Naslovna stranica Pon, 21.5.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Proslava svetkovine sv. Vlaha u Dubrovniku
[ 3.2.2018. ]

'Sveti Vlaho nas poziva - nasljedovatelji moji budite kao što sam ja Kristov' - istaknuo nadbiskup Devčić predvoditelj pontifikalnog slavlja.
Dubrovačka biskupija i grad Dubrovnik proslavljaju svetkovinu svoga zaštitnika, sv. Vlaha. Pontifikalno euharistijsko slavlje ispred katedrale u Dubrovniku predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, u zajedništvu s hrvatskim nadbiskupima i biskupima. U propovijedi je govorio o ispravnom načinu slavljenja svetaca zaštitnika kojima je premrežena cijela Hrvatska, ali i o drugim crkvenim slavljima koja se sve više slave „na posve svjetovan način'.

'S kakvom vjerom slavimo sv. Vlaha – kao tradiciju ili sa živom vjerom?' - upitao je nadbiskup Devčić te ustvrdivši da je domovina Hrvatska doista premrežena svecima, postavio pitanje „jesmo li i mi, njihovi današnji štovatelji, tako s njima poistovjećeni, da se i za nas može reći da smo 'narod u rukama svetaca', u smislu da svece ne samo štujemo nego i životom nasljedujemo'.

Ističući da su blagdani prigoda za preispitivanje koliko nam sveci znače i kako ih možemo nasljedovati propovjednik je rekao da su stari Dubrovčani dobro poznavali svoga Parca i da je njegovo čovjekoljublje i bogoljublje bio motiv i njima da 1357. godine otvore ljekarnu u samostanu male braće koja djeluje i danas, zatim sirotišta za napuštenu djecu, a zabranili su i ropstvo čak 400 godina prije ukidanja ropstva u SAD-u.

„Njihovo štovanje sv. Vlaha nije za njih bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego izraz njihove vjere i životnog nasljedovanja svoga zaštitnika. S tom vjerom ste mu se i vi, današnji Dubrovčani, obraćali za pomoć u teškim trenucima opsade grada za vrijeme Domovinskog rata, i nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate u potrebama, osobnim i zajedničkim, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu', rekao je propovjednik.

Nadalje je nadbiskup istaknuo da nam Bog daje svece kako bismo ih nasljedovali i tako učeći od njih slijedili samog Krista, živeći po Evanđelju bez pretvaranja i kalkuliranja. U osvrtu na misna čitanja zapitao je kakav se primjer žive vjere danas daje mladima te zašto ne bismo mogli i mi, poput mučenika, svjedočiti za Krista. 'Sveci i mučenici nisu bili neki nadljudi nego su bili svjesni svoje slabosti, ali i snage koja im je dolazila od Boga. Svaki svetac, posebno svaki mučenik, izabirao je s Kristom umrijeti, vjerujući da će s njime uskrsnuti na novi život. Neka nam sv. Vlaho izmoli takvu vjeru i hrabrost', zaključio je nadbiskup Devčić.

Unatoč kiši, nakon mise uslijedila je svečana procesija s moćima sv. Vlaha, među kojima posebno mjesto zauzimaju moći glave dubrovačkog Parca. Dvanaestorica biskupa i nadbiskupa sudjelovala su u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim nadbiskupima i biskupima. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosila su dvanaestorica svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

1046. Festa sv. Vlaha otvorena je jučer tradicionalnom ceremonijom ispred zborne crkve sv. Vlaha, a zatvaranje će biti sutra prema tradicionalnom rasporedu. Misu na Gorici sv. Vlaha predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise krenut će povratak barjaktara, trombunjera i štovatelja sv. Vlaha u Grad gdje će u 12 sati pred zbornom crkvom početi program zatvaranja Feste, koji će predvoditi rektor crkve Sv. Vlaha don Toma Lučić.

 
[ 20.5.2018. ] Biskup Košić o 'Hodu za život' i referendumu
[ 19.5.2018. ] U Zadru katolička osnovna škola
[ 18.5.2018. ] Počeo biskupijski proces za s. Žarku i susestre
[ 17.5.2018. ] Dubrovački svećenici upoznati s novim dokumentima
[ 16.5.2018. ] HKR ušao u sustav Hrvatske katoličke mreže!
[ 15.5.2018. ] Počelo hodočašće vojske i policije u Lurd
[ 13.5.2018. ] Prije 23 godine ubijeni vlč. Lukenda i s. Cecilija
[ 12.5.2018. ] Nadbiskup Puljić na komemoraciji na Bleiburgu
[ 12.5.2018. ] Siniša Kovačić s varaždinskim novinarima
[ 12.5.2018. ] Proslavljen sv. Prošper, zaštitnik grada Hvara
[ 11.5.2018. ] 'Gospina Bosna-pod okriljem Rajske Djeve'
[ 10.5.2018. ] Hrvatica vrhovna glavarica Karmela BSI-a
[ 9.5.2018. ] Priopćenje Stalnoga vijeća HBK
[ 7.5.2018. ] Split: Proslavljena svetkovina sv. Dujma
[ 5.5.2018. ] Poruka mons. Petanjka za Nedjelju turizma
[ 1.5.2018. ] Novi hvarski biskup o demografiji na otocima
[ 30.4.2018. ] Zaređen novi hvarski biskup Petar Palić
[ 28.4.2018. ] Sjemeništarci gosti Splita, a Đakova bogoslovi
[ 27.4.2018. ] Izjava biskupije Gurk-Klagenfurt
[ 26.4.2018. ] Mons. Barišić poziva na susret obitelji
 
 
Blagdan Marije Majke Crkve
Marija koja je rodila Isusa, na otajstven način rađa i Crkvu, te postaje Majkom Crkve.
Detaljan pregled članka
 
Borba za prava naše duše
Autor: fra Mario Knezović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete