Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Znanstveni skup o velikom teologu
[ 23.11.2017. ]

Nadbiskup Barišić: „Dr.Živan Bezić bio je čovjek reda, rada i discipline.Čovjek jasnoće, dubine i sažetosti' U prigodi 10. obljetnice smrti dr. don Živana Bezića,u srijedu 22. studenoga, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, katedra za Pastoralno bogoslovlje, organizirao je znanstveni skup na temu „Dr. sc. Živan Bezić: teologija i pastoral'. Don Živanov život, rad i ostavštinu okupljenima je kroz svoja predavanja približilo jedanaest izlagača, a njihovi radovi objavljeni su u Zborniku radova kojeg su, za ovaj znanstveni skup, priredili izv.prof.dr.sc. Alojzije Čondić i prof. dr. sc. Mladen Parlov.
Uvodnu riječ u ime organizatora uputio je prof. dr. sc. Mladen Parlov koji je pojasnio kako je don Živan Bezić svoj svećenički život proveo obnašajući službe odgojitelja, župnika i profesora te da je sam njegov odgojno-nastavni rad zaslužio da ga se istraži i dostojno zabilježi, no činjenica da je iza njega ostao bogat teološki, pastoralni i kulturni opus, 21 knjiga i više od 300 znanstvenih radova, ne može ravnodušnim ostaviti generacije svećenika i laika na čije je živote utjecao. „Svojim predavanjima, savjetima te spisima pomogao je cijelim naraštajima da dalje i bolje vide, da s njegovih leđa bace pogled prema novim i širim teološko pastoralnim i kulturnim obzorima'. Naglasio je kako ovaj skup ne može iscrpiti svo bogatstvo misli ovog velikog teologa i pastoralca, no kako se nada da će izlaganja svima približitinjegov život i djelo.
Sve okupljene izlagače, studente, rodbinu i prijatelje don Živana Bezića pozdravio je i Veliki kancelar KBF-a u Splitu mons. dr. sc. Marin Barišić. Izrazio je radost što Katolički bogoslovni fakultet ne zaboravlja ljude koji su zadužili ne samo tu obrazovnu ustanovu već i cijelu Nadbiskupiju i Crkvu. „Bio je čovjek reda, rada i discipline.Čovjek jasnoće, dubine i sažetosti. Njegov težak život ga je takvim definirao, posebno ožiljci II. svjetskog rata koji ga je duboko obilježio. Kroz to ljudsko i vjerničko iskustvo je sazrio inakon toga je nevjerojatnoiskoristio svoje životno vrijeme', rekao i nadbiskup i nadodao kako će se s vremenskom distancom još bolje moći sagledati njegovo djelo te za svoj život izvući korisnu poruku.
Čestitku na organizaciji skupa izrekao je i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić. Zaželio je da se ova izlaganja održe i u Grohotamana otoku Šolti, rodnom mjestu don Živana Bezića.Simpozij je otvorio dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Anđelko Domazet.
Nakon prigodnih riječi uslijedilo je izlaganje prof.dr.sc. Slavka Kovačića na temu„Životni put don Živana Bezića'. Dr.sc. Jure Strujić predstavio je„BibliografijuŽivana Bezića'. Izv.prof.dr.sc. Alojzije Čondić priredio je rad„Glavni vidovi pastoralne teologije i pastorala Živana Bezića', no zbog bolesti nije mogao prisustvovati skupu. Mr.sc. Ante Sorić govorio je o„Teološko-pastoralnom radu u recepciji Drugoga vatikanskog sabora', a potom je predavanje „Bezićevo duhovno bogoslovlje' održao prof.dr.sc. Mladen Parlov. Prvi dio skupa moderirao je prof. dr. sc. Ante Mateljan.
U drugom dijelu, nakonstanke i osvježenja, predavanje na temu „Sakramenti u poslijesaborskoj obnovi. Uvidi don Živana Bezića' predstavio je prof.dr.sc. Ante Mateljan, a „Apostolat u djelima Živana Bezića' dr.sc. Ivica Jurić. Potom jemr.sc. Domagoj Volarević govorio o „Liturgijskom pastoralu kod Živana Bezića', a dr.sc. Mihael Prović o„Pastoralno-katehetskom utjecajuŽivana Bezića na pokoncilski odgoj mladih'.Prof.dr.sc. Ivan Bošković održao je predavanje „O nekim literarnim svojstvima Bezićevih uspomena', a dr.sc. Anđela Milinović-Hrga„Živan Bezić i hrvatski jezik'. Moderator drugog dijela bio jeprof. dr. sc. Mladen Parlov.
Don Živan Bezić, rođen 1921. godine u Grohotama na Šolti, svoje školovanje nastavlja u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu, a filozofsko-teološku izobrazbu u Splitu, Zagrebu i Zadru. Za svećenika je zaređen u lipnju 1945. godine, a prije toga proveo je osamnaest mjeseci, od studenoga 1943. do kraja travnja 1945., u njemačkim koncentracijskim logorima Mauthausen, Redl-Zipf i Dachau. Kao svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije obnašao službe odgojitelja, župnika i profesora. Poslijediplomski studij iz pastoralne teologije pohađao je u Zagrebu i Münchenu, gdje mu je bio profesor glasoviti teolog KarlRahner. Na Teologiji u Splitu, uz pastoralnu teologiju, predavao je mnoge druge teološke predmete, a bavio se pedagogijom, psihologijom, sociologijom, književnošću, pridonoseći svojim neumornim i plodnim djelovanjem teološkom i humanističkom napretku našega naroda. Na Medicinskomu fakultetu Sveučilišta u Splitu držao je predavanja iz etike te je 1991. imenovan i članom The Academy of Sciences, sa sjedištem u New Yorku, USA. Napisao je 21 knjigu, a u raznim je časopisima objavio više od 300 znanstvenih članka. Don Živan Bezić, istaknuti poliglot eruditskoga znanja, svojim se opusom ubraja među najplodnije profesore splitskoga sveučilišta.(IKA)

 
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
[ 5.6.2018. ] U Rijeci najavljen program proslave Sv.Vida
[ 2.6.2018. ] Otvoren 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 27.5.2018. ] Priopćenje franjevaca konventualaca
[ 25.5.2018. ] Biskupi Slavonske crkvene pokrajine u Srijemu
[ 24.5.2018. ] Splitski svećenici na susretu u Vepricu
[ 23.5.2018. ] Priopćenje Hvarske biskupije
[ 22.5.2018. ] Hrvati u Njemačkoj na hodočašćima
[ 22.5.2018. ] Mise za maturante u Požegi i Zagrebu
[ 22.5.2018. ] Blagdan Marije Majke Crkve u Trnovčici
[ 22.5.2018. ] Proslavljen Dan Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci
[ 21.5.2018. ] Održano 60. Međunarodno vojno hodočašće
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete