Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Završila zasjedanja Druge sinode
[ 10.2.2018. ]

Članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije okupili se na posljednjem sinodskom zasjedanju
'Želim i molim da Sinoda očituje našu volju da cijelim svojim bićem hoćemo slijediti Isusa Krista, da želimo uvijek postojano stajati i ostati na njegovoj strani, navješćujući ga kao svoga Spasitelja i Otkupitelja, kako bi po nama i po svim Kristovim vjernicima pozvanima na hod u novosti života Crkva zagrebačka odražavala lice našega Gospodina', rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravljajući članove Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i goste, koji su se u petak 9. veljače 2018. godine okupili u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na svojem petom i posljednjem sinodskom zasjedanju.

Kao i svaki put dosad, zasjedanje je započelo Večernjim pohvalama, a zatim je prigodnu riječ uputio kardinal Bozanić. U obraćanju je podsjetio kako je puno vremena prošlo od Sinode koja je održana u prvim desetljećima dvadesetog stoljeća te da su se razne promjene dogodile na crkvenom i društvenom polju. Kako u pripremi tako i u održavanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije našli smo se pred zadatkom za koji smo, bez prethodnog iskustva, sami trebali krčiti putove za oblikovanje načina i metoda, kako glede organizacije tako i glede odvijanja samih zasjedanja, kazao je kardinal.

Premda Pravilnik naše Sinode, nastavio je, držeći se uputa općih crkvenih propisa, omogućuje da nadbiskup može intervenirati u svakom trenutku sinodskog zasjedanja (usp. čl. 24,3), izabrao sam put aktivnog slušanja, izbjegavajući direktne intervente, osim uvodnih govora na početku zasjedanja i kraćih zaključnih obraćanja na kraju zasjedanja.

Pozorno sam saslušao svaki intervent propitkujući svjetlom vjere na što i kamo Duh Sveti usmjerava Crkvu zagrebačku moleći za mudrost odozgo da nam svima proširi horizonte ne samo za ono što je korisno i prihvatljivo od mnogih, nego u prvom redu za ono što je u sebi istinito i kristovski autentično, naglasio je kardinal. Zahvalio je svakome članu Sinode na spremnosti kojom su se založili u radu Sinode, za njihove doprinose, prijedloge, primjedbe, odao je priznanje i Predsjedništvu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koje je koordiniralo rad sinodskih zasjedanja te volonterima Sinode, voditeljima i članovima povjerenstava za tematska područja kao i članovima svih sinodskih komisija. Ističući kako su po planu sinodska zasjedanja trebala završiti na svetkovinu Krista Kralja u studenome prošle godine, napomenuo je kako je zbog objektivnih ljudskih teškoća Providnost i sam završetak sinodskih zasjedanja povezala s blagdanom blaženog mučenika Alojzija. S puno povjerenja blaženom Alojziju povjerili smo pripremu i odvijanje Sinode, a pod njegovu moćnu zaštitu stavljamo i provođenje sinodskog hoda u novosti života Crkve zagrebačke, zaključio je kardinal Bozanić.

Završnom zasjedanju Sinode nazočio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U obraćanju je istaknuo da ako je značenje Sinode „ići zajedno' onda zaključci trebaju biti pokretačka snaga za sve vjernike i strukture u Nadbiskupiji. Znak križa je bio i ostao najjači stijeg u svim kušnjama, ali on je i sadržaj vjerničkog života. Bez križa se ne može ništa ostvariti, tako da će i ova Sinoda biti vezana uz zahtjevnost i žrtvu, rekao je kardinal Puljić, pozivajući članove Sinode da u ovom vremenu posljednje etape sinodskog hoda otvore svoja srca kako bi osluškivali Božju riječ.

Izdvojio je tri stvarnosti koje obilježavaju ove prostore na kojima živimo: Kristov križ, pobožnost Majci Božjoj i vjernost Petrovu nasljedniku. Govoreći o svojoj mjesnoj, Vrhbosanskoj nadbiskupiji, napomenuo je kako ima mnogo „kočnica', no da su puni nade da će Sinoda biti hrabri iskorak za suočavanje sa životom svagdašnjice. Važna nam je ova bratska solidarnost jer smo kao narod iste krvi, ali još nas više veže krv Kristova, zaključio je kardinal Puljić.

Nakon prigodne riječi tajnika Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denisa Barića, koji je donio pregled svih dosadašnjih sinodskih zasjedanja tijekom kojih su članovi Sinode podnijeli ukupno 574 intervenata, osvrt na sinodska zasjedanja izrekla je doc. dr. Zorana Sokol Gojnik. Ona je uime članova Sinode naglasila kako su zaista mogli doživjeti ljepotu Crkve u raznolikosti njezinih udova, u raznolikosti službi i poslanja, po kojima Krist dotiče živote ljudi, sve do naizgled nepristupačnih kutaka društva i do ljudi za koje se lako kaže da su zaboravljeni ili ostavljeni.
Usuđujem se reći, nastavila je, da su raznolikošću pristupa, ljepoti i punini ove Sinode posebno pridonijeli vjernici laici koji su donijeli živa iskustva kršćanske prisutnosti u suvremenome hrvatskome društvu – društvu poljuljane ili potisnute vjere, društvu promicanog ateizma, indiferentizma, individualizma, društva u kojem se pokušava izgraditi novi poredak oprečan prirodnom i kršćanskom životu. Istaknula je da plodove Sinode ne treba tražiti u konkretnosti zaključaka i u skorosti njihove provedbe, već u zajedništvu koje i dalje treba rasti, u zajedništvu koje može postati oslonac za novi hod Crkve zagrebačke.

Na završnom zasjedanju članovi Sinode glasovali su o 47 prijedloga koje je Povjerenstvo za četvrto tematsko područje pripremilo na temelju 109 intervenata s Četvrtog zasjedanja Sinode, održanog 24. i 25. studenoga 2017. godine, te 11 priloga koje su vjernici Zagrebačke nadbiskupije uputili Tajništvu Sinode kao svoj izvanjski doprinos sinodskom radu.

Nakon predstavljanja prijedloga vezanih uz promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenziju crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te uz Crkvu i medije, članovi Sinode pristupili su glasovanju.

O 47 prijedloga glasovalo je 178 članova Sinode, koji su o svakom prijedlogu imali mogućnost glasovati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem svih 47 prijedloga. O rezultatima glasovanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasovanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Završnu riječ uputio je kardinal Bozanić, pri čemu je istaknuo da se tijekom ovih sinodskih zasjedanja dogodilo nešto više od onog materijalnog. Sinoda nas je približila u ljubavi prema Crkvi, u nastojanju da Crkvu bolje upoznamo, u želji da crkveno bolje djelujemo, kazao je kardinal.

Sveti Pavao, nastavio je, kad se obraća kršćanima u pojedinim gradovima, naziva ih svetima. Možda nam je Sinoda pomogla da tu svetost bolje upoznamo jedni kod drugih. Ne toliko zbog naših osobnih zasluga nego zbog toga jer je svet Onaj koji po sakramentima djeluje u nama. Pokušajmo više vjerovati u tu svetost koja je prisutna u nama kršćanima, i nju razvijajmo kako bismo što više mogli prepoznati dobro u našoj sredini i to dobro širiti, zaključio je kardinal Bozanić.

Kao uspomenu na sinodska zasjedanja, koja će biti zaključena euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali na Stepinčevo 10. veljače u 19 sati, svaki član na poklon je dobio medalju i zahvalnicu za svoj dragocjeni doprinos radu Sinode, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 
[ 21.10.2018. ] Novi đakoni krčke i riječke Crkve
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
[ 1.10.2018. ] Blagdan sv. Jeronima
[ 30.9.2018. ] Gora: Hodočašće Sisačke biskupije
[ 27.9.2018. ] U Vepricu održan Studijski dan za svećenike SMN
[ 26.9.2018. ] Pokopan don Martin Sentić
[ 26.9.2018. ] Skup hrvatskih pastoralaca u Sarajevu
[ 26.9.2018. ] Najavljen projekt '72 sata bez kompromisa'
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete