Naslovna stranica Pet, 17.8.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Proslava svetkovine sv. Vlaha u Dubrovniku
[ 3.2.2018. ]

'Sveti Vlaho nas poziva - nasljedovatelji moji budite kao što sam ja Kristov' - istaknuo nadbiskup Devčić predvoditelj pontifikalnog slavlja.
Dubrovačka biskupija i grad Dubrovnik proslavljaju svetkovinu svoga zaštitnika, sv. Vlaha. Pontifikalno euharistijsko slavlje ispred katedrale u Dubrovniku predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, u zajedništvu s hrvatskim nadbiskupima i biskupima. U propovijedi je govorio o ispravnom načinu slavljenja svetaca zaštitnika kojima je premrežena cijela Hrvatska, ali i o drugim crkvenim slavljima koja se sve više slave „na posve svjetovan način'.

'S kakvom vjerom slavimo sv. Vlaha – kao tradiciju ili sa živom vjerom?' - upitao je nadbiskup Devčić te ustvrdivši da je domovina Hrvatska doista premrežena svecima, postavio pitanje „jesmo li i mi, njihovi današnji štovatelji, tako s njima poistovjećeni, da se i za nas može reći da smo 'narod u rukama svetaca', u smislu da svece ne samo štujemo nego i životom nasljedujemo'.

Ističući da su blagdani prigoda za preispitivanje koliko nam sveci znače i kako ih možemo nasljedovati propovjednik je rekao da su stari Dubrovčani dobro poznavali svoga Parca i da je njegovo čovjekoljublje i bogoljublje bio motiv i njima da 1357. godine otvore ljekarnu u samostanu male braće koja djeluje i danas, zatim sirotišta za napuštenu djecu, a zabranili su i ropstvo čak 400 godina prije ukidanja ropstva u SAD-u.

„Njihovo štovanje sv. Vlaha nije za njih bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego izraz njihove vjere i životnog nasljedovanja svoga zaštitnika. S tom vjerom ste mu se i vi, današnji Dubrovčani, obraćali za pomoć u teškim trenucima opsade grada za vrijeme Domovinskog rata, i nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate u potrebama, osobnim i zajedničkim, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu', rekao je propovjednik.

Nadalje je nadbiskup istaknuo da nam Bog daje svece kako bismo ih nasljedovali i tako učeći od njih slijedili samog Krista, živeći po Evanđelju bez pretvaranja i kalkuliranja. U osvrtu na misna čitanja zapitao je kakav se primjer žive vjere danas daje mladima te zašto ne bismo mogli i mi, poput mučenika, svjedočiti za Krista. 'Sveci i mučenici nisu bili neki nadljudi nego su bili svjesni svoje slabosti, ali i snage koja im je dolazila od Boga. Svaki svetac, posebno svaki mučenik, izabirao je s Kristom umrijeti, vjerujući da će s njime uskrsnuti na novi život. Neka nam sv. Vlaho izmoli takvu vjeru i hrabrost', zaključio je nadbiskup Devčić.

Unatoč kiši, nakon mise uslijedila je svečana procesija s moćima sv. Vlaha, među kojima posebno mjesto zauzimaju moći glave dubrovačkog Parca. Dvanaestorica biskupa i nadbiskupa sudjelovala su u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim nadbiskupima i biskupima. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosila su dvanaestorica svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

1046. Festa sv. Vlaha otvorena je jučer tradicionalnom ceremonijom ispred zborne crkve sv. Vlaha, a zatvaranje će biti sutra prema tradicionalnom rasporedu. Misu na Gorici sv. Vlaha predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise krenut će povratak barjaktara, trombunjera i štovatelja sv. Vlaha u Grad gdje će u 12 sati pred zbornom crkvom početi program zatvaranja Feste, koji će predvoditi rektor crkve Sv. Vlaha don Toma Lučić.

 
[ 16.8.2018. ] Pismo sućuti kardinala Bozanića
[ 15.8.2018. ] U Mariji - cijelo čovječanstvo na strani Boga
[ 14.8.2018. ] Spomen na branitelje u Bosanskom Grahovu
[ 13.8.2018. ] Mrzljak: Zašto nismo Isusovi svjedoci
[ 12.8.2018. ] Mladi hodočastili od Solina do Sinja
[ 11.8.2018. ] Više informacija o župi na Plovaniji u Zadru
[ 6.8.2018. ] Napad na župnika u Zadru
[ 5.8.2018. ] Knin: Dan pobjede i zahvalnosti Hrvatske
[ 4.8.2018. ] Fra Gracijan Gašperov više nije franjevac
[ 2.8.2018. ] Okupljanje tisuća mladih u Međugorju
[ 31.7.2018. ] Mons. Barišić o pokojnom Oliveru
[ 30.7.2018. ] Intenzivira se priprema za SHKO 2018.
[ 29.7.2018. ] Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini
[ 28.7.2018. ] Sarajevo: Međunarodna konferencija teologa
[ 27.7.2018. ] Obilježena 25. obljetnica Doma sv. Ane
[ 26.7.2018. ] Apel Hrvatskoga Caritasa za Grčku
[ 24.7.2018. ] Biskup Perić primio mons. Hosera
[ 23.7.2018. ] Nadbiskup Hoser preuzeo službu u Međugorju
[ 22.7.2018. ] Inter Ecclesias u Dubrovniku
[ 21.7.2018. ] Svetkovina sv. Ilije u Karmelu sv. Ilije u BiH
 
 
Sveti Hijacint
Pripisuje mu se devet čudesa, od kojih se najčešće spominje ono kad je s trojicom pratilaca prešao preko nabujale Visle, rasprostrijevši po njoj svoj plašt.
Detaljan pregled članka
 
Marija kao uzor vjere
Autor: dr. don Ivan Bodrožić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete