Naslovna stranica Pet, 25.5.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
100. obljetnica rođenja Vjenceslava Richtera
[ 6.1.2017. ]

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti obilježit će stotu obljetnicu rođenja Vjenceslava Richtera, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Već od travnja, mjeseca rođenja jednog od ključnih hrvatskih umjetnika u drugoj polovici 20. stoljeća, MSU će nizom aktivnosti podsjećati na kultne i često osporavane Richterove zagrebačke projekte, Dom HDLU, kavanu Corso, Kazališnu kavanu i druge.

U autorstvu više kustosice Vesne Meštrić, voditeljice Zbirke Richter, njegova će se djela nastala od 1947. do umjetnikove smrti 2002. predstaviti na retrospektivnoj izložbi koja će se održati od listopada do prosinca.

'Vjenceslav Richter bio je majstor povezivanja, vizionar koji je realizirao projekte po čitavom svijetu, među ostalima i u sirijskom Alepu. S kolegom Zdravkom Bregovcem 1975. je u svega pet dana projektirao tamošnji Nacionalni muzej, koji unatoč brojnim napadima tijekom rata, i danas stoji smješten u samom centru grada, a uz mnoga druga remek-djela bit će predstavljen na izložbi', ističe se u najavi MSU-a.

MSU je najavio i gostovanje od lipnja do rujna u Francuskoj, u Aix-en-Provence, gdje će na izložbi 'Nove Tendencije/Nouvelle Tendance Zagreb 1961-1973' u Fundaciji Victora Vasarelyja predstaviti izabrane radove i dokumentaciju o tom legendarnom pokretu iz šezdesetih.

Osim Richtera, u pokretu su sudjelovali mnogi drugi vizionari, Mavignier, Morellet, Soto, Picelj, Šutej, Knifer koji su još svojim prvim izložbama u ondašnjem MSU, puno manjoj Galeriji suvremene umjetnosti, predvidjeli i uveli nove medije i digitalnu umjetnost te Hrvatsku trajno upisali na mapu svjetskih središta umjetničkih događaja.

Velikom izložbom MSU će u svibnju predstaviti još jednog umjetnika kojeg je taj muzej pratio od samih stvaralačkih početaka, Bracu Dimitrijevića. Prikazat će sve faze njegove međunarodne karijere, od 'Slučajnih prolaznika' iz 1971., divovskih fotografskih portreta 'običnih ljudi' koje je postavljao na mjesta inače predviđena za političke ili reklamne poruke, do najnovijih radova koje je taj 'radikalni pionir konceptualne umjetnosti' izlagao u londonskom Tateu i pariškom Muzeju Orsay, a u kojima kombinira instalacije, fotografije, video, slikarstvo i skulpturu.

Klub mladih MSU-a organizira 'Izložbu u tijeku', koja se otvara 14. siječnja. Riječ je o 'odvažnoj i ni po čemu tipičnoj' izložbi koja će ponuditi jedinstven i pionirski uvid u to kako doživljavaju, razumiju i osjete suvremenu umjetnost. Projekt je ostvaren u okviru programa Europske unije Kreativna Europa te okuplja pet europskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti s ciljem razvijanja novih alata i strategija komunikacije institucija sa širom publikom, posebice mladima u dobi između 15 i 25 godina.

Za mlade je osmišljen i projekt 'Runaway Art', koji bi sve one između 15 i 23 godine trebao potaknuti da provedu vrijeme u MSU-u i kroz različite kreativne aktivnosti upoznaju suvremenu umjetnost.

Kao nešto nesvakidašnje u 2017. godini MSU preporučuje i izložbu iz Zbirke marginalne umjetnosti, s djelima umjetnika-autsajdera, autora bez formalnog umjetničkog obrazovanja koji rijetko izlažu u muzejsko-galerijskim prostorima.

Tijekom ove godine otvorit će se i izložba novih radova hrvatske umjetnice s berlinskom adresom, Ivane Franke, koja se godinama bavi istraživanjem granica ljudske percepcije i stvaranjem slika koje funkcioniraju kao jedinstveni višeosjetilni doživljaj. Franke, kojoj je Richter bio jedna od najvećih inspiracija, na izložbu u MSU u goste dovodi finski umjetnički duo Tommija Gronlunda i Petteri Nisunena s kojima dijeli sklonost aktivnom uključivanju promatrača u umjetničko djelo.

I ovog će ljeta, četvrti put, krovna terasa MSU-a biti mjesto rock koncerata, dok će se u rujnu održati 9. Organ vida, međunarodni festival fotografije koji okuplja mlade, suvremene fotografe iz čitavog svijeta.

Za kraj godine ostavljena je retrospektiva izložba opusa Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jednog od osnivača Gorgone, za koju će djela biti posuđena iz obiteljskih, privatnih i javnih zbirki, među kojima su i iz pariškog Centra George Pompidou, londonske Tate Modern i njujorškog Museum of Modern Art.

 
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
[ 17.5.2018. ] Međunarodni dan muzeja
[ 15.5.2018. ] Nagrađen Muzej Sinjske alke
[ 14.5.2018. ] Nagrađen Muzej betinske drvene brodogradnje
[ 11.5.2018. ] Počinje 25. festival glumca
[ 11.5.2018. ] 50. obljetnica Galerije naivne umjetnosti u Hlebin
[ 10.5.2018. ] Nacionalni nakladnički projekt 'Hrvatski velikani'
[ 9.5.2018. ] U Splitu počeo Mediteranski festival knjige
[ 8.5.2018. ] Počeo 5. Festival povijesti 'Kliofest'
[ 7.5.2018. ] U Zagrebu 'Muzeji izvan muzeja'
[ 4.5.2018. ] Umro redatelj Georgij Paro
[ 4.5.2018. ] Predstavljena knjiga 'Čitanja' Ive Frangeša
[ 3.5.2018. ] Hrvatska izložba na 16. Venecijanskom bijenalu
[ 2.5.2018. ] Najavljena izložba o Frankopanima u Rijeci
[ 30.4.2018. ] 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' u Vukovaru
[ 27.4.2018. ] Izložba crteža Đure Sedera u Galeriji Forum
 
 
Sveti Beda Časni
Bio je čudo svetosti i učenosti svoga vremena.
Detaljan pregled članka
 
Naše pobjede i porazi
Autor: fra Mario Knezović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete