Naslovna stranica Sri, 21.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Papa na Svjetskom susretu obitelji u Irskoj
[ 26.8.2018. ]

Sveti Otac u irskom Nacionalnom marijanskom svetištu u Knocku molio za oproštenje grijeha, skandala i izdaje, koje su kroz seksualno zlostavljanje osjetile brojne Božje obitelji. Suočavanje sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi, susret sa žrtvama koje je zamolio za oprost u ime cijele Crkve, posjet beskućnicima te susret s obiteljima na festivalu Obitelji u Dublinu obilježili su prvi dan pohoda pape Franje Irskoj, u povodu 9. Svjetskog susreta obitelji pod geslom „Evanđelje obitelji: Radost za svijet'. Sveti Otac je jutros posjetio irsko nacionalno marijansko svetište u Knocku, a za nekoliko trenutaka počinje misno slavlje koje će predvoditi u Phoenix Parku u Dublinu.

Drugi dan svog boravka u Irskoj prigodom održavanja IX. svjetskog susreta obitelji papa Franjo je jutros započeo posjetom irskom marijanskom nacionalnom svetištu Knock, gdje je sa pedesetak tisuća vjernika predvodio i molitvu Anđeoskog pozdravljena te postavio u kapeli ukazanja na Gospin kip zlatnu krunicu. Povjerio joj je sve obitelji svijeta, moleći je da im pomogne širiti Kristovo kraljevstvo.

„Pomozi da se bure i oluje, koje bijesne po našim vremenima, pretvore u bedeme vjere i dobrote, koji će se po najboljim običajima ovog naroda odupirati svemu onome što bi htjelo smanjiti dostojanstvo muškarca i žene stvorenih na sliku i priliku Božju i pozvanih na uzvišenu sudbinu vječnog života“, rekao je Papa. Osvrnuo se ponovno i na seksualno zlostavljanje maloljetnika i tražio čvrstu odluku za kažnjavanje počinitelja. Primjetio je kako se nitko od nas ne može osjećati nevinim pred tim dramatičnim događajima, kojima je oduzeta nevinost djece ili su bili udaljeni od majki te napušteni i izloženi sramoti.

Papa se sinoć u nuncijaturi susreo i s osmero žrtva tog seksualnog nasilja za koje je molio u crkvi Majke Božje prije susreta s mladencima. U jednosatnom razgovoru saslušao je njihove muke, očekivanja i molio ih za oproštenje u ime cijele Crkve. Taj je problem naišao na najjači odjek u irskim medijima.

Moramo biti odlučni u nastojanju oko pronalaženja istine i pravde – rekao je Papa prije molitve Anđeo Gospodnji u nacionalnom irskom marijanskom svetištu i molio Gospodina za oproštenje tih grijeha, skandala i izdaje, koju su osjetile brojne Božje obitelji. 'Potvrđujem odvažnu i odlučnu odluku da neću dopustiti da se tako nešto ponovi'. Molio je Gospu da pomogne onima koji su preživjeli tu dramu te da pomogne istražiteljima da pravedno osude tako strašna nasilja. Obiteljima je preporučio da se brinu za napuštene.

Papa se sjetio i vjernika u susjednoj Sjevernoj Irskoj za koje gaji u svojim molitvama – kako je rekao – osjećaje ljubavi i blizinu. Izrazio je zahvalnost zbog ekumenskih napredaka i pojačavanje prijateljstva i suradnje među kršćanskim zajednicama. Molio je da se svi Kristovi učenici trude oko napretka mira i izgradnje skladnog i pravednog društva za sinove današnjice. Sjetio se i zatvorenika, jamčeći svoju bliskost i molitvu za njih i za njihove obitelji.

Nakon susreta s državnim i političkim predstavnicima papa Franjo se jučer poslije podne najprije susreo s mladim bračnim parovima i istaknuo kako je svijetu potrebna revolucija ljubavi. Bračni život – kako su istaknuli u predstavljanju bračnih parova pedesetogodišnji Vincent i Theresa - nije jednostavan, već obvezatan, ali se isplati, našto je Papa odgovorio kako se od njih kao i od drugih starijih osoba, čuvara kolektivnih uspomena, može mnogo naučiti.

Susret se odvijao u intimnom ozračju i radosti te plača djece, koji je Papa nazvao „najljepšom glazbom, naljepošom propovvijedi i krikom nade“. Brak nije – kaže Papa –samo neka ustanova, već poziv, život koji ide naprijed, svjesna odluka da će se uzajamno cijeli život pomagati, štiti i brinuti jedan za drugoga. U društvu u kojem prevladava privremenost, u kojem se čuju samo potrebe protiv gladi i žeđe, u kojem se riskira mijenjati svaki dan posao, ljude i obećanja izgleda da ništa dragocjeno ne može trajati, pa ni ljubav. Postoji napast da cijeli život nešto mijenja i onda jednostavno umire. Ako se ljubav ne pomaže ljubavlju, onda traje malo.

U ljubavi nema privremenosti – istaknuo je Papa i dodao kako je ljubav Božji san za čovjeka. Radi se o ekskluzivnoj i trajnoj ljubavi, sakramentalnom znaku savezništva između Gospodina i njegove zaručnice Crkve, u kojoj je Isus uvijek nazočan, a njegova je ljubav hrid i sklonište u vremenskim iskušenjima, ali prije svega je to izvor trajnog rasta u čistoj i vječitoj ljubavi. Za bračnu pripravu potrebne su kateheze.

Vjeronauk se uči u školama i župama, ali najvažniji je dom, gdje se svakodnevnim primjerom roditelja koji vole Gospodina i vjeruju u njegovu riječ, najviše i najbolje uči vjera i molitva, poštivajući kršćanske svetkovine i proživljavajući solidarnost s onima koji trpe i žive na rubu društva. Suvremeni svijet ne vodi računa i nemoćnicima ni o svima onima koje smatra neproduktivnima - rekao je Papa mladencima i istaknuo da je svijetu potrebna revolucija ljubavi, u koju se svi oni moraju uključiti.

Potom je posjetio Prihvatni centar za beskućnike i siromahe, što ga već pola stoljeća vode oci kapucini pružajući sklonište, zdravstvenu i psihološku pomoć obiteljima. I u Irskoj kao i u drugim zemljama broj se siromaha povećava. Papa im je zahvalio za njihovo povjerenje u Crkvu i preporučio im da se mole za Crkvu, svećenike, redovnike i biskupe. Istaknuo je kako je svijetu potrebna revolucija ljubavi. Papa je ostao ganut bliskom nazočnošću redovnika među siromašnim majkama, djeci, mladima i obiteljima. Crkvi je potrebna blizina redovnika narodu. To je za vas Kristovo Tijelo i vaše svjedočanstvo. Crkvi su potrebna takva svjedočanstva. Nitko ne smije napustiti Centar gladan. Ovamo dolazi Isus. Kapucini pružaju pomoć napuštenim obiteljima, a da i im pritom ne uništavaju dostojanstvo. Za njih svaki od vas predstavlja Krista, rekao je Papa.

Najvažniji je događaj bio svakako susret s obiteljima iz 114 zemalja, koje su se okupile na stadionu pokraj Croke Parka. Nekoliko bračnih parova izreklo je vlastite probleme u proživljavanju bračnog života. Papa je istaknuo kako nema savršenih obitelji. Potrebno je opraštanje, jer bez stvarnog oprosta obitelji se ruše. Dobre obitelji izžaravaju radost Božje ljubavi, donose mir i postaju ustuk mržnji.

Papine su riječi o poslanju obitelji u suvremenom svijetu nazočni često prekidali jakim ovacijama. Vašim svjedočanstvom Evanđelja možete pomoći Bogu da ostvari svoj san, možete doprinijeti zbližavanju svih sinova Božjih kako bi rasli u jedinstvu i naučili što znači živjeti u miru kao jedna obitelj. Osvrćući se i na upotrebu društvenih sredstava prioćivanja u obiteljima, primijetio je kako su ta sredstva korisna, ali se s njima treba služiti razborito i umjereno kako ne bi poremetila mrežu istinskih vrednota, zatvarajući se u virtualnu stvarnost.

Sveti Otac je posebno preporučio izbjegavanje televizije i telefonskih razgovora pri jelu za stolom, jer je to odlična prilika za razgovor i izmjenu iskustava i sa djecom. Osvrnuo se i na dramu izbjegličkih obitelji. Sa zlom se može suočiti jedino s dobrim. Mržnja se prevladava opraštanjem. Preporučio je u društvo i nomadske obitelji i potrebu vođenja brige za djedove i bake, jer društvo koje ne vrjednuje njihovu ulogu nema budućnost, a i Crkva koja nema osjećaja za savezništvo pokoljenja, izgubit će i osjećaj za ono što stvarno vrijedi, a to je ljubav.

 
[ 11.11.2018. ] Schönborn: Svi vojnici bili su djeca Božja
[ 1.11.2018. ] Papa: Sveci su naša najvjernija braća i sestre
[ 31.10.2018. ] Asia Bibi oslobođena svih optužbi
[ 28.10.2018. ] Završila Biskupska sinoda o mladima
[ 20.10.2018. ] Papa izrazio spremnmost za put u Pyongyang
[ 17.10.2018. ] Papina audijencija srijedom
[ 16.10.2018. ] Prije 40 godina za Papu izabran kardinal Wojtila
[ 14.10.2018. ] Velika kanonizacija u Vatikanu
[ 29.9.2018. ] Papa iz službe otpustio čileanskog svećenika
[ 25.9.2018. ] Papa Franjo u pohodu Estoniji
[ 23.9.2018. ] Potpisan Sporazum o imenovanju biskupa u Kini
[ 23.9.2018. ] Papina misa u Kaunasu
[ 21.9.2018. ] Estonija s radošću i nadom očekuje papu Franju
[ 19.9.2018. ] Papa ukazao na važnost poštivanja roditelja
[ 18.9.2018. ] Predstavlj dokument o strukturi Sinode
[ 17.9.2018. ] Objavljena 'Završna poruka' iz Poznana
[ 13.9.2018. ] Susret Pape i svih predsjednika BK iz svijeta
[ 12.9.2018. ] Najgore ropstvo od vlastitog ega!
[ 11.9.2018. ] Vijeće kardinala solidarno s Papom
[ 31.8.2018. ] Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete