Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Predstavljena pobudnica Gaudete et Exsultate
[ 9.4.2018. ]

U Vatikanu je danas predstavljena nova, treća po redu apostolska pobudnica pape Franje 'Gaudete et Exsultate' (Radujte se i kličite), o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

'Za kršćane bi pomaganje siromašnima trebao biti prioritet poput borbe protiv pobačaja', ističe papa Franjo u danas objavljenoj apostolskoj pobudnici Gaudete et Exsultate, u kojoj je ponovio potrebu da se Katolička Crkva fokusira na milosrđe više nego na doktrinu.

U Tiskovnom uredu Svete Stolice novu su apostolsku pobudnicu o pozivu na svetost u suvremenom svijetu predstavili mons. Angelo De Donatis, Gianni Valente i Paola Bignardi iz Katoličke akcije.

Na četrdeset četiri stranice apostolske pobudnice papa Franjo ističe i da nije dopušteno gledati na stanje migranata kao na 'manje važan problem' u usporedbi s ozbiljnim bioetičkim pitanjima poput borbe protiv eutanazije ili pobačaja.

'Naša zaštita nevinog nerođenog djeteta mora biti jasna, odlučna i strastvena, jer je u pitanju dostojanstvo ljudskog života koji je uvijek svet. Jednako tako sveti su, međutim, i životi siromašnih, onih već rođenih, u oskudici, napuštenih i neprivilegiranih, nemoćnih i starih izloženih eutanaziji, žrtava prodaje ljudi, novih oblika ropstva i svakog oblika odbacivanja', dodaje Papa.

'Kršćaninu nije moguće razmišljati o svojoj misiji na zemlji, a da je ne shvati kao put svetosti', piše nadalje Papa, objašnjavajući kako sveci nisu samo oni koji su već proglašeni blaženima i svetima, već Božji narod, to jest svaki od nas, koji može živjeti svetost kao put satkan od svakodnevnih malih djela. 'Svetost je najljepše lice Crkve', ističe papa Franjo, koji tragom sv. Ivana Pavla II. podsjeća da i izvan Katoličke crkve i na vrlo različitim područjima, Duh pobuđuje znakove svoje prisutnosti, kao što pokazuje svjedočanstvo mučenikâ, koji su postali zajednička baština katolika, pravoslavnih, anglikanaca i protestanata.

'Volim vidjeti svetost u strpljivom Božjem narodu, u roditeljima koji s toliko ljubavi odgajaju svoju djecu, u muškarcima i ženama koji rade da donesu kruh kući, u bolesnima, starijim redovnicama koje su sačuvale osmijeh na licu. U toj postojanosti kako bi se kročilo naprijed iz dana u dan vidim svetost vojujuće Crkve. To je svetost iz susjedstva', ističe Papa.

'Nije zdravo voljeti tišinu i izbjegavati susrete s drugima, željeti odmor i odbacivati aktivnost, tražiti molitvu i podcjenjivati služenje', piše Papa koji u novoj pobudnici potiče živjeti kontemplaciju i usred akcije i kloniti se napasti da se pastoralnu predanost i zauzimanje u svijetu stavi na drugo mjesto, kao da bi to bile 'distrakcije' na putu posvećenja i unutarnjeg mira. U svijetu u kojem je sve ispunjeno riječima, prolaznim užicima i bukom moramo zaustaviti tu 'grozničavu utrku' kako bismo, kroz tišinu, ponovno osvojili osobni prostor i suočili se s istinom o sebi samima, da bismo dopustili da ga zaposjedne Gospodin.

Papa upozorava i na apsolutizaciju slobodnog vremena u kojem možemo bez ograničenja koristiti one uređaje koji nude zabavne i prolazne užitke. Kao i Kongregacija za nauk vjere u nedavnom pismu Placuit Deo, i Papa u novoj pobudnici oštro osuđuje neognosticizam i neoplagijanizam, ističući kako nismo opravdani našim djelima i našim naporima, već Gospodinovom milošću koji preuzima inicijativu.

'Hedonistički konzumerizam može se s nama okrutno poigrati', piše u nastavku Papa, jer u opsjednutosti zabavom na kraju bivamo previše usredotočeni na sebe same, na svoja prava i vodimo ogorčenu borbu da se izborimo za slobodno vrijeme za uživanje u životu'. Papa poziva njegovati određenu skromnost i na borbu protiv ove groznice koju nam potrošačko društvo nameće da nam proda stvari i koje nas na kraju pretvara u nezadovoljne siromahe koji žele imati sve i probati sve. 'I konzumerizam površnih informacija i oblici brzog i virtualnog komuniciranja mogu biti faktor zaglušivanja koji nam oduzima sve naše vrijeme i udaljava nas od braće koja pate', ističe Papa: 'Usred ovog suvremenog ponora, evanđelje ponovo odjekuje da nam ponudi drugačiji, zdraviji i sretniji život'.

'Crkva ne treba toliko birokrate i službenike, već oduševljene misionare, prožete zanosom prenošenja istinskog života', ponovio je Papa, koji podsjeća da sveci iznenađuju, jer nas njihov život poziva da izađemo iz mirne i otupljujuće osrednjosti. 'Bog je uvijek novost', ponavlja papa Franjo: 'On nas vodi tamo gdje je čovjek najranjiviji i gdje ljudska bića, ispod vanjštine i površnosti i konformizma, i dalje traže odgovor na pitanje o smislu života. Bog se ne boji! On uvijek nadilazi naše sheme i ne boji se periferija, On sâm je postao periferija. Isus nas prethodi u srcu tog brata, u njegovu ranjenom tijelu, u njegovu potlačenom životu, u njegovoj duši u kojoj vlada tama.'

Papa ističe i odlučni NE otupjelosti i inertnosti. 'Dobro otvorimo oči i uši, a prije svega srce, da bismo osjetili potresnost onoga što se događa oko nas i čuli vapaja žive i djelotvorne Riječi Uskrsloga', piše Papa.

 
[ 20.10.2018. ] Papa izrazio spremnmost za put u Pyongyang
[ 17.10.2018. ] Papina audijencija srijedom
[ 16.10.2018. ] Prije 40 godina za Papu izabran kardinal Wojtila
[ 14.10.2018. ] Velika kanonizacija u Vatikanu
[ 29.9.2018. ] Papa iz službe otpustio čileanskog svećenika
[ 25.9.2018. ] Papa Franjo u pohodu Estoniji
[ 23.9.2018. ] Potpisan Sporazum o imenovanju biskupa u Kini
[ 23.9.2018. ] Papina misa u Kaunasu
[ 21.9.2018. ] Estonija s radošću i nadom očekuje papu Franju
[ 19.9.2018. ] Papa ukazao na važnost poštivanja roditelja
[ 18.9.2018. ] Predstavlj dokument o strukturi Sinode
[ 17.9.2018. ] Objavljena 'Završna poruka' iz Poznana
[ 13.9.2018. ] Susret Pape i svih predsjednika BK iz svijeta
[ 12.9.2018. ] Najgore ropstvo od vlastitog ega!
[ 11.9.2018. ] Vijeće kardinala solidarno s Papom
[ 31.8.2018. ] Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu
[ 26.8.2018. ] Papa na Svjetskom susretu obitelji u Irskoj
[ 25.8.2018. ] Irska dočekala Papu u nadi za obnovom
[ 21.8.2018. ] Počinje Svjetski susret obitelji
[ 19.8.2018. ] Američka biskupska konferencija traži oprost
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete