Naslovna stranica Sri, 17.1.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Počinje 12. Zgraf
[ 9.1.2017. ]

Pod temom 'Društvene reprize' počinje Zgraf - Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – koja se otvara večeras u 19 sati u Laubi - Kući za ljude i umjetnost. Zgraf se u Zagrebu održava svake treće godine od 1975., u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Nastao s namjerom propitivanja temeljnih problema i položaja dizajna u suvremenom društvu, Zgraf nastoji dati što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu te, unutar nje, usporediti radove domaće produkcije. A glavna izložba međunarodnoga je karaktera i sastoji se od dva dijela - Revije, za koju je odabrano 140 radova i Teme, za koju je selekcijska komisija izabrala 26 radova te 33 rada za izložbu Eduzgraf, najavila je izvršna direktorica Zgrafa Morana Matković.

Glavni izložbeni program selektirane međunarodne radove nastale od 2012. do završetka natječaja predstavlja kroz Reviju, izložbu realiziranih radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija i Temu, problemsku izložba definiranu 'Društvenim reprizama', temom koja označava ponavljanje stilova i govori kako nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem.

Bit će tu i izložbe dobitnika Grand Prixa prošlog izdanja Zgrafa, Izložba studenata, program radionica za odrasle i za djecu, predavanja članova Međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf Kino i konferencija 'Dizajn u praksi'.

Za izlaganje na Temi odabrana su 26 rada, a za Reviju njih 140 u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije.

Odabrani radovi u Zagreb stižu sa svih strana svijeta, iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te iz Hrvatske, a dodjela najboljima održat će se 14. siječnja.

Međunarodni žiri (Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco) dodijelit će pet nagrada -Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma.

Nagradu Zgraf Excellence, specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije, dodijelit će članovi Selekcijske komisije, a AICA Award žiri koji je imenovala hrvatska podružnica tog Međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

Program Eduzgraf kao kreativna edukacijska platforma

Eduzgraf je dio programa Zgrafa 12 zamišljen kao kreativna edukacijska platforma, a sastoji se od četiri dijela - Eduzgraf izložba studentskih radova na temu 'Društvene reprize', Eduzgraf stručne radionice, Eduzgraf večeri i Eduzgraf za djecu i mlade.

Eduzgraf međunarodna izložba studentskih radova bit će s 33 rada predstavljena kao zasebni izložbeni segment, uz radove profesionalnih dizajnera prijavljenih na glavnu izložbu.

Organizatori ističu kako se uključivanjem studenata u temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške, te sagledalo njihove radove komparativno s onima profesionalnih dizajnera.

Među najavljenim radionicama su 'Muzej budućnosti - fanzin budućih zbivanja' Maje Kolar i Maše Poljanec, 'Smrt u dizajnu' Barbare Predan i Petre Černe Oven i 'Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945.–1990.' Dejana Kršića.

Eduzgraf večeri sumirat će aktivnosti programa i premrežiti sve aktere manifestacije kroz popratna događanja, uz predstavljanje studentskih radionica i program 'Osobni znalac' koji će omogućiti posjetiteljima jednosatni razgovor s uglednim dizajnerima i teoretičarima dizajna.

'Osobni znalci' bit će u petak, 13. siječnja, Bruketa & Žinić, Damir Gamulin, Dejan Kršić, Kuna zlatica (Ana Kunej), Oaza (Ivana Borovnjak, Tina Ivezić), Peng Peng (Martin Geel i Klaus Fromherz), Radovan Jenko, Rick Poynor, This Town Needs Posters (Hrvoje Spudić i Sven Sorić).

 
[ 17.1.2018. ] Počinje 15. međunarodni udaraljkaški tjedan
[ 16.1.2018. ] U Klovićevim dvorima 130 Bukovčevih djela
[ 15.1.2018. ] 'Žene u glazbi' u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku
[ 12.1.2018. ] Izložba 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje'
[ 11.1.2018. ] 'Katedrala' književni klasik J. K. Huysmansa
[ 10.1.2018. ] Program 'Hrvatska u doba kneza Branimira'
[ 9.1.2018. ] Objavljen katalog Zbirke fotografske dokumentacije
[ 8.1.2018. ] Obnovljena oltarna pala u Dubrovniku
[ 3.1.2018. ] Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici
[ 2.1.2018. ] Bečki Novogodišnji koncert
[ 29.12.2017. ] Predstavljena knjiga 'Tin Ujević - pisma'
[ 29.12.2017. ] Zagrebačka filharmonija 1. siječnja u Salzburgu
[ 22.12.2017. ] 'Bogorodica s djetetom' Andrije Medulića u MUO
[ 22.12.2017. ] Božićni koncert u splitskom HNK
[ 21.12.2017. ] Tvrđava sv. Nikole na Popisu svjetske baštine
[ 20.12.2017. ] Knjiga 'Četiri europska grada' Viktora Žmegača
[ 19.12.2017. ] Knjiga Viktora Žmegača 'Četiri europska grada'
[ 18.12.2017. ] Nagrada za životno djelo ULUPUH-a
[ 15.12.2017. ] Bogat program uz 120. godina Umjetničkog paviljona
[ 12.12.2017. ] Nedostupna baština Hrvatskoga povijesnog muzeja
 
 
Sveti Antun, opat
Ovaj svetac, koji je postao patrijarh monaštva, umro je u 105. godini života.
Detaljan pregled članka
 
MIRNI KUTIĆ
Iz pera vjeroučiteljice Natalije Lidije Kivač.
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete