Naslovna stranica Uto, 11.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Proslavljena svetkovina Marije Bogorodice
[ 2.1.2018. ]

Marija kao kršćanski putokaz prihvaćanja vremena i poruka pape Franje za Svjetski dan mira - bili su u središtu jučerašnjih poruka hrvatskih biskupa vjernicima. Crkva još od 7. stoljeća stavlja Novu godinu pod zaštitu Blažene Djevice Marije, slaveći 1. siječnja njezino božansko majčinstvo i upućuje na temeljni smisao Božića koji se vidi u tome da je svaki dan našega života dragocjeni dar Božje ljubavi i kao takvoga pozvani smo ga živjeti s pouzdanjem, vedrinom, uzajamnim darivanjem blagosti i mira. Istaknuo je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predvodeći jučer euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici.

U propovijedi je istaknuo kako će i ova godina imati svoja oduševljenja, padove, razočaranja, tjeskobe i pitanja, a ljudska sreća može biti i tamo gdje se čini da nema izlaza i da nema nade. Sve ovisi o tome kako shvaćamo, odnosno bolje: prihvaćamo li Božji dolazak k nama; prihvaćamo li Božić. Ističući Mariju kao kršćanski putokaz prihvaćanja vremena biskup je potaknuo vjernike da budu poput nje, da primjećuju Boga u svome životu, i da se zagledaju u Boga koji je zagledan u čovjeka.

'Ne očekujmo da će Bog razriješiti sve naše dvojbe i pitanja u vremenima i rokovima koje mi postavljamo ili da će pojednostaviti život. Život ostaje otajstvom koje se prihvaća i poštuje. To je njegova ljepota. No, ako Bog ostaje nasmiješen nad mojim životom uvijek, očito da – kada sam tužan i nemiran – postoji nešto što ne vidim, zanemarujem, nešto zbog čega se trebam pouzdati i povjeriti Bogu' – rekao je biskup te zaključio da štogod se dogodi u našim životima u nizu darovanih nam dana nove godine, Bog ne gasi svoj osmijeh upućen svakomu od nas, a taj je osmijeh najvidljiviji na Marijinu licu.


Papa u svojoj poruci za Svjetski dan mira poziva sve odgovorne da prihvate, zaštite, uključe u zajednicu i promoviraju te integriraju u društvo emigrante i izbjeglice. Papa time pokušava buditi svijest i utjecati na međunarodnu zajednicu da bude određenija prema emigrantima, osobito prema izbjeglicama da im pomogne. Papa to čini jer nas vidi kao jednu obitelj – rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći misu u katedrali sv. Dujma.

Upozorivši da bez Božjega svjetla ne možemo druge blagoslivljati, nadbiskup Barišić je potaknuo vjernike da svoj pogled usmjere na milosni i kristovski početak - događaj utovljena Riječi Božje, da uvijek budu povezani sa tim središtem koji vodi k punini života.


Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je, predvodeći euharistijsko slavlje u katedrali u Đakovu, istaknuo da čestitke i dobre želje ne bi smjele ostati sužene i zatvorene na pojedinačne i obiteljske prilike i hrvatsko društvo, već trebaju biti otvorene za mir i blagostanje za čitav ljudski rod. Osvrćući se na poruku Pape Franje uz Svjetski dan mira, rekao je da Papa skreće pozornost na 250 milijuna migranata u svijetu, od kojih su 22,5 milijuna izbjeglice iz područja zahvaćenih ratom, koji traže mjesto na kojem će se skrasiti i živjeti u miru.

Nadbiskup Hranić je, među ostalim, primijetio da je ovogodišnja Papina poruka za Svjetski dan mira zahtjevna jer od svih traži otvorenost uma i srca i ozbiljna nastojanja kako bi, u okviru poštovanja zahtjeva nacionalne sigurnosti, pokazali veću širinu u prihvaćanju drugih i drugačijih.


Dubrovački biskup Mate Uzinić je u ozračju Papine poruke za Svjetski dan mira potaknuo Dubrovčane da promisle o odnosu prema onima koji su došli u Dubrovnik bilo iz Slavonije ili Bosne i Hercegovine i traže tu svoju egzistenciju. Posebice je dotaknuo pitanje iznajmljivanja stanova njima, ali ne samo njima nego i obiteljima s više djece.

Potaknuo je vjernike da promisle vodi li ih u iznajmljivanju apartmana samo njihov materijalni interes ili vide i čovjeka u potrebi kojemu bi mogli nekako pomoći. Istaknuo je da i u ovim slučajevima nije dovoljno samo imati osjećaj za ove kategorije ljudi nego da treba nešto konkretno učiniti. Pa i njih pogledati kontemplativnim pogledom, kojeg spominje papa Franjo, i vidjeti ono dobro što oni sa sobom donose.

Biskup je podsjetio na demografski problem s kojim se suočavamo i na projekcije da će nas, ako se nešto ne promijeni, biti za desetak godina milijun manje.


Šibenski biskup Tomislav Rogić zaželio je, pak, vjernicima da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života.

'Tome nas upravo Marija uči, u tome nas danas hrabri. Živimo to posinstvo Božje djece koje obnavljamo svakom molitvom Oče naša', pozvao je šibenski biskup koji je u uvodnom dijelu homilije vjernicima predstavio poruku pape Franje za 51. svjetski dan mira „Migranti i izbjeglice – muškarci i žene u potrazi za mirom'.


Svečanu misu na svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira u hvarskoj katedrali predvodio je biskup Slobodan Štambuk. U propovijedi je istaknuo da će u Godini majčinstva, u koju upravo ulaze, slaviti u prvom redu majčinstvo Božje Majke, ali i majčinstvo svih naših majki, te poželio da Božji blagoslov siđe na sve majke koje će u nadolazećoj godini svijetu podariti novi život.

Uz Svjetski dan mira biskup Štambuk je naglasio da je mir jedan od najvrednijih Božjih darova, ali da on ovisi i o svakome od nas, te da je svaki čovjek pozvan svojim djelovanjem pridonositi blagodati mira, počevši od svoje vlastite obitelji. Čestitajući Novu godinu preporučio je svima da svaki dan učine nešto dobro i lijepo, i da te male stvari budu lijepe i Bogu ugodne.


Za Božji blagoslov na početku Nove godine molilo se i u varaždinskoj katedrali gdje je središnje misu predvodio mjesni ordinarij Josip Mrzljak. U prigodnoj propovijedi pozvao je vjernike da nasljeduju Mariju, koja je povjerovala i pohranjivala riječ Božju u svojem srcu i od te vjere živjela.

U osvrtu na Papinu poruku mira mons. Mrzljak je istaknuo kako je „upućena svima nama koji u čovjeku u potrebi trebamo prepoznati samog Isusa i kojem možemo pomoći svojim konkretnim djelima, riječima i molitvama'. Zaključno je pozvao vjernike da mole „za mir u nama, našim obiteljima, u našem narodu, u našem društvu i cijelome svijetu'.

 
[ 30.11.2018. ] U Hrvatskoj ravnatelj međunarodnog ureda JRS-a
[ 23.11.2018. ] Predrasude o katoličkim školama u Hrvatskoj
[ 10.11.2018. ] Članom Augustinaca postao don Pavao Medač
[ 6.11.2018. ] Vukovar: Inicijative franjevaca za 18. studenoga
[ 25.10.2018. ] Renovabis upoznat s planovima HKS-a
[ 24.10.2018. ] Zanemaruje se istina o Hrvatskom Caritasu
[ 21.10.2018. ] Novi đakoni krčke i riječke Crkve
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete