Naslovna stranica Pon, 22.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Proslava svetkovine sv. Vlaha u Dubrovniku
[ 3.2.2018. ]

'Sveti Vlaho nas poziva - nasljedovatelji moji budite kao što sam ja Kristov' - istaknuo nadbiskup Devčić predvoditelj pontifikalnog slavlja.
Dubrovačka biskupija i grad Dubrovnik proslavljaju svetkovinu svoga zaštitnika, sv. Vlaha. Pontifikalno euharistijsko slavlje ispred katedrale u Dubrovniku predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, u zajedništvu s hrvatskim nadbiskupima i biskupima. U propovijedi je govorio o ispravnom načinu slavljenja svetaca zaštitnika kojima je premrežena cijela Hrvatska, ali i o drugim crkvenim slavljima koja se sve više slave „na posve svjetovan način'.

'S kakvom vjerom slavimo sv. Vlaha – kao tradiciju ili sa živom vjerom?' - upitao je nadbiskup Devčić te ustvrdivši da je domovina Hrvatska doista premrežena svecima, postavio pitanje „jesmo li i mi, njihovi današnji štovatelji, tako s njima poistovjećeni, da se i za nas može reći da smo 'narod u rukama svetaca', u smislu da svece ne samo štujemo nego i životom nasljedujemo'.

Ističući da su blagdani prigoda za preispitivanje koliko nam sveci znače i kako ih možemo nasljedovati propovjednik je rekao da su stari Dubrovčani dobro poznavali svoga Parca i da je njegovo čovjekoljublje i bogoljublje bio motiv i njima da 1357. godine otvore ljekarnu u samostanu male braće koja djeluje i danas, zatim sirotišta za napuštenu djecu, a zabranili su i ropstvo čak 400 godina prije ukidanja ropstva u SAD-u.

„Njihovo štovanje sv. Vlaha nije za njih bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego izraz njihove vjere i životnog nasljedovanja svoga zaštitnika. S tom vjerom ste mu se i vi, današnji Dubrovčani, obraćali za pomoć u teškim trenucima opsade grada za vrijeme Domovinskog rata, i nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate u potrebama, osobnim i zajedničkim, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu', rekao je propovjednik.

Nadalje je nadbiskup istaknuo da nam Bog daje svece kako bismo ih nasljedovali i tako učeći od njih slijedili samog Krista, živeći po Evanđelju bez pretvaranja i kalkuliranja. U osvrtu na misna čitanja zapitao je kakav se primjer žive vjere danas daje mladima te zašto ne bismo mogli i mi, poput mučenika, svjedočiti za Krista. 'Sveci i mučenici nisu bili neki nadljudi nego su bili svjesni svoje slabosti, ali i snage koja im je dolazila od Boga. Svaki svetac, posebno svaki mučenik, izabirao je s Kristom umrijeti, vjerujući da će s njime uskrsnuti na novi život. Neka nam sv. Vlaho izmoli takvu vjeru i hrabrost', zaključio je nadbiskup Devčić.

Unatoč kiši, nakon mise uslijedila je svečana procesija s moćima sv. Vlaha, među kojima posebno mjesto zauzimaju moći glave dubrovačkog Parca. Dvanaestorica biskupa i nadbiskupa sudjelovala su u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim nadbiskupima i biskupima. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosila su dvanaestorica svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

1046. Festa sv. Vlaha otvorena je jučer tradicionalnom ceremonijom ispred zborne crkve sv. Vlaha, a zatvaranje će biti sutra prema tradicionalnom rasporedu. Misu na Gorici sv. Vlaha predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise krenut će povratak barjaktara, trombunjera i štovatelja sv. Vlaha u Grad gdje će u 12 sati pred zbornom crkvom početi program zatvaranja Feste, koji će predvoditi rektor crkve Sv. Vlaha don Toma Lučić.

 
[ 21.10.2018. ] Novi đakoni krčke i riječke Crkve
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
[ 1.10.2018. ] Blagdan sv. Jeronima
[ 30.9.2018. ] Gora: Hodočašće Sisačke biskupije
[ 27.9.2018. ] U Vepricu održan Studijski dan za svećenike SMN
[ 26.9.2018. ] Pokopan don Martin Sentić
[ 26.9.2018. ] Skup hrvatskih pastoralaca u Sarajevu
[ 26.9.2018. ] Najavljen projekt '72 sata bez kompromisa'
 
 
Sveti Ivan Pavao II.
Na Nedjelju Božjeg milosrđa 2014. papa Franjo je Ivana Pavla II. proglasio svetim.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete