Naslovna stranica Ned, 27.5.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Split: Proslavljena svetkovina sv. Dujma
[ 7.5.2018. ]

Predvoditelj mise mons. Rogić pozvao na molitvu sv. Duji da ne zaboravi svoj Grad, da nad njime bdije, i da svima isprosi snagu vjere koja nevolje pobjeđuje i ustrajava u vjernosti Kristu.
U znaku hoda k Trećem susretu hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, proslavljena je svetkovina sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita. Svečano misno slavlje na prigodnom oltaru na splitskoj Rivi predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a prethodila mu je tradicionalna procesija od katedrale u kojoj su nošene svečeve moći.

'Sveti Duje, pomozi nam svojim primjerom, svojim zagovorom, da ne budemo mlaki kršćani – učvrsti nam vjeru – ispravi životne pute – učvrsti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost'. Istaknuo je biskup Rogić koji je u propovijedi progovorio o mučeništvu u Dujmovo i u naše vrijeme.

U vrijeme prve Crkve svjedočanstvo vjere sv. Dujma bilo je obučeno u dar mučeništva jer nije htio dopustiti da ga išta rastavi od Kristove ljubavi, rekao je mons. Rogić te naglasio: 'Snaga mučeništva jest u ljubavi za Boga, u svjedočenju istine spasenja Božjeg po Isusu Kristu, u odlučnosti ostati Božji i po cijenu gubitka zemaljskog života'.

Vrijeme sv. Duje i prve Crkve bilo je vrijeme progona i iskušenja kada su kršćani bili nepoželjni jer su smatrani prijetnjom da donose drugačiji poredak društva i vrijednosti, rekao je propovjednik. Dodao je da i naše vrijeme, poslije toliko stoljeća kršćanstva, nosi nove izazove, kušnje i progone, možda drukčije vrste, ali u nekim krajevima svijeta progoni su gotovo identični prvim stoljećima.

'Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu IZAZOV je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, stvoritelj i spasitelj po svome Sinu. Da čovjekov život dobiva smisao po vječnosti na koju je od Boga pozvan. Svjedočiti da je Krist uskrsnuo, da je živ i da je s nama do svršetka svijeta. Iz toga proizlazi živa želja biti pravedan, sačuvati poštenje (u svim odnosima), poštenje koje se tako jasno očituje u Isusovu zlatnom pravili: ne čini drugome što ne želiš da drugi učini tebi!', rekao je mons. Rogić.

Šibenski biskup je istaknuo da kršćani danas trebaju oduševljeno svjedočiti svoju vjeru unatoč svim protivljenjima i drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina, te sačuvati čovjeka – sliku Božju, po Božjoj zamisli, usprkos onoj koja se nameće kao nova u nekoj apsolutnoj slobodi novog određivanja što je dobro, a što zlo. 'Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja. To onda ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje (progoni) koji se nadvijaju na današnje kršćane'.

Propovjednik je također naglasio da se suvremeni izazovi i kušnje mogu nadvladati na sljedeći način: 'Ostati čvrsto s Bogom povezan u osobnoj molitvi, po molitvi u obitelji, po nedjeljnoj svetoj misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljen u vjeri poput prvih mučenika, kao sveti Duje – zagledani u vječnost, u Uskrslog Krista. On ima zadnju riječ, njemu idemo. Život s Bogom zauvijek i naš je cilj!'

Biskup Rogić je na kraju propovijedi poručio da dobro pobjeđuje zlo, i da je Isus slao svoje učenike da donose mir i dobro. Na slavlju su bili prisutni predstavnici državnog vrha, županijskih i gradskih vlasti. Koncelebrirali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, više hrvatskih biskupa, provincijala i svećenika, te domaćin nadbiskup Marin Barišić koji je na kraju slavlja podsjetio da Nadbiskupija ulazi u bližu organizacijsku pripravu Susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Splitu. Poželio je da ona bude pod zaštitom sv. Dujma i svih hrvatskih svetaca posebno ističući bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Obitelj je bila i u središtu pozdravnog govora splitsko-makarskog nadbiskupa koji ju je nazvao sigurnosnom branom. Ona filtrira tokove podataka i šumu znanja te bez obitelji čovjek postaje izloženi pojedinac, dostatan sam sebi, bez potrebe i navike da živi s drugima i za druge.

Da je obitelj izvor života i radosti, zalog budućnosti i temelj svake naše obnove istaknuo je mons. Barišić i sinoć na svečanosti otvaranja moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici. Po običaju moćnik na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskoga kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Dujmov nasljednik nadbiskup Barišić zamolio je, među ostalim, za pomoć svetog zaštitnika da znamo cijeniti bogatstvo i važnost obitelji – izvora života i radosti, pa i pod cijenu žrtve i tolikih križeva.

 
[ 25.5.2018. ] Biskupi Slavonske crkvene pokrajine u Srijemskoj M
[ 24.5.2018. ] Splitski svećenici na susretu u Vepricu
[ 23.5.2018. ] Priopćenje Hvarske biskupije
[ 22.5.2018. ] Hrvati u Njemačkoj na hodočašćima
[ 22.5.2018. ] Mise za maturante u Požegi i Zagrebu
[ 22.5.2018. ] Blagdan Marije Majke Crkve u Trnovčici
[ 22.5.2018. ] Proslavljen Dan Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci
[ 21.5.2018. ] Održano 60. Međunarodno vojno hodočašće
[ 20.5.2018. ] Biskup Košić o 'Hodu za život' i referendumu
[ 19.5.2018. ] U Zadru katolička osnovna škola
[ 18.5.2018. ] Počeo biskupijski proces za s. Žarku i susestre
[ 17.5.2018. ] Dubrovački svećenici upoznati s novim dokumentima
[ 16.5.2018. ] HKR ušao u sustav Hrvatske katoličke mreže!
[ 15.5.2018. ] Počelo hodočašće vojske i policije u Lurd
[ 13.5.2018. ] Prije 23 godine ubijeni vlč. Lukenda i s. Cecilija
[ 12.5.2018. ] Nadbiskup Puljić na komemoraciji na Bleiburgu
[ 12.5.2018. ] Siniša Kovačić s varaždinskim novinarima
[ 12.5.2018. ] Proslavljen sv. Prošper, zaštitnik grada Hvara
[ 11.5.2018. ] 'Gospina Bosna-pod okriljem Rajske Djeve'
[ 10.5.2018. ] Hrvatica vrhovna glavarica Karmela BSI-a
 
 
Sv. Augustin Kenterberijski
Sveti Augustin Kenterberijski, čiji blagdan danas slavimo, s pravom se zove apostolom engleskoga naroda.
Detaljan pregled članka
 
Naše čežnje
Autor: fra Mario Knezović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete