Naslovna stranica Uto, 23.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
'Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost'
[ 1.10.2017. ]

Na završetku radnog dijela plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija u Minsku sudionici uputili završnu poruku.
'Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost: Europa nije samo zemlja, već je duhovni zadatak' - stoji u završnoj poruci objavljenoj jučer na završetku radnog dijela plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija u Minsku.

'Želimo da Isusova riječ dopre do srca Europe: 'Ne boj se, ja sam s tobom'. Ne boj se stara Europo biti to što jesi, nastavi putom svojih očeva koji su te sanjali kao dom narodâ i državâ, kao majku brojne djece i bogate kulture, zemlju otvorenog i cjelovitog humanizma. Dà, ne boj se, vjeruj! Crkva, iskusna u čovjekoljublju, ti je prijatelj: s pogledom uprtim u Krista i evanđelje, kroči s tobom prema budućnosti pomirenja, pravednosti i mira', stoji u poruci.

Sudionici plenarnog zasjedanja održanog u Bjelorusiji, u Minsku, obnovili su svoju opredijeljenost da s oduševljenjem budu dionici puta ovog kontinenta, koji ima nešto veliko ponuditi svima u logici reciprociteta. Usprkos tendencijama koje nastoje izolirati čovjeka, izrazili su uvjerenje u jedinstvo duhovnih i etičkih ideala koji su oduvijek duša i sudbina Europe, kao i u kontinuirani put pomirenja koji je dio ne samo povijesti, nego i života, a koji vodi prema poštivanju i valorizaciji različitih tradicija i religija odbacujući svaki ekstremizam.

U poruci je, uz ostalo, izraženo ohrabrenje narodima i državama da reagiraju na snažne sugestije sekularizma, koji potiče na život bez Boga ili da ga se ograniči na privatni prostor, potičući klicu individualizma i stvarajući samoću. Poznato je, između ostalog, kako je otvorenost životu – u svakoj njegovoj fazi – pokazatelj nade, a stopa nataliteta najbolji znak zdravstvenog stanja društva.

Biskupi su posvetili pozornost i stvarnosti mladih, što je tema sljedeće Sinode Crkve. Na vidjelo je izašla velika naklonost europskih biskupa: naklonost koja se preobražava u molitvu, veću bliskost, želju za slušanjem i praćenjem mladih strpljivo i s ljubavlju.

Crkva čvrsto vjeruje u mlade ljude, gaji poštovanje i ima povjerenje u njih, kao majka za svoju djecu, ističu biskupi u poruci potvrđujući da će i u nestalnoj kulturi, raširenoj individualističkoj ogorčenosti, sukobima i nepravdama biti njihovi suputnici kroz život, da će im pomoći osjetiti da je evanđelje navještaj velikoga 'da' životu, ljubavi, slobodi, radosti: to znači reći 'da' Kristu.

Na ovom putu naše zajednice su s nama i s našim svećenicima, kako bismo bili znak nade, zajedništva, djelatne dobrohotnosti: duboki i živi korijen je Krist, koji govori srcu i razumu svakog pojedinca kao i Staroga kontinenta, da pronađe sebe samog onkraj politike i ekonomije, stoji u Završnoj poruci s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija.

Dodajmo ovome da će poljski grad Poznań biti domaćin idućeg plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija. Kako je najavio predsjednik Poljske biskupske konferencije i potpredsjednik Vijeća mons. Stanislaw Gadecki, inače nadbiskup Poznańa. Plenarno zasjedanje bit će održano od 13. do 16. rujna 2018. Naime, sljedeće godine Poljska slavi 1050. obljetnicu dolaska prvog biskupa na tlo Poljske, koji je sjedište imao upravo u Poznańu, i 100. obljetnicu nezavisnosti.

 
[ 20.10.2018. ] Papa izrazio spremnmost za put u Pyongyang
[ 17.10.2018. ] Papina audijencija srijedom
[ 16.10.2018. ] Prije 40 godina za Papu izabran kardinal Wojtila
[ 14.10.2018. ] Velika kanonizacija u Vatikanu
[ 29.9.2018. ] Papa iz službe otpustio čileanskog svećenika
[ 25.9.2018. ] Papa Franjo u pohodu Estoniji
[ 23.9.2018. ] Potpisan Sporazum o imenovanju biskupa u Kini
[ 23.9.2018. ] Papina misa u Kaunasu
[ 21.9.2018. ] Estonija s radošću i nadom očekuje papu Franju
[ 19.9.2018. ] Papa ukazao na važnost poštivanja roditelja
[ 18.9.2018. ] Predstavlj dokument o strukturi Sinode
[ 17.9.2018. ] Objavljena 'Završna poruka' iz Poznana
[ 13.9.2018. ] Susret Pape i svih predsjednika BK iz svijeta
[ 12.9.2018. ] Najgore ropstvo od vlastitog ega!
[ 11.9.2018. ] Vijeće kardinala solidarno s Papom
[ 31.8.2018. ] Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu
[ 26.8.2018. ] Papa na Svjetskom susretu obitelji u Irskoj
[ 25.8.2018. ] Irska dočekala Papu u nadi za obnovom
[ 21.8.2018. ] Počinje Svjetski susret obitelji
[ 19.8.2018. ] Američka biskupska konferencija traži oprost
 
 
Sveti Ivan Kapistran
Njegovo propovijedanje mnoge je vratilo u okrilje Katoličke crkve. Svečano ga slave vjernici u Iloku. Ne zna se točno gdje mu je grob.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete