Naslovna stranica Čet, 19.10.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Inozemne Arhiva članaka
 
Turci na referendumu dali potporu Erdoganu
[ 17.4.2017. ]

Turska je donijela povijesnu odluku izabravši predsjednički sustav, izjavio je turski predsjednik Erdogan dodajući da je tabor 'za' osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, 1.3 milijuna više od ta Ddodao je, naime, da je tabor 'za' osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, 1.3 milijuna više od tabora 'protiv'. Državna novinska agencija Anadolija objavila je da je za ustavne promjene glasalo 51.4 posto, a protiv 48.6 birača. Erdogan je istaknuo da je referendum okončao dugu povijest miješanja vojske u upravljanje zemljom. 'Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda', rekao je. 'Erdogan je rekao da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Reagirajući na skandiranje mnoštva 'Smrtna kazna!' kazao je da će 'o tome istog trena razgovarati s premijerom Binalijem Yildirimom'.

Gotovo dvije trećine turskih glasača u Njemačkoj glasale su za ustavne promjene predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu u nedjelju, a podrška je bila još veća u Austriji i Nizozemskoj, prenijela je Anadolija. Agencija je prenijela u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je 63,1 posto turskih birača u Njemačkoj glasalo za ustavne promjene kojim Turska postaje predsjednički sustav, prenosi njemačka agencija dpa. U Austriji je za predložene promjene u Turskoj glasalo 73,5 birača, a u Belgiji 75,1 posto Turaka koji rade u toj zemlji. U Nizozemskoj je 'da' na referendumu zaokružilo 71 posto turskih birača. U Švicarskoj je, naprotiv, samo 38 posto turskih državljana glasalo za predložene promjene kojima Erdogan dobiva goleme ovlasti.

Dvije glavne turske oporbene stranke osudile su navodne manipulacije na referendumu koje su išle 'na ruku' Erdoganu. Glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP izvijestila je da kani osporiti glasove s gotovo 37 posto birališta, a brojka bi se, kako je kazao glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji. I druga oporbena stranka HDP na Twitteru je objavila da namjerava osporiti glasove s 'dvije trećine' birališta. Nadalje ističu da je referendum održan pod izvanrednim stanjem, a sjenu na legitimnost glasanja bacaju i ostale opresivne mjere.

Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj. Prosvjedi su izbili u najmanje četiri dijela grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama. Protiv ustavnih promjena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara and Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije. Tri su osobe ubijene kod birališta u jugoistočnoj pokrajini Dijarbakir, navodno u sukobu oko toga kako su glasali.

Tursko vodstvo treba oprezno razmisliti o idućim koracima, poručilo je Vijeće Europe nakon objave rezultata referenduma. Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland je rekao 'Nadasve je važno osigurati neovisnost sudstva u skladu s načelom vladavine prava upisane u Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Vijeće Europe kojega je Turska punopravna članica, spremno je podržati zemlju u tom procesu'. Europska komisija pozvala je tursku vladu da postigne 'najširi mogući nacionalni konsenzus' pošto su birači u nedjelju tijesno izglasali predsjednički sustav dajući goleme ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. 'S obzirom na tijesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo (...) turske vlasti da u njihovoj provedbi postignu najširi mogući nacionalni konsenzus', priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn.

Erdogan je odnose s EU stavio u središte kampanje i kritizirao je Bruxelles zbog izostanka napretka u pregovorima o pristupanju Turske EU, a poruke s 'nacističkim' epitetima upućivao je Njemačkoj i Nizozemskoj jer su zabranile predreferendumske turske skupove na svome teritoriju. 'Pozivamo Tursku da uzme u obzir zabrinutosti preporuke Vijeća Europe, uključujući izvanredno stanje', navodi se u priopćenju EK-a. (hkr/H)

 
[ 18.10.2017. ] Puidgemontu rok do sutra 'da se urazumi'
[ 18.10.2017. ] Presuda Mladiću 22. studenoga
[ 18.10.2017. ] Putin dočekao Grabar Kitarović u Sočiju
[ 17.10.2017. ] Pala Raka- posljednje uporište IS-a u Siriji
[ 17.10.2017. ] Cerar želi dijalog s Plenkovićem
[ 16.10.2017. ] Pudigdemont dobio rok do četvrtka
[ 16.10.2017. ] Tisuće stanovnika bježi iz Kirkuka
[ 14.10.2017. ] Trump neće potvrditi sporazum sa Iranom
[ 13.10.2017. ] Terorizam i dalje prijetnja sigurnosti BiH
[ 13.10.2017. ] Najmanje 54 mrtvih u poplavama u Vijetnamu
[ 13.10.2017. ] Šumski požari nastavljaju harati Kalifornijom
[ 12.10.2017. ] Španjolska dala Puigdemontu pet dana
[ 11.10.2017. ] Rajoy krenuo prema suspenziji autonomije
[ 11.10.2017. ] Američki bombarderi nadlijetali Korejski poluotok
[ 11.10.2017. ] Krizni sastanak u Madridu zbog Katalonije
[ 10.10.2017. ] Madrid u iščekivanju Puigdemontovog govora
[ 10.10.2017. ] Kalifornija: Izvanredno stanje zbog požara
[ 9.10.2017. ] Pahor: arbitražnu presudu treba primijeniti, ali..
[ 9.10.2017. ] NATO jača nazočnost na Crnom moru
[ 9.10.2017. ] Katalonija: Hoće li proglasiti neovisnost?
 
 
Sveti Pavao od Križa, Ivan Brebefski
Uz isusovačke misionare-mučenike koji su djelovali među Indijancima na području Sjeverne Amerike, Crkva se danas spominje utemeljitelja Družbe pasionista.
Detaljan pregled članka
 
Ljubav u vatri milosrđa
Autor: dr. Anton Tamarut
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete