Naslovna stranica Ned, 19.11.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Papa u Kolumbiji
[ 8.9.2017. ]

'Poput Petra, znamo što znači raditi i ne polučiti nikakav rezultat. Ali Isusova zapovijed Petru da ponovno baci mreže nije upućena samo njemu' Papa Franjo predvodio je jučer prvu misu tijekom apostolskog pohoda Kolumbiju, u Parku Simon Bolivar

„Mi se možemo zaplesti u beskonačne rasprave, zbrajati neuspjele pokušaje i nabrajati napore koji su bili uzaludni. Poput Petra, znamo što znači raditi i ne polučiti nikakav rezultat. Ali Isusova zapovijed Petru da ponovno baci mreže nije upućena samo njemu', rekao je u propovijedi.

'Baciti mreže podrazumijeva odgovornost', nastavio je papa istaknuvši da je kolumbijsko društvo pozvano postati 'snažna mreža'. Ta će mreža obuhvatiti sve, radeći na obrani i očuvanju ljudskog života, osobito kad je najkrhkiji i najranjiviji: u majčinu krilu, u djetinjstvu, u starosti, u stanjima invalidnosti i u situacijama društvene marginaliziranosti.

„Pozvani smo dozivati jedni druge da nitko ne ostane prepušten na milost i nemilost oluji; uvesti u lađu sve obitelji, otvoriti prostor zajedničkom dobru iznad sitnih i pojedinačnih interesa, preuzeti brigu za najslabije promičući njihova prava', rekao je Papa ukazavši na Petrov primjer koji „poznaje svoju malenost, veličinu Božje riječi i Isusova djelovanja.

„Kao što je pozvao Šimuna Petra, tako Isus poziva i nas da izvezemo na pučinu, potiče nas da dijelimo rizik, da ostavimo svoje egoizme i da ga slijedimo; da odbacimo strahove koji ne dolaze od Boga, koji nas koče i priječe da hitno prionemo izgrađivanju mira i promicanju života', zaključio je svoju homiliju Papa.


A tijekom susreta s kolumbijskim vlastima papa je rekao da se samo putem vjere i nade mogu nadvladati brojne nedaće te izgraditi zemlju koja je domovina i dom svim Kolumbijcima. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim u okončanju oružani sukob u toj zemlji i u traženju putova pomirenja. Potaknuo je na daljnju izgradnju jedinstva i mirnog suživota te promicanje kulture susreta. 'Što je put k miru i razumijevanju zahtjevniji, to snažnija moraju biti naša nastojanja da priznamo jedni druge, da izliječimo rane, da gradimo mostove, da jačamo odnose i podupiremo jedni druge', kazao je Sveti Otac.

Potaknuo je predstavnike vlasti da svoj pogled usmjere prema marginaliziranima, isključenima i odbačenima istaknuvši da su svi potrebni u stvaranju i oblikovanju društva.
'Naš je pogled usredotočen prema najslabijima, ugnjetavanima i zlostavljanima, onima koji nemaju glasa. Prepoznajmo žene, njihov doprinos, njihove talente. Kolumbiji treba sudjelovanje svih kako bi se s nadom suočila s budućnošću'.

Podsjetio je kako je Crkva, vjerna svom poslanju, posvećena miru, pravdi i dobru svih. Kako je naglasio, naročito je sveto poštovanje ljudskoga života, iznad svega najslabijih i najranjivijih. Ukazao je i na društvenu važnost obitelji koju je Bog zamislio kao plod bračne ljubavi, a u kojoj učimo živjeti i pripadati jedni drugima usprkos našim razlikama. Želio sam doći kako bih vam rekao da niste sami. Ovaj posjet želi biti poticaj vama, doprinos koji će olakšati put prema pomirenju i miru', – kazao je na kraju papa Franjo. (IKA/HKR)

 
[ 14.11.2017. ] Papa izrazio sućut zbog potresa u Iraku i u Iranu
[ 12.11.2017. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 11.11.2017. ] Etika solidarnosti temelj mirnog suživota!
[ 9.11.2017. ] Blagdan posvete Lateranske bazilike
[ 9.11.2017. ] Uskoro dekret o herojskim krepostima Ivana Pavla I
[ 8.11.2017. ] Euharistija - 'srce' Crkve
[ 5.11.2017. ] Indija: Nova blaženica mučenica zaštitnica žena
[ 4.11.2017. ] Zadušnica za kardinale i biskupe
[ 1.11.2017. ] Papa oštro osudio terorističke napade
[ 24.10.2017. ] Papa Franjo primio patrijarha Teofila III.
[ 22.10.2017. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 18.10.2017. ] Papin apel povodom bombaškog napada u Somaliji
[ 8.10.2017. ] Papin Angelus
[ 6.10.2017. ] 'Dostojanstvo maloljetnika u digitalnom svijetu'
[ 1.10.2017. ] 'Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost'
[ 30.9.2017. ] Minsk: Završi dan zasjedanja CCEE-a
[ 29.9.2017. ] Minsk: Vijeće europskih biskupskih konferencija
[ 8.9.2017. ] Papa u Kolumbiji
[ 7.9.2017. ] Papa stigao u Kolumbiju, dočekale ga tisuće ljudi
[ 6.9.2017. ] Započeo Papin apostolski pohod Kolumbiji
 
 
Sveta Janja Asiška
Uz sestru sv. Klare, Janju Asišku, Crkva se danas spominje i svete Matilde von Hackenborn, koja je promicala pobožnost Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Priča o slobodi
Iz pera vjeroučiteljice Natalije Lidije Kivač
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete