Naslovna stranica Uto, 17.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Inozemne Arhiva članaka
 
EU: Austrija preuzela predsjedanje
[ 1.7.2018. ]

Austrijsko će predsjedanje, kako je u razgovorima za medije rekao Kurz, fokus s 'redistribucije izbjeglica unutar EU-a' preusmjeriti na 'zaštitu vanjskih granica' Unije. Austrija je u nedjelju preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom i u tom razdoblju naglasak kani staviti na sigurnost, odnosno pitanje ilegalnih migracija, digitalizaciju europskog gospodarstva te stabilnost i približavanje EU-u susjednih regija, posebice zapadnog Balkana.

'Preuzimamo predsjedanje Vijećem u razdoblju napetosti zbog migrantske krize, Brexita i međunarodnih kriza, a to je i posljednje puno predsjedanje Vijećem prije izbora za Europski parlament', rekao je u lipnju austrijski kancelar Sebastian Kurz prigodom susreta s čelnicima Europskog parlamenta te najavio da će Austrija doprinijeti suradnji unutar EU-a. Upravo je i posljednji summit prije austrijskog preuzimanja kormila Unije pokazao do koje je mjere Europska unija podijeljena oko pitanja migracija, bez obzira na činjenicu da je nakon gotovo cjelonoćnih rasprava u petak ujutro postignut kompromis. Čelnici 28 država članica dogovorili su uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a. U zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni 'u kontrolirane centre u državama članicama'. Ti bi se centri uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi. Dogovoreno je i jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi. Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU-a.
Austrijsko će predsjedanje, kako je u razgovorima za medije rekao Kurz, fokus s 'redistribucije izbjeglica unutar EU-a' preusmjeriti na 'zaštitu vanjskih granica' Unije.
Austrija, kako stoji na internetskim stranicama o njenom predsjedanju, svoju ulogu vidi kao onu 'neutralnog posrednika' uslijed 'svog zemljopisnog položaja u srcu Europe i tradicije graditelja mostova'. Na meti kritika starih članica Unije našle su se nove države, poput Poljske i Mađarske, zbog odbijanja raspodjele useljenika među članicama. Taj je plan međutim propao na summitu 28. i 29. lipnja, te su članice Višegradske skupine koje se protive prihvatu migranata zbog toga izrazile veliko zadovoljstvo. Kurz, koji zagovara tvrđi pristup pitanju imigracije i održava dobre odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, najavio je kako će nastojati približiti stajališta starih i novih članica. Beč podupire perspektivu eurointegracija zapadnog Balkana. Beč također najavljuje da će promicati snažne odnose Unije s njenim susjedima, posebice zemljama jugoistočne Europe, koje 'pripadaju Europi i pokazale su se pouzdanim partnerom tijekom migrantske krize'. U interesu je Austrije, europske ekonomije i sigurnosti da budućnost tih zemalja bude u Europskoj uniji, te će Austrija zagovarati stvaranje konkretne europske perspektive za sve zemlje zapadnog Balkana na temelju jasnih kriterija za njihova individualna postignuća i mjerljiv napredak, najavljuje Beč. Austrijsko predsjedništvo će se, u cilju snaženja Europske unije i povjerenja u nju, zalagati za jačanja načela supsidijarnosti. 'Europska unija treba biti usredotočena na krupna pitanja koja traže zajednička rješenja a povući se u manjim gdje članice ili regije mogu donijeti kvalitetnije odluke', smatra austrijsko predsjedništvo. Takvim pristupom će se pokazati da se ozbiljno shvaćaju moto Europske unije 'Jedinstveni u različitosti' i rasprava o budućnosti koja je u tijeku, posebice scenarij 'Činiti manje a učinkovitije', poručuje Austrija. Tijekom austrijskog predsjedanja trebao bi biti zaključen sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i budućim odnosima dvije strane. Među glavnim ciljevima predsjedanja Beč ističe da će ustrajavati na politikama digitalizacije i dovršenja jedinstvenog digitalnog tržišta kako bi se očuvala konkurentnost i održivost europskog gospodarstva.
U idućih pola godine vodit će se i pregovori o višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje nakon 2020., a kako ono dolazi u razdoblju pred izbore za Europski parlament u svibnju iduće godine Beč priželjkuje da se u tom razdoblju zaključi što više legislativnih prijedloga a sebe u tom procesu vidi kao 'poštenog posrednika'.Brojna događanja u Austriji tijekom predsjedanja. U Austriji će se tijekom njenog predsjedanja održati oko 300 događanja, od ministarskih sastanaka do kulturnih priredbi, a povodom početka austrijskog predsjedanja u Beč 5. i 6. srpnja dolazi kolegij povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom.
Austrijski ministar kulture, umjetnosti i medija i odnosa s EU-om Gernot Bluemel predstavio je ovoga tjedna u Beču program kulturnih događanja u sklopu austrijskog predsjedanja EU-om. Program obuhvaća tristotinjak priredbi u Austriji i 17 kulturnih manifestacija u Bruxellesu. Uz ostalo u Bruxellesu će gostovati izložba 'Klimt nije kraj - Kretanja u srednjoj Europi, 1914.-1938.'. Uz djela Gustava Klimta, Egona Schielea, Otta Wagnera, Kolomana Mosera, izložba uključuje i djela hrvatskih umjetnika Ivana Meštrovića, Vilka Gecana i Milivoja Uzelca. Izložba će u Bruxellesu biti otvorena od 21. rujna 2018. do 20. siječnja 2019. Beč predsjedništvo Europske unije preuzima treći put, a prethodno je predsjedao 1998. i 2006. godine. Na čelu Vijeća članice Unije se izmjenjuju svakih šest mjeseci, a tijekom tog razdoblja predsjedaju svim sastancima na svakoj razini u Vijeću osiguravajući kontinuitet rada Unije. Članice koje predsjedaju usko surađuju u takozvanim'trojkama'. U sustavu 'trojki', ustanovljenom Lisabonskim ugovorom iz 2009., skupina od po tri članice utvrđuje dugoročne ciljeve i zajednički priprema program s glavnim pitanjima kojima će se baviti tijekom 16 mjeseci. Na temelju tog programa svaka od tri zemlje priprema svoj detaljniji šestomjesečni program. Prije Austrije EU-om je predsjedala Bugarska, a prvi član aktualne 'trojke' bila je Estonija. Nakon Austrije predsjedanje u 2019. preuzimaju Rumunjska, zatim Finska te u prvoj polovici 2020. Hrvatska.(H)

 
[ 17.7.2018. ] Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
[ 15.7.2018. ] Hrvatska je druga na svijetu
[ 13.7.2018. ] Dalić: 'Što nam je teže, to smo bolji'
[ 11.7.2018. ] Hrvatska u finalu!!!!
[ 9.7.2018. ] Tajland: još četvorica dječaka spašena
[ 7.7.2018. ] Hrvatska u polufinalu !!
[ 6.7.2018. ] Američki državni tajnik stigao u Pjongjang
[ 6.7.2018. ] Počeo sastanak pet sila i Irana u Beču
[ 5.7.2018. ] Austrija poslala BiH šatore za migrante
[ 2.7.2018. ] Lopez Obrador novi je meksički predsjednik
[ 1.7.2018. ] Hrvatska u četvrtfinalu!
[ 1.7.2018. ] EU: Austrija preuzela predsjedanje
[ 30.6.2018. ] Merkl postigla dogovor sa 14 zemalja
[ 30.6.2018. ] Kardinal: nekom odgovara iseljavanje Hrvata iz BiH
[ 29.6.2018. ] Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija
[ 28.6.2018. ] Summit EU-a posvećen migrantima
[ 28.6.2018. ] Trump i Putin sastaju se 16. srpnja u Helsinkiju
[ 27.6.2018. ] 'Nemojte dolaziti ako ne možete ući legalno'
[ 24.6.2018. ] Sastanak čelnika EU o migrantskoj krizi
[ 24.6.2018. ] Turska:počeli predsjednički i parlamentarni izbori
 
 
Karmelićanke iz Compiegna
Smrt ovih 16 karmelićanki opisala je i Gertrud von Le Fort u svom romanu 'Posljednja na stratištu'.
Detaljan pregled članka
 
Potraga
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete