Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Stjepan Gračan primio Nagrada za životno djelo
[ 14.12.2016. ]

Akademski kipar Stjepan Gračan primio je Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Dodijeljene su i godišnje nagrade HDLU-a, posthumno kiparu Slavomiru Drinkoviću, a kao najboljem mladom umjetniku Lavu Paripoviću.
Zahvalivši na nagradi Stjepan Gračan je rekao da Nagrada za životno djelo 'zvuči', no kako mu je ipak najveću radost donijela prva nagrada u životu, koju je osvojio 1970. na trećem Salonu mladih. 'Ovo što slijedi gotovo je uobičajeno, sada se osjećam dobro, a što se tiče daljnjeg rada, mislim da ću ga nastaviti', dodao je.

U proteklih skoro pedeset godina umjetničkog rada osvojio je, među ostalim, prvu nagradu na natječaju za spomenik Vladimiru Nazoru u Zagrebu, nagradu V. Salona mladih, Izvedbenu nagradu na natječaju za spomenik 'Gradiščanska majka' u Gradišću, treću na natječaju za spomenik Augustu Šenoi u Zagrebu te drugu na natječaju za spomenik. Većeslavu Holjevcu u Zagrebu.

HDLU mu je Nagradu za životno djelo dodijelilo za 'neprocijenjiv doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti, ne samo kroz realizirani bogat i višestruko nagrađivan kiparski opus, već i kao jednom od pokretača i aktivnih dionika Likovne grupe Biafra'.

'Gračanov rad likovnog kritičara i autora predgovora izložaba dodatno ga je afirmirao u promicanju hrvatske likovne scene, a od iznimnog je značaja i njegov pedagoški rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te nešto kraće na Umjetničkoj akademiji u Osijeku', ističe se u obrazloženju.
Nedavno preminulom akademskom kiparu Slavomiru Drinkoviću dodijeljena je likovna nagrada HDLU-a za najbolju izložbu, za retrospektivu 'Ješonska: izbor radova 1974. – 2016.' održanu ovog ljeta u umjetnikovoj rodnoj Jelsi, a preuzeo ju je njegov sin Vitar. 

'Kiparski opus Slavomira Drinkovića od neosporne je vrijednosti unutar ukupnog hrvatskog likovnog stvaralaštva te je zasluženo dočekao retrospektivnu izložbu razmjera i postava koji potvrđuju njegov značaj u kontekstu suvremene skulpture', napominje se u obrazloženju.

'Smještajem izložbe u Jelsi na Hvaru promovirano je povezivanje suvremenog umjetničkog stvaralaštva s kulturnom baštinom, što za sobom nosi dvojaki značaj kontinuiteta umjetničkog stvaranja na otoku, ali i otvaranja mogućnosti za novim načinima korištenja prostora', dodaje se.

Za djela slikara Lava Paripovića, nagrađenog likovnom nagradom HDLU-a za mladog umjetnika, Odbor za dodjelu nagrade je ustvrdio kako 'ukazuju na predani, kontinuirani rad na proširivanju vlastitog slikarskog izričaja, istovremeno crpeći inspiraciju iz svoje svakodnevne, neposredne okoline i dotičući se aktualnih društveno relevantnih tema. 

Prema obrazloženju, motivom pčele radilice dolazi do izražaja dimenzija društvene osviještenosti u Paripovićevom radu, dok je nizom uspješnih urbanih intervencija obogatio brojne zagrebačke zidove, pozvavši promatrača na nove reakcije i interpretacije, izazivajući nerijetko i dozu začudnosti.
 
Predsjednik HDLU Josip Zanki podsjetio je kako je retrospektivna izložba Stjepana Gračana pokazala autora koji je izuzetno mlad i otvoren, pa se Nagrada za životno djelo, zapravo odnosi i na umjetničku inovaciju Za opus Slavomira Drinkovića ocijenio je kako je prerano prekinut, jer je mogao još puno dati, dok opus Lava Paripovića smatra već sada izuzetno zrelim.
Nagrade HDLU-a dodjeljuju se pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. 'One nisu samo priznanje za minuli ili aktualni rad, već i pokazatelj da politika misli o kulturi i podupire je', rekao je Zanki.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić kazao je kako, bez obzira na raznovrsnost nagrađenih djela, ona kao zajednički nazivnik imaju ugled koji donose hrvatskoj likovnoj umjetnosti i HDLU.
Ustvrdio je kako je hrvatsko kiparstvo kraj godine dočekalo s velikim gubitkom. 'Drinković je iza sebe ostavio djela koja će uvijek nositi njegov potpis, od Spomen obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata na Ovčari do Nadgrobnog spomenika obitelji Tuđman', rekao je. 

HDLU je posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio Tonku Maroeviću, koji od sredine šezdesetih djeluje kao povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar, recenzent izložaba, književnik, pjesnik, prevoditelj te urednik i komentator brojnih izdanja.

U obrazloženju se podsjeća i kako se osobito afirmirao kao autor niza monografija o hrvatskim umjetnicima, a njegov temeljni interes za praćenje žive umjetnosti, čijem nastajanju svjedoči, profilirao ga je kroz rasprave, studije i popratne tekstove za preko trideset izložaba u promicatelja afirmacije i rasta niza hrvatskih umjetnika, svojih suvremenika.

Posebno priznanje za izložbu dodijeljeno je akademskom slikaru i grafičaru Siniši Majkusu za site-specific izložbu 'Megamix', održanu od ovog ljeta u Laubi. 'Po akademskom obrazovanju grafičar, Siniša Majkus pripada generaciji umjetnika stasaloj u pluralističkom ozračju slobodnog medijskog izričaja, koji svojom stvaralačkom imaginacijom ne oklijevaju pred rušenjem tradicionalnih podjela na likovne discipline', naglašava se.

Kako je obrazloženo, ambijentalna skulpturalna intervencija kodne oznake M22² realizirana in situ za izložbu 'Megamix' utjelovljenje je toga izričaja, jer je autor, koristeći čvrsti materijal čelične žice, objektivizirao motiv koji se doima inicijalno grafičkom idejom ili crtežom, a taj čin i njegova besprijekorna izvedba daju svoj doprinos afirmaciji skulpturalne forme upravo u dimenziji oprostorenosti, trodimenzionalnosti.(Hina)

 
[ 21.6.2018. ] Monografija 'Zlatko Keser/crteži'
[ 20.6.2018. ] Dodijeljene „Nagrade Vladimir Nazor“
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
[ 19.6.2018. ] 'Biciklisti' Veljka Popovića nagrađen u Annecyju
[ 19.6.2018. ] Lipanjska operna noć sutra u Osijeku
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete