Naslovna stranica Sub, 24.2.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Svijećnica - Dan posvećenog života
[ 2.2.2018. ]

Osobe posvećenoga života svoj su Dan obilježile u Gospiću, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Osijeku i Braču.

Uoči Dana posvećenog života, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić održao je predavanje 'Redovničko posvećenje' za devetoricu redovnika i devet redovnica, skoro sve iz te biskupije. Nakon kraće rasprave, svi su pošli u gospićku katedralu u kojoj je misno slavlje predvodio biskup Križić, a koncelebrirali su umirovljeni biskup Mile Bogović i nazočni redovnici.

Biskup Križić je u homiliji naveo tri razloga za uspostavu ovog dana: 'Prvi razlog je zahvala Bogu za veliki dar Crkvi, jer je posvećeni život, tijekom povijesti, Crkvu obogatio mnogostrukim karizmama i mnogostrukim darovima Duha. Drugi razlog slavljenja je promicanje, poznavanje i poštovanje posvećenog života u Božjem narodu. Treći razlog je potreba da sami članovi posvećenog života postanu svjesniji svoga poslanja u današnjem svijetu'.

Redovnice i redovnici koji djeluju u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji u bjelovarskoj su katedrali svoj Dan posvećenog života proslavili u predvečerje blagdana Svijećnice.

Biskup Huzjak u svom je nagovoru ohrabrio redovnice i redovnike za buduće dane i radosno svjedočenje Evanđelja rekavši: 'Svjetlo koje čovjeka vodi je Krist Gospodin koji obasjava put u srcima apostola i ljudi. Vi, redovnice i redovnici, svjedočite svijetu svoju posvećenost i budite svjetlost na prosvjetljenje naroda, koje je vidio i sveti starac Šimun'. Nakon homilije su redovnici i redovnice obnovili svoje zavjete, a na kraju mise, zajedno s vjernicima, molili za nova duhovna zvanja.

Dan posvećenoga života redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata proslavili su euharistijskim slavljem koje je u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva jučer predvodio župnik župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić.

U homiliji je podsjetio na riječi pape Franje, upućene svećenicima, redovnicima i redovnicama za nedavnog pohoda Peruu; da su pozvani zahvalno i ponizno, bez napuhavanja, prisjećati se prigode i trenutaka kada su bili taknuti milosrdnim Kristovim pogledom. Slavonskobrodski dekan spomenuo je i Papine riječi da ne smiju prezirati jednostavnost vjere svoga naroda ili izgubiti sjećanje i poštovanje prema onima koji su ih naučili moliti.

Povodom Dana posvećenoga života, koji se tradicionalno obilježava na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, susret osoba posvećenoga života Osječke regije održan je jučer u Vikarijatu Osijek.

Šezdesetak okupljenih redovnika, redovnica i članova svjetovnih instituta, pozdravio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. Vladimir Dugalić, a predavanje s naslovom 'Za novo vino nove mješine' održala im je dominikanka dr. Ana Begić.

Spomenuti dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života zadire izravno u posvećeni život, dotičući aktualna pitanja svake redovničke zajednice te usmjerava na važnost formacije i važnost službe odgojitelja. 'Glavni naglasak dokumenta je zajedništvo i supsidijarnost', naglasila je s. Ana.

Mons. Dugalić istaknuo je potrebu odvažnosti i rizika u življenju posvećenoga života danas. Osobe posvećenoga života pozvao je da Krista svjedoče ljubeći bez interesa, a potom ih potaknuo i na promišljanje o identitetu redovničkih zajednica u gradu Osijeku.

Redovnice i redovnici otoka Brača danas su pak u crkvi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu na Braču proslavili svoj Dan. U toj se župi Svijećnica, poznatija pod nazivom Kandalora, kao župna svetkovina slavi po višestoljetnim običajima. Svečano euharistijsko slavlje, u koncelebraciji sa svećenicima otoka Brača, predvodio je don Toni Plenković

Osvrnuvši se u homiliji na društvene poteškoće i probleme iz vremena starca Šimuna i proročice Ane, propovjednik je ustvrdio kako i naše vrijeme nosi svoje poteškoće i probleme. Upozorio je osobito na problem depopulacije, rekavši kako je to zajednički gorući problem.

'Naše župe stare i ispražnjuju se, tiho i polako nestaju nekad napučena sela. Ne uspjeva nas podići ni sve razvijeniji turizam i nikad razvijenija infrastruktura. Gase se polako, a izgleda neminovno, i naši samostani koji se svode na održavanje hladnoga pogona. I župnici se također muče jer i njih ima sve manje. Djelujemo sami sebi kao neko pastoralno vatrogasno društvo', primijetio je brački dekan.

'Nije rijetkost vidjeti da mnogi i od nas, iz takozvanoga posvećenog života, nestrpljivi na Boga, nasjednemo na obećanja i utopimo se u tu ponudu i potražnju, zaboravljajući na Boga, Jedinoga koji je donositelj stvarne utjehe, a ne djelitelj anestetika i antidepresiva koji samo privremeno otklanjaju problem', poručio je dekan Plenković. (HKR/IKA)

 
[ 23.2.2018. ] Radni sastanak o ustrojstvu HKM
[ 21.2.2018. ] Molitelji '40 dana za život' uz Papinu relikviju
[ 21.2.2018. ] Nova knjiga o Stepincu predstavljena i u Sarajevu
[ 18.2.2018. ] Kardinal Puljić kod Svetoga Oca
[ 17.2.2018. ] Biskupu Uziniću uručena nagrada HHO-a
[ 14.2.2018. ] Korizma - svojevrsna inventura kršćanskog života
[ 13.2.2018. ] Korizmena poslanica uz „Tjedan solidarnosti"
[ 12.2.2018. ] 70 godina Hrvatske katoličke župe München
[ 11.2.2018. ] 'Crkvu istinski upoznaje onaj tko je voli'
[ 10.2.2018. ] Završila zasjedanja Druge sinode
[ 9.2.2018. ] Akademija u čast bl. A. Stepinca održana u Zagrebu
[ 8.2.2018. ] Važno je izgrađivati kršćansku nutrinu!
[ 7.2.2018. ] Novi ravnatelj i urednik o HKM-u
[ 6.2.2018. ] 'Molitveni doručak' Sisačke biskupije
[ 3.2.2018. ] Proslava svetkovine sv. Vlaha u Dubrovniku
[ 2.2.2018. ] Karitativno djelovanje redovničkih zajednica
[ 2.2.2018. ] Svijećnica - Dan posvećenog života
[ 31.1.2018. ] Poruka za Dan života: Majčinstvo 'junačko djelo'
[ 30.1.2018. ] Siniša Kovačić - glavni urednik HKM-a
[ 29.1.2018. ] Susret nadbiskupa i kanonika
 
 
Sveti Modest
Uz svetog biskupa Modesta, danas se spominjemo i sv. Etelberta, potomka legendarnog osnivača kraljevske kuće Kent u Velikoj Britaniji.
Detaljan pregled članka
 
Gospodine, daruj mi srce za bližnjega!
Autor: fra Josip Vlašić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete