Naslovna stranica Sri, 26.9.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Sarkofag s tijelom sv. Leopolda napustio Rijeku
[ 19.9.2017. ]

Ispraćaj hrvatskoga vjerničkog puka od sv. Leopolda u Rijeci bio je veličanstven, posvjedočio je i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević.

'Naš se svetac vraća u Rijeku gdje je za života boravio kratko, samo mjesec dana, ovdje u kapucinskom samostanu, gdje se nadao ostati duže vremena kao ispovjednik za hrvatske vjernike', rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, predvodeći svečano euharistijsko slavlje u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u ponedjeljak 18. rujna povodom dolaska relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Dodao je kako je ovaj svetac cijeli život želio biti misionar u svom narodu i posebno se posvetiti ekumenskom apostolatu među pravoslavcima u svom zavičaju. Tome svjedoče riječi koje je uputio jednom svom subratu kojemu je kazao kako želi, nakon što dovrši svoje poslanje u Padovi – 'ponijeti svoje krhke kosti među svoj narod za dobro onih duša'. Govorio je da se u Padovi osjeća kao ptica u kavezu, te da je njegovo srce 'uvijek tamo preko mora'. Ono što mu se nije ostvarilo za vrijeme njegova zemaljskog života, ostvaruje se sada ovim pohodom njegova neraspadnutog tijela onamo kamo je za života dušom i tijelom želio doći i ostati. Želju da nam za života prenese spasonosne poruke i pobude ostvaruje mu se na ovaj način nakon smrti, rekao je nadbiskup.

Sv. Leopold je bio svetac koji je u tišini, daleko od javnosti, u ispovjedaonici privodio grješnike na obraćenje i na put spasenja. Bio je neobično ponizan i blagog karaktera i ponašanja, iako je po temperamentu bio kao pravi Dalmatinac živahne i vatrena naravi. 'Da bi svladao i pokorio tu svoju narav i osobnost, čitav se život borio sa samim sobom tako da nije nikada reagirao i na najteže izazove neprimjerenim reakcijama bilo riječju ili gestom. (…) Sv. Leopold svjedoči da se svi možemo promijeniti ako ustrajno radimo na sebi i ako se svladavamo.'

'Bio je uzoran i na poseban način njegovao je poslušnost, što ga je stajalo velikih odricanja i samoprijegora. Isto tako, bio je uzoran u odgovornom izvršenju svih zadaća što su mu ih poglavari povjeravali, a to se tijekom njegova cijelog života ponajviše očitovalo u ispovjedničkoj službi. Ta je njegova krepost svjetlila u ispovjedaonici gdje je svakog pokornika primao s onakvom ljubavlju i radošću s kakvom je onaj otac iz evanđeoske prispodobe dočekao i u svoj dom primio svog raskajanog i izgubljenog sina. Nije to puka retorika, to je svjedočanstvo tisuća njegovih pokornika', istaknuo je propovjednik.

Osim toga, bio je posebno nježan prema bolesnima i umirućima kada bi ga njihova rodbina pozvala da ih posjeti, a posjedovao je i proročku karizmu za velike i za male događaje.

Iz života sv. Leopolda možemo naučiti o svetosti i ljepoti Sakramenta pomirenja, po kojem zadobivamo, ako ga primimo sa živom vjerom, mir i prijateljstvo s Bogom, sa samim sobom i s bližnjim. „Sv. Leopold bio je apostol tog sakramenta, pa nas poziva sve, i svećenike i vjernike, da se redovito i dostojno ispovijedamo. Poziva nas neprestano na obraćenje, jer smo svi slabi, nestalni i grješni, a pravog obraćenja nema bez Sakramenta pomirenja, tj. sv. ispovijedi.'

Druga krepost na koju nas poziva je milosrđe, odnosno blagost i razumijevanje u prosuđivanju drugoga kada pogriješi, rekao je nadbiskup. 'Nama svećenicima sv. Leopold poručuje da ljubimo i cijenimo ovaj sakrament, koji nas kao njegove poslužitelje stavlja u neposredni dodir s Božjom istinom, pravdom i milosrđem. Stoga nas sv. Leopold bodri svojim primjerom da uvijek budemo na raspolaganju vjernicima za primanje tog sakramenta, da imamo strpljenja i razboritosti, da budemo pravedni i milosrdni u njegovu posluživanju. Vjernicima pak sv. Leopold govori da opravdano očekujemo razumijevanje, savjet, milosrđe i odrješenje od ispovjednika, ali i razboriti ukor i čvrsti poticaj na iskreno kajanje i na ustrajan napredak u duhovnom životu.

Nadbiskup je podsjetio na Leopoldov nacionalni identitet kojega nikada nije izdao zbog čega je završio u zatočeništvu. 'Svoje domoljublje i rodoljublje živio je na kršćanski način, bez isključivosti prema drugima. Upravo zato je u svjetlu svoje vjere prihvaćao i ljubio druge narode, posebno one na Balkanu koji su druge vjeroispovijesti. Zbog toga je želio ekumenski djelovati na jedinstvu Crkava u svom zavičaju. Njegovo je domoljublje bilo prožeto kršćanskim univerzalizmom, što se razlikuje od poganskog rasističkog i osvajačkog domoljublja. Ta Leopoldova poruka i primjer neobično su važni i danas na ovim našim prostorima.'

Zaključujući propovijed, podsjetio je na još jednog riječkog kapucina čiji je proces proglašenja blaženim u tijeku – slugu Božjega fra Antu Tomičića, koji je bio veliki štovatelj sv. Leopolda. Vjernike je potaknuo na okrenutost jednih prema drugima, ne leđima, nego licem u lice. 'Leopoldova ljubav, dobrota i boravak među nama neka nam bude poticaj za naš novi, bolji početak', zaključio je nadbiskup Devčić.

Na kraju mise prigodne riječi uputili su provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek te rektor Svetišta u Padovi fra Giovanni Gusella Flaviana.

 
[ 24.9.2018. ] Sarajevo: 100. obljetnica Kćeri Božje ljubavi
[ 20.9.2018. ] Pokrenut novi portal IKA-e
[ 16.9.2018. ] Biskup Uzinić u Solinu uoči SHKO
[ 16.9.2018. ] Nadbiskup Barišić na središnjem slavlju 3. SHKO
[ 15.9.2018. ] Blagdan Uzvišenja sv. Križa
[ 15.9.2018. ] Započeo program Trećega SHKO
[ 10.9.2018. ] Trapist nakon 23 godine pokopan u Banjoj Luci
[ 10.9.2018. ] Biskup Mrzljak u Višnjici
[ 10.9.2018. ] Susret u Splitu i Solinu nije samo crkveni događaj
[ 9.9.2018. ] 287. zavjetno hodočašće Zagrepčana u M. Bistricu
[ 8.9.2018. ] Proslavljen Dan hrvatskih mučenika na Udbini
[ 7.9.2018. ] 'Utrka za Život' prvi put u Hrvatskoj
[ 5.9.2018. ] I biskup Bogdan o seksualnim skandalima
[ 3.9.2018. ] Otvaranje škole za Crkvu niije poslovan potez
[ 2.9.2018. ] Gospić: Posebna zadaća vjeroučitelja
[ 1.9.2018. ] Mons. Uzinić o skandalima u Crkvi
[ 30.8.2018. ] Preminuo vlč. Zvonimir Matijević
[ 29.8.2018. ] Predstavljen 'drugi riječki pieta'
[ 24.8.2018. ] Caritas pomaže kroz europske fondove
[ 23.8.2018. ] Štovanje bl. Bulešića i u Zagrebu
 
 
Sveti Kuzma i Damjan
Blizanci arapskog podrijetla, zaštitnici liječnika i apotekara.
Detaljan pregled članka
 
Zašto ne opraštamo?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete