Naslovna stranica Čet, 19.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Inozemne Arhiva članaka
 
Rusija prijeti posljedicama zbog napada u Siriji
[ 14.4.2018. ]

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvele su rano jutros zračne udare na Siriju. Reakcije su brojne, a najviše je odjeknula snažna osuda Rusije koja prijeti posljedicama. Udare na Siriju, Rusija smatra kršenjem međunarodnog prava i agresijom na suverenu državu. Ujedinjeni narodi pozivaju zemlje članice na suzdržanost i izbjegavanje svakog djelovanja koje bi moglo dovesti do eskalacije.

A, da je akcija izvedena, obznanio je jutros američki predsjednik Donald Trump. Najavio je i da je spreman produžiti akciju sve dok Asadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje. Prema Pentagonu, pak, riječ je o jednokratnom napadu nakon dokaza da su Asadove snage odgovorne za napad kemijskim oružjem. Iz Pentagona navode i da su SAD i saveznici ispalili više od 100 raketa na Siriju. Napad je izveden u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu raketama s brodova i zrakoplova. Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve, a ruski vojni izvori tvrde da je sirijska protuzračna obrana srušila 71-nu od 103 rakete.

Sirijski režim osudio je napad, nazvavaši ga barbarskom i okrutnom agresijom Zapada. Tvrde da se udarima željelo spriječiti misiju Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je jutros trebala početi svoju istragu u Dumi o navodnom kemijskom napadu. Sirija je poručila i da napad neće utjecati na odlučnost sirijske vojske da nastavi borbu protiv militanata i uspostavi kontrolu u čitavoj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uz najodlučnije osude, objavio je da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. 'Zapadni udari vođeni su bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a, kršeći Povelju UN-a, norme i načela međunarodnog prava, te predstavljaju čin agresije spram suverene države koja se nalazi u prvim redovima u borbi protiv terorizma,' nastavio je Putin priopćenju. Naveo je i kako ruski vojni stručnjaci koji su došli na lice mjesta navodnog kemijskog napada nisu pronašli nikakav trag korištenja klora ili druge toksične supstance. 'Nijedan lokalni stanovnik nije potvrdio kemijski napad', dodao je Putin u izjavi. Po njemu, Zapad je pokazao ciničan prijezir spram Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja u subotu treba početi s istragom u Dumi, pokrećući vojnu akciju, prije nego su objavljeni zaključci istrage. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov upozorio je rano jutros i da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju, poručivši kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

S druge strane, zapadni čelnici od May, Macrona, do Merkel pravdaju napad kao potreban. Saveznički udari u Siriji potrebni su i primjereni, navela je Angela Merkel. May je, pak, podsjetila na ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.'Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja', rekla je.

Zračne udare podržao je NATO, kao i sama Europska unija. Francuska prijeti i novom intervencijom u slučaju još jednog kemijskog napada.

Zračne udare u Siriji podržali su i Turska, Izrael, Australija, Kanada i Japan poručivši da su opravdani jer onemogućuju sirijski režim u upotrebi kemijskog oružja. S druge strane, Iran je osudio napade, dok Kina poziva na mir i suzdržanost.
(H; HRT; HKR)

 
[ 18.7.2018. ] U Turskoj se ukida izvanredno stanje
[ 18.7.2018. ] Mađarska se povlači iz UN-ovog sporazuma
[ 17.7.2018. ] Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
[ 15.7.2018. ] Hrvatska je druga na svijetu
[ 13.7.2018. ] Dalić: 'Što nam je teže, to smo bolji'
[ 11.7.2018. ] Hrvatska u finalu!!!!
[ 9.7.2018. ] Tajland: još četvorica dječaka spašena
[ 7.7.2018. ] Hrvatska u polufinalu !!
[ 6.7.2018. ] Američki državni tajnik stigao u Pjongjang
[ 6.7.2018. ] Počeo sastanak pet sila i Irana u Beču
[ 5.7.2018. ] Austrija poslala BiH šatore za migrante
[ 2.7.2018. ] Lopez Obrador novi je meksički predsjednik
[ 1.7.2018. ] Hrvatska u četvrtfinalu!
[ 1.7.2018. ] EU: Austrija preuzela predsjedanje
[ 30.6.2018. ] Merkl postigla dogovor sa 14 zemalja
[ 30.6.2018. ] Kardinal: nekom odgovara iseljavanje Hrvata iz BiH
[ 29.6.2018. ] Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija
[ 28.6.2018. ] Summit EU-a posvećen migrantima
[ 28.6.2018. ] Trump i Putin sastaju se 16. srpnja u Helsinkiju
[ 27.6.2018. ] 'Nemojte dolaziti ako ne možete ući legalno'
 
 
Bl. Herman iz Reichenaua
Nazvan je 'miraculum saeculi' – čudom svoga stoljeća – a zbog marijanskih himana nazivaju ga i 'marijanskim naučiteljem'.
Detaljan pregled članka
 
Naše vrijeme
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete