Naslovna stranica Sub, 15.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
100. godina od završetka I. svjetskog rata
[ 11.11.2018. ]

Bolna sjećanja na 20. stoljeće koje je u Europi donijelo dva, a u Hrvatskoj nažalost tri velika rata, danas prije svega trebaju služiti kao pouka međunarodnoj zajednici. U povodu obilježavanja 100. godišnjice kraja Prvoga svjetskog rata, prisjećamo se jednog od najsmrtonosnijih sukoba u povijesti čovječanstva u kojemu je život izgubilo oko 10 milijuna vojnih i 8 milijuna civilnih žrtava, a čije su dalekosežne i kobne posljedice duboko obilježile 20. stoljeće te ostavile neizbrisiv trag u kolektivnoj svijesti današnje Europe, sazdanoj na privrženosti trajnom miru i suradnji nekada suprotstavljenih i zaraćenih europskih nacija, istaknula je u nedjelju hrvatska Vlada.
Kao prijelomni događaj u modernoj europskoj povijesti, primirje koje je postignuto 11. studenoga 1918. između sukobljenih strana označilo je kraj Velikog rata i teških ljudskih stradanja, ali i otvorilo put potpisivanju više mirovnih sporazuma kojima je izmijenjen politički poredak tadašnjega svijeta te promijenjena geopolitička slika većeg dijela Europe. Bolna sjećanja na 20. stoljeće koje je u Europi donijelo dva, a u Hrvatskoj nažalost tri velika rata, danas prije svega trebaju služiti kao pouka međunarodnoj zajednici za još odgovornije i još aktivnije zalaganje u jačanju globalne sigurnosti i mira te u sprječavanju sukoba i ratova među narodima kako se ovakva stradanja čovječanstva više nikad ne bi ponovila, poručila je Vlada. Kao članica Europske unije i NATO-a koja danas odgovorno i ravnopravno sudjeluje u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, Hrvatska je privržena multilateralizmu i poštivanju načela međunarodnog prava, što je, istaknuto je, temelj za trajni mir i stabilnost u svijetu. Pridružujući se međunarodnoj inicijativi zemalja koje su bile najdublje pogođene devastirajućim učincima Prvog svjetskog rata, hrvatska Vlada je kroz Povjerenstvo za obilježavanje Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata na nacionalnoj i lokalnoj razini potakla, koordinirala i pratila projekte obilježavanja uz iskazivanje dužnog pijeteta prema svim žrtvama s područja Hrvatske, kao i svih koji su posljednje počivalište pronašli u našoj zemlji. Tijekom protekle četiri godine obilježavanju su se svojim programima diljem Hrvatske pridružile brojne znanstvene i kulturne ustanove, udruge, knjižnice, muzeji i škole, gradovi i općine. Tako je, između ostalih, u Puli znanstvenim skupom komemorirano potapanje broda „Viribus Unitis“. U Zadru je održan Znanstveni kolokvij o raspadu Austro-Ugarske Monarhije, Znanstveni kolokvij i izložba ‟Završetak Prvog svjetskog rata u Dalmaciji” te Međunarodna znanstvena konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ s posebnim osvrtom na potonuća parobroda Barun Gautsch te bojnog broda Szent Istvan.

Hrvatski predstavnici sudjelovali su na središnjem komemoriranju stradavanja hrvatskih vojnika u postrojbama Austro-Ugarske Monarhije na Istočnom ratištu. Diljem Europe hrvatska su veleposlanstva sudjelovala na obilježavanjima sudjelovanja i stradavanja hrvatskih postrojbi u zemljama zahvaćenim Prvim svjetskim ratom. Brojni su hrvatski znanstvenici sudjelovali u radu stručnih skupova održanih u inozemstvu na temu Prvoga svjetskog rata te su objavljeni brojni stručni i znanstveni radovi kao i autobiografski zapisi o Prvom svjetskom ratu i njegovim posljedicama na političkoj, društvenoj i osobnoj razini. Brojni hrvatski muzeji (Gradski muzej Križevci, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Sveti Ivan Zelina, Muzej Turopolja, Muzej Slavonije Osijek) sudjelovali su u obilježavanju ove značajne obljetnice. Nastavljajući se na taj niz aktivnosti i projekata u 2018. godini kojima je svrha osnažiti svijest i spoznaju o svim uzrocima i događanjima koji se odnose na Prvi svjetski rat te njegove posljedice za čovječanstvo, na samu 100. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu otvorila je veliki izložbeni projekt „1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj“.

U okviru brojnih komemoracija koje se održavaju diljem Europe prigodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata, predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, savjetnikom Predsjednice RH Matom Granićem, ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek, državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko Zgombić te predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj, prisustvovao je u Zagrebačkoj katedrali svetoj misi koju je predvodio dekan Zagrebačke katedrale prečasni Josip Kuhtić.(H)

 
[ 11.12.2018. ] Srednjoškolski sindikat o nasilju u školama
[ 30.11.2018. ] Mirovinska reforma u parlamentarnoj proceduri
[ 30.11.2018. ] Plenković najavio rast neto minimalne plaće
[ 29.11.2018. ] Ministrica Žalac o povlačenju novca iz EU
[ 18.11.2018. ] Oko 65 tisuća ljudi u Koloni sjećanja u Vukovaru
[ 18.11.2018. ] Nikad veća kolona i u Škabrnji
[ 17.11.2018. ] Sjećanje na stradanje Vukovara i Škabrnje
[ 12.11.2018. ] Vladina zadnja ponuda sindikatima - 3 posto
[ 11.11.2018. ] 100. godina od završetka I. svjetskog rata
[ 2.11.2018. ] Emil Bulić: Tražit ćemo podršku Vlade za plaće
[ 2.11.2018. ] Uljanik dobio novu upravu
[ 2.11.2018. ] Premijer Planković u posjetu Kini
[ 29.10.2018. ] Olujni vjetar i jako jugo duž obale
[ 22.10.2018. ] Počeo štrajk u Uljaniku i u 3. maju
[ 17.10.2018. ] U Sabor upućen paket zakona mirovinske reforme
[ 17.10.2018. ] Pavlović: Izvješće o potpisima je namještaljka
[ 17.10.2018. ] Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume
[ 16.10.2018. ] U Brodogradilištu 3. maj pokrenut postupak mirenja
[ 15.10.2018. ] Uljanik: Radnicima nisu isplaćene plaće za rujan
[ 14.10.2018. ] Premijer komentirao prosvjed u Vukovaru
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete