Naslovna stranica Sri, 13.12.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Izložba o razvoju umijeća pisanja
[ 21.12.2016. ]

U vrijeme ubrzanih promjena uzrokovanih digitalnim tehnologijama i kao svojevrsni oproštaj od mnogih starih medija pisanja, Arheološki muzej postavio je izložbu 'Post scriptum'. U vrijeme ubrzanih promjena uzrokovanih digitalnim tehnologijama i kao svojevrsni oproštaj od mnogih starih medija pisanja, Arheološki muzej postavio je izložbu.

Izložba 'Post scriptum - povijest i značenje umijeća pisanja' koja promišlja razvoj ljudske svijesti i razvoj umijeća pisanja diljem svijeta, autora Igora Uranića i Filipa Beusana koja se može razgledati od utorka, pokazuje što sve podrazumijeva pismo kao najznačajniji izum čovječanstva u civilizacijskom smislu. Govori se i o tome što je sve pismo, što je protopismo, što o nastanku pisma govore mitovi, što je značilo biti pisar u starom vijeku, antici i srednjem vijeku te koje su bile najstarije knjižnice svijeta.

'Kao egiptologu bilo mi je zanimljivo pogledati nastanak pisma i njegov razvoj u svim dijelovima svijeta, a kada se kao koautor pridružio Filip Beusan obrađen je i dio od ranih hrvatskih spomenika do modernog doba', rekao je Igor Uranić za Hinu.

Ocijenio je kako je izložba iznimno bogata raznim temama, od ranog pisma i prvih ideja komuniciranja u spiljama, preko pisama Kine, Japana, Bliskog Istoka do hebrejskog pisma.

'Izložba sveobuhvatno pokušava prikazati značajan dio fenomena pisma i pisanja, a završava s porukama odaslanima u Svemir i prikazom DNK molekula kao sofisticiranog civilizacijskog oblika pisanja', dodao je.
Po njegovim riječima, to je ponajprije edukativna izložba za učenike, a prati je i publikacija koja daje dublji pregled tematike.

Izložba donosi povijesni pregled strojnog pisanja, za što je napravljena replika potpuno funkcionalnog Gutenbergovog tiskarskog stroja.
Tu je i replika Misala po zakonu rimskoga dvora - prve hrvatske tiskane knjigu otisnute samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije, a prvi put domaćoj se javnosti predstavlja i kako izgleda Khipu - jedan od najstarijih sustava za bilježenje podataka kojeg su koristile drevne Inke.

Povijest značenja pisma promatra se od crteža u Altamiri, preko nastanka i razvoja pisma u raznim dijelovima svijeta, do poruka koje je NASA 1977. godine na Voyageru 1 i 2 poslala potencijalnim izvanzemaljskim čitateljima.
Prikazat će se klinasto pismo, egipatsko, etruščansko, koptsko, indijska pisma, arapsko, hebrejsku kvadratu, feničko, kinesko, japansko, korejsko, tibetsko, linear A i B, latinsko, grčko te Brailleovo pismo.

Pisanje se na izložbi predstavlja kao komunikacija, ali i sakrivanje podataka u tradiciji šifriranja i tajnih pisama, a ispričana je i priča svakog od pisama, o njegovom nastanku, estetici, i o pisarima koji su svoje znanje, ideje, maštu, stihove i povijesna svjedočanstva prenosili katkad prostorno i vremenski vrlo udaljenim čitateljima.

Kako se ističe u najavi izložbe, 'Post Scriptum' je ujedno i oproštaj od mnogih starih medija pisanja, s obzirom da se današnji zapisi nalaze na diskovima, 'oblacima' i serverima, a ne više na kamenu, drvetu, papirusu, papiru.
'Promjena je tako duboka da se slobodno može usporediti s prelaskom od piktograma na sustav fonograma i abecede, odnosno s prijelazom od niza asocijativnih slika na jezik sa svim njegovim zakonitostima', dodaje se.
'Pismo i pisanje se mijenjaju, sada smo većinom na digitalnim medijima, no i dalje živi umjetnost kaligrafije koju također predstavljamo na izložbi', rekao je Uranić.

Prema nekim podacima, u 2011. godini je objavljeno milijun puta više tekstova nego u cijeloj povijesti čovječanstva, no pitanje je, smatra Uremić, koliko su ti tekstovi relevantni.

Kao novu zanimljivu pojavu izdvaja što se slikovno pismo vraća i u obliku najmodernijih tehnologije, i to kao 'smajlići' koji funkcioniraju po logici nekih starih pisama, primjerice egipatskog.

'Stvari se definitivno mijenjaju drastičnije nego ranije, no pisanja će uvijek biti iako će se zasigurno promijeniti', ustvrdio je.

Izložba 'Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja' ostaje otvorena do 15. ožujka iduće godine.(Hina)

 
[ 8.12.2017. ] 'Željezara Sisak tvornica čelika i života'
[ 5.12.2017. ] Izložba 'Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe'
[ 1.12.2017. ] 2. Festival adventskih i božićnih pjesama
[ 30.11.2017. ] 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću'
[ 28.11.2017. ] Izniman interes za Noć kazališta
[ 24.11.2017. ] 9. Noć kazališta
[ 23.11.2017. ] Izložba o Nikoli Tesli u Domu HDLU-a u Zagrebu
[ 21.11.2017. ] Noć kazališta u subotu. 25. studenog
[ 20.11.2017. ] 'Kroatološki ogledi' Tihomila Maštrovića
[ 17.11.2017. ] 'Kad mi je duša napustila tijelo'
[ 16.11.2017. ] Izložba 'Na obalama Jadranskoga mora'
[ 16.11.2017. ] Miro Gavran dobitnik nagrade Dr. Alois Mock
[ 7.11.2017. ] Otvoren 40. Interliber
[ 6.11.2017. ] „Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja'
[ 3.11.2017. ] 40. Interliber od 7. do 12. studenoga
[ 30.10.2017. ] Preminuo Vlado Štefančić
[ 27.10.2017. ] Revija lutkarskih kazališta Rijeka
[ 24.10.2017. ] Simpozij 'Fotografska baština u muzejima'
[ 20.10.2017. ] Zagrebački vikend galerija
[ 19.10.2017. ] "Izazov moderne" u Beču
 
 
Sveta Lucija
Vjernici je zazivaju kao pomoćnicu kod bolesti očiju. U nas se osobito štuje u Dubrovniku.
Detaljan pregled članka
 
Očekujući rođenje Gospodinovo - Zaharija
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete