Naslovna stranica Ned, 19.8.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Split: Proslavljena svetkovina sv. Dujma
[ 7.5.2018. ]

Predvoditelj mise mons. Rogić pozvao na molitvu sv. Duji da ne zaboravi svoj Grad, da nad njime bdije, i da svima isprosi snagu vjere koja nevolje pobjeđuje i ustrajava u vjernosti Kristu.
U znaku hoda k Trećem susretu hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, proslavljena je svetkovina sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita. Svečano misno slavlje na prigodnom oltaru na splitskoj Rivi predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a prethodila mu je tradicionalna procesija od katedrale u kojoj su nošene svečeve moći.

'Sveti Duje, pomozi nam svojim primjerom, svojim zagovorom, da ne budemo mlaki kršćani – učvrsti nam vjeru – ispravi životne pute – učvrsti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost'. Istaknuo je biskup Rogić koji je u propovijedi progovorio o mučeništvu u Dujmovo i u naše vrijeme.

U vrijeme prve Crkve svjedočanstvo vjere sv. Dujma bilo je obučeno u dar mučeništva jer nije htio dopustiti da ga išta rastavi od Kristove ljubavi, rekao je mons. Rogić te naglasio: 'Snaga mučeništva jest u ljubavi za Boga, u svjedočenju istine spasenja Božjeg po Isusu Kristu, u odlučnosti ostati Božji i po cijenu gubitka zemaljskog života'.

Vrijeme sv. Duje i prve Crkve bilo je vrijeme progona i iskušenja kada su kršćani bili nepoželjni jer su smatrani prijetnjom da donose drugačiji poredak društva i vrijednosti, rekao je propovjednik. Dodao je da i naše vrijeme, poslije toliko stoljeća kršćanstva, nosi nove izazove, kušnje i progone, možda drukčije vrste, ali u nekim krajevima svijeta progoni su gotovo identični prvim stoljećima.

'Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu IZAZOV je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, stvoritelj i spasitelj po svome Sinu. Da čovjekov život dobiva smisao po vječnosti na koju je od Boga pozvan. Svjedočiti da je Krist uskrsnuo, da je živ i da je s nama do svršetka svijeta. Iz toga proizlazi živa želja biti pravedan, sačuvati poštenje (u svim odnosima), poštenje koje se tako jasno očituje u Isusovu zlatnom pravili: ne čini drugome što ne želiš da drugi učini tebi!', rekao je mons. Rogić.

Šibenski biskup je istaknuo da kršćani danas trebaju oduševljeno svjedočiti svoju vjeru unatoč svim protivljenjima i drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina, te sačuvati čovjeka – sliku Božju, po Božjoj zamisli, usprkos onoj koja se nameće kao nova u nekoj apsolutnoj slobodi novog određivanja što je dobro, a što zlo. 'Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja. To onda ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje (progoni) koji se nadvijaju na današnje kršćane'.

Propovjednik je također naglasio da se suvremeni izazovi i kušnje mogu nadvladati na sljedeći način: 'Ostati čvrsto s Bogom povezan u osobnoj molitvi, po molitvi u obitelji, po nedjeljnoj svetoj misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljen u vjeri poput prvih mučenika, kao sveti Duje – zagledani u vječnost, u Uskrslog Krista. On ima zadnju riječ, njemu idemo. Život s Bogom zauvijek i naš je cilj!'

Biskup Rogić je na kraju propovijedi poručio da dobro pobjeđuje zlo, i da je Isus slao svoje učenike da donose mir i dobro. Na slavlju su bili prisutni predstavnici državnog vrha, županijskih i gradskih vlasti. Koncelebrirali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, više hrvatskih biskupa, provincijala i svećenika, te domaćin nadbiskup Marin Barišić koji je na kraju slavlja podsjetio da Nadbiskupija ulazi u bližu organizacijsku pripravu Susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Splitu. Poželio je da ona bude pod zaštitom sv. Dujma i svih hrvatskih svetaca posebno ističući bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Obitelj je bila i u središtu pozdravnog govora splitsko-makarskog nadbiskupa koji ju je nazvao sigurnosnom branom. Ona filtrira tokove podataka i šumu znanja te bez obitelji čovjek postaje izloženi pojedinac, dostatan sam sebi, bez potrebe i navike da živi s drugima i za druge.

Da je obitelj izvor života i radosti, zalog budućnosti i temelj svake naše obnove istaknuo je mons. Barišić i sinoć na svečanosti otvaranja moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici. Po običaju moćnik na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskoga kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Dujmov nasljednik nadbiskup Barišić zamolio je, među ostalim, za pomoć svetog zaštitnika da znamo cijeniti bogatstvo i važnost obitelji – izvora života i radosti, pa i pod cijenu žrtve i tolikih križeva.

 
[ 18.8.2018. ] Jačanje pastorala mladih u Sisačkoj biskupiji
[ 16.8.2018. ] Pismo sućuti kardinala Bozanića
[ 15.8.2018. ] U Mariji - cijelo čovječanstvo na strani Boga
[ 14.8.2018. ] Spomen na branitelje u Bosanskom Grahovu
[ 13.8.2018. ] Mrzljak: Zašto nismo Isusovi svjedoci
[ 12.8.2018. ] Mladi hodočastili od Solina do Sinja
[ 11.8.2018. ] Više informacija o župi na Plovaniji u Zadru
[ 6.8.2018. ] Napad na župnika u Zadru
[ 5.8.2018. ] Knin: Dan pobjede i zahvalnosti Hrvatske
[ 4.8.2018. ] Fra Gracijan Gašperov više nije franjevac
[ 2.8.2018. ] Okupljanje tisuća mladih u Međugorju
[ 31.7.2018. ] Mons. Barišić o pokojnom Oliveru
[ 30.7.2018. ] Intenzivira se priprema za SHKO 2018.
[ 29.7.2018. ] Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini
[ 28.7.2018. ] Sarajevo: Međunarodna konferencija teologa
[ 27.7.2018. ] Obilježena 25. obljetnica Doma sv. Ane
[ 26.7.2018. ] Apel Hrvatskoga Caritasa za Grčku
[ 24.7.2018. ] Biskup Perić primio mons. Hosera
[ 23.7.2018. ] Nadbiskup Hoser preuzeo službu u Međugorju
[ 22.7.2018. ] Inter Ecclesias u Dubrovniku
 
 
Sveti Ivan Eudes
Ovaj svetac utemeljitelj je Družbe Isusa i Marije koja se brinula za odgoj svećenika.
Detaljan pregled članka
 
Razmatranje Marijine vjere – o krunici
Autor: dr. don Ivan Bodrožić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete