Naslovna stranica Uto, 11.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Nova knjiga o Stepincu predstavljena i u Sarajevu
[ 21.2.2018. ]

Knjiga mons. Jurja Batelje 'Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca' predstavljena je sinoć u ispunjenoj velikoj dvorani Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, koji je svoje izlaganje naslovio 'Udari pastira i ovce će se razbježati', govorio je o stanju Crkve u Hrvata koja je u komunističkom razdoblju ostala bez pastira. Posebno se osvrnuo na sustavno trovanje kardinala Stepinca u zatvoru, kao i na dio u seciranju nakon njegove smrti, istaknuvši sudbinu ukradenoga i spaljenoga kardinalova srca.

Potom je mons. Batelja u multimedijalnoj prezentaciji predstavio veliki broj fotografija, poglavito Stepinca u bosanskohercegovačkim mjestima i gradovima te niz važnih dokumenata, donedavno cenzuriranih. 'Ja sam knjigu sazdao od dokumenata, najčešće udbaških, koje treba provjeriti na mnogim stranama, jer nisu svi pouzdani. Kada je kardinal preuzeo nadbiskupiju, prva mu je želja bila izliječiti vjersko neznanje naroda, što je pokušao slavljenjem euharistijskih i marijanskih kongresa. Zato je u svojoj nadbiskupiji proslavio 19 euharistijskih i tri marijanska kongresa', istaknuo je mons. Batelja.

Svoje izlaganje završio je citiranjem samoga blaženika: 'Mogu ja ostaviti kosti u Krašiću i nemam baš ništa protiv toga ako je volja Božja. Ali ako misle ovakvim mjerama slomiti Katoličku Crkvu, onda su velike naivčine jer Katolička Crkva ne upire se ni na kardinala Stepinca, ni na bilo kojeg čovjeka, nego na Isusa Krista, kojega na zemlji zamjenjuje Petar, Sveti Otac.'

'Te riječi meni daje sigurnost da sve sile koje se protive Stepinčevoj kanonizaciji ne mogu uspjeti jer on ne stoji samo sa svojom ljudskom snagom, nego iza njega stoji Onaj koji ga je uzeo k sebi', zaključio je mons. Batelja.

Na kraju su uslijedila kratka, ali snažna obraćanja apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini mons. Luigija Pezzuta i vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Tako je nuncij Pezzuto otkrio da mu je kao 16-godišnjaku u ruke dospio Stepinčev životopis. 'Otuda moja spoznaja o Crkvi na ovim prostorima kao mučeničkoj Crkvi. Ali s tih 16 godina nisam mogao ni sanjati da bih mogao postati nuncij u toj mučeničkoj Crkvi. Moja poruka vama, članovima te progonjene Crkve – pritom ne mislim samo na Stepinca, nego i na druge na različitim položajima – vi i svi mi moramo nastaviti tu temeljitu tradiciju koju smo baštinili od tih svetih mučenika.

Podsjetio je da to vrijedi najprije za one koji potječu iz ovog područja, ali i za one koji dolaze izvana, jer ovdje ima svećenika sa raznih strana i svi bi trebali poštivati tu baštinu koju su živjeli sveti mučenici i koja je ovdje predana: 'Dakle, Crkvo u Bosni i Hercegovini, hrabro! Osjetite da vašim žilama kola krv mučenička i da ta snaga ne dolazi od nas samih, nego od Boga i tako neka bude', poručio je apostolski nuncij.

Kardinal Puljić prisjetio se pak trenutka proglašenja blaženim kardinala Stepinca u Mariji Bistrici, kada je sveti papa Ivan Pavao II. rekao da je bl. Alojzije kompas katolicima Crkve u Hrvata: 'To je za mene bilo jedno istinsko iskustvo jer sam kao dijete 1953., nakon proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom, u školi doživio strašna šikaniranja, da sam plakao pred ocem koji me tješio da moramo izdržati.'

Kardinal je dodao da je Stepinac zaista bio kompas, jer je pri svakom dolasku u Zagreb išao na Stepinčev grob, zbog zavjeta da mora upoznati tog čovjeka. ''To sam uspio još u ono doba i saznao puno informacija koje sam, strahujući da ne zatvore sjemenište ili ih unište, čuvao u dimnjaku. Kada sam postao duhovnik, redovito sam o tome govorio. Naravno, svakog su sjemeništarca u vojsci odmah ispitivali što sam ja govorio o Stepincu. Meni osobno najljepše, i čemu se i danas divim, je njegovo dostojanstvo. Ponižen i popljuvan, Stepinac dostojanstveno stoji jer ima pouzdanje u Boga'', zaključio je kardinal Puljić. (HKR/nedjelja.ba)

 
[ 30.11.2018. ] U Hrvatskoj ravnatelj međunarodnog ureda JRS-a
[ 23.11.2018. ] Predrasude o katoličkim školama u Hrvatskoj
[ 10.11.2018. ] Članom Augustinaca postao don Pavao Medač
[ 6.11.2018. ] Vukovar: Inicijative franjevaca za 18. studenoga
[ 25.10.2018. ] Renovabis upoznat s planovima HKS-a
[ 24.10.2018. ] Zanemaruje se istina o Hrvatskom Caritasu
[ 21.10.2018. ] Novi đakoni krčke i riječke Crkve
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete