Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Nedjelja Dobroga pastira u Vatikanu
[ 22.4.2018. ]

Papa Franjo je na današnju Nedjelju Dobroga pastira, prigodom Dana molitve za svećenička zvanja, šesnaestorici đakona podijelio svećenički red.

Među zaređenima su i četrdesetogodišnji profesor računovodstva i jedan liječnik. Jedanaestorica ih pripada Rimskoj biskupiji, a petorica drugim redovničkim zajednicama i Neokatekumenskom putu. Među njima je bio i 37-godišnji Splićanin Juraj Bašković, koji je najprije u Splitu završio Fakultet elektrotehnike, a potom u Rimu filozofsko-teološki studij.

'Radost Evađelja koja nam otvara susret s Bogom i braćom ne može čekati našu tromost i lijenost. Ona nas ne dodiruje ako je samo udobno promatramo s prozora, opravdavajući se da čekamo bolja vremena, niti se ostvaruje za nas ako danas ne preuzimamo rizik izbora', stoji u poruci pape Franje.

Novozaređenim svećenicima Papa je preporučio da se ne umore biti milosrdni i da misle na svoje grijehe te da nastoje ugađati samo Bogu. Preporučio im je da uvijek gledaju na Dobrog pastira, koji nije došao da Mu se poslužuje, već služiti. 'Svećenik mora nastaviti Kristovo poslanje. Stoga je potrebno živjeti ono što se naučava, nastojeći se više sviđati Bogu, nego ljudima.'

'Isus je vrhovni svećenik Novog zavjeta i u Njemu je čitav Božji puk sastavni dio svećeništva. On je, međutim izabrao nekolicinu, kako bi javno u njegovo ime u Crkvi obavljali svećeničku službu za sve ljude i tako nastavili poslanje učitelja, svećenika i pastira', objasnio je Papa, pozvavši ih da svima nude Božju riječ, koju su sami primili s radošću. 'Čitajte i meditirajte riječ Božju, kako bi vjerovali u ono što čitate, naučavali ono što ste shvatili vjerom i živjeli ono što naučavate', preporučio je Papa novozaređenim svećenicima, a nazočne roditelje, rodbinu i prijatelje pozvao da mole za njih kako bi slušali, razlučivali i živjeli Gospodinov poziv.

'U hromom čovjeku što ga je – prema Djelima apostolskim – ozdravio sv. Petar nalazi se i svaki od nas, nalaze se i naše zajednice', rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru nakon mise tijekom koje je zaredio 16 novih svećenika. Dodao je kako svaki pojedinac može ozdraviti od tolikih oblika duhovnih nemoći kao što su častohleplje, lijenost i ponos – samo ako s povjerenjem preda vlastito postojanje u ruke uskrslog Gospodina.

Odgovajući na pitanja: Tko je Krist koji ozdravlja, što je zapravo Njegovo ozdravljanje, od čega nas liječi i pomoću koje vrsti ponašanja, Papa je primijetio kako odgovor nalazimo u današnjem Evanđelju, u kojem se Isus predstavlja kao dobar pastir. 'Dobar pastir daje i život svoj za svoje ovce. To se ne može svesti na emotivnu sugestiju bez ikakve stvarnosti. Isus nas ozdravlja svojim životom pastira koji žrtvuje svoj život za nas, dajući nam do znanja da naš život vrijedi toliko da Mu se isplati predati svoj život.'

Onaj koji nas ozdravlja, omogućava nam – kaže papa Franjo – da živimo lijepim i plodnim životom. Isus kaže da dobar pastir poznaje svoje ovce i one prepoznavaju Njega, kao što Otac poznaje Njega i On poznaje Oca. 'Isus ne govori o intelektualnom prepoznavanju, već o osobnim odnosima, osobnoj naklonosti, uzajamnoj nježnosti, o refleksiji intimnog odnosa ljubavi između Njega i Oca. Na taj se nači rađa živi i osobni odnos s Isusom', objasnio je Papa i preporučio nam da dopustimo Isusu da nas upozna, jer On vodi računa o svima nama i poznaje nas u dubinama našeg srca, pozna naše odlike i manjke, planove koje smo ostvarili i razočaravajuće nade.

On nas ipak prihvaća takve kakvi jesmo, vodi nas svojom ljubavlju kako bismo mogli prijeći i neprohodne staze, a da pritom ne promašimo put. Zato je potrebno da upoznamo i susretnemo Isusa, nastojeći Ga slijediti, napuštajući samovjerena stajališta da možemo sami hodati. Moramo Ga slijediti na novim putevima, koji nam otvaraju pogled na široka obzorja. 'Kad se u našim zajednicama ohladi želja za životom povezanim s Kristom, neizbježno prevladavaju drugačiji načini mišljenja i nedosljednosti života s Evanđeljem', zaključio je papa Franjo.

Nazočnima je povjerio i svoju zabrinutost zbog najnovijih zbivanja u Nikaragvi, gdje je zbog socijalnih prosvjeda došlo do sukoba u kojima je bilo i žrtava. Pridružujući se zabrinutosti tamošnjih biskupa, izrazio je svoju blizinu molitvama za tu dragu mu zemlju, tražeći da se prekine s nasiljem i izbjegne krvoproliće te da se otvorena pitanja nastoji riješiti mirnim putem i s osjećajem odgovornosti. (HKR/A.S.)

 
[ 22.6.2018. ] Papa na obljetnici Svjetskog vijeća Crkava
[ 20.6.2018. ] Papina opća audijencija
[ 19.6.2018. ] Predstavljen radni dokument za Sinodu o mladima
[ 16.6.2018. ] Papa potaknuo na solidarnost s migrantima
[ 14.6.2018. ] Poruka pape Franje za 2. Svjetski dan siromaha
[ 13.6.2018. ] Papa započeo novi ciklus kateheza
[ 6.6.2018. ] Papina audijencija o sakramentu svete potvrde
[ 3.6.2018. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 1.6.2018. ] Novi susret Pape sa žrtvama pedofila iz Čilea
[ 31.5.2018. ] Mons. Hoser apostolski Vizitator u Međugorju
[ 13.5.2018. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 6.5.2018. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 2.5.2018. ] Papina audijencija srijedom posvećena krštenju
[ 29.4.2018. ] Papa ohrabruje korejski poluotok
[ 23.4.2018. ] Europski susret misijskih animatora djece
[ 22.4.2018. ] Još jedan svećenik ubijen u Meksiku
[ 22.4.2018. ] Nedjelja Dobroga pastira u Vatikanu
[ 20.4.2018. ] Papa Franjo posjetio Molfette
[ 18.4.2018. ] Papina opća audijencija
[ 16.4.2018. ] 'Svaki apel za mirom u Siriji umire'
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete