidjeti više pretisaka djela 'Machinae Novae', njemačko (urednik Adolf Wissner, Heinz Moos Verlag München, 1965., te Dortmund, 1982.) mađarsko (Magveto Könyvkiadó, Budimpešta, 1985.) i hrvatsko (Novi Liber – Zagreb, Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik, 1993.).

Na izložbi je predstavljena i fizička rekonstrukcija 'Mlina s pokretnim krovom' po skici Fausta Vrančića, djelo Ivana Reljića i Hrvoja Stančića, koja je napravljena u modernoj tehnici 3D ispisom.

Izložba ima i edukativno-interaktivni karakter. Posjetitelji imaju priliku upoznati neke Vrančićeve ideje u okviru raznih igrica koje su osmišljene na njegovim projektima.

Bit će prikazan i kratki film 'Sanjam' o odrastanju Fausta Vrančića, kao i o nekim njegovim projektima. Posjetitelji također mogu pogledati projekciju četverodijelnog serijala o životu i djelu Fausta Vrančića, 'San o strojevima: Vatra, Zemlja, Voda, Zrak' te prelistati dijelo 'Machinae novae' i peterojezični Vrančićev 'Dictionarium' u digitalnom obliku.

Izložba 'Tragovima Fausta Vrančića' ostaje otvorena do kraja svibnja, a upriličena je s nizom popratnih događanja u organizaciji projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu voditeljica Marijana Borić, osmišljenog u HAZU poradi afirmacije hrvatskoga znanstvenog nasljeđa.

 
[ 23.4.2018. ] Noć knjige 23. travnja
[ 20.4.2018. ] Izložba Józsefa Rippl Rónaia u Modernoj galeriji
[ 19.4.2018. ] 'Marulićevi dani'
[ 18.4.2018. ] 'Noć knjige 2018.'
[ 17.4.2018. ] Izložba o Jurju Križaniću
[ 16.4.2018. ] Edukativno-muzejska akcija na temu 'Lađe'
[ 13.4.2018. ] Izložba Pabla Picassa u Đurđevcu
[ 12.4.2018. ] Izložba o Katarini Velikoj u Klovićevim dvorima
[ 9.4.2018. ] Izložba 'Ante Topić Mimara'
[ 3.4.2018. ] Kandidatura za zaštitu proslave Svetog Tripuna
[ 29.3.2018. ] Tradicionalna procesija 'Za križen' na Hvaru
[ 27.3.2018. ] Predstava 'Elizabeta austrijska-Sissi'
[ 23.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Zagrebu
[ 21.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu
[ 20.3.2018. ] Knjiga 'Gospin pjesnik i glazbenik'
[ 19.3.2018. ] Knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“
[ 19.3.2018. ] 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića
[ 15.3.2018. ] 27. svečanosti Pasionske baštine
[ 13.3.2018. ] 14. Dani kršćanske kulture
[ 12.3.2018. ] Predstava 'Kradljivica ključeva' u Osijeku
 
 
Sv. Juraj, mučenik
Zaštitnik je Engleske, Portugala, Armenije, Katalonije i Litve. Država Georgija dobila je po njemu ime. Zaštitnik je Barcelone, Genove, Senja i Lovrana.
Detaljan pregled članka
 
Ponedjeljak
Autor: mons. Petar Palić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete